EĞİTİM
okuma süresi: 8 dak.

İki pilot okulda tam gün eğitime geçiliyor

İki pilot okulda tam gün eğitime geçiliyor

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, 2014-2015 eğitim yılında orta eğitim kurumlarında 1862 öğrencinin başarısız olduğunu, toplamın yüzde 10'u anlamına gelen bu başarısızlıkta Eğitim Bakanlığı'nın da sorumluluğu olduğunu belirtti. Bütünleme sınavlarının gelecek yıldan itibaren eylül ayında yapılacağını bildiren Berova, konuyla ilgili alınacak diğer önlemlerin de bir kaç gün içerisinde netleşeceğini söyledi.

Yayın Tarihi: 26/06/15 08:18
okuma süresi: 8 dak.
İki pilot okulda tam gün eğitime geçiliyor
A- A A+

2015-2016 eğitim yılında iki pilot okulda tam gün eğitime geçileceğini ve okul ücretlerinin yabancı kurdan düzenlenmesinden dolayı zor duruma düşen ailelerin durumunun değerlendirileceğini de bildiren Berova, "Sınıf Öğretmenliği" için özel bir üniversiteye verilen ön izinle ilgili olarak da,"Devlet okulları dışındaki eğitim kurumlarında da sınıf öğretmenine ihtiyaç var" dedi.

OKULLARDAKİ BAKIM VE ONARIM ÇALIŞMALARI

Berova, bakanlık yetkilileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, 2015-2016 Eğitim Öğretim yılı için tüm okullardaki altyapı eksikliklerinin tespit edildiğini ve projelerin hazırlatıldığını, sürecin ihale aşamasına geldiğini ifade etti.

Berova, 14 okuldaki işler için Merkezi İhale Komisyonu'na gerekli belgelerin gönderildiğini, 52 okulun bakım ve onarım çalışmalarının da yeni eğitim ve öğretim yılı başlamadan tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydetti.

ÖĞRETMEN EKSİKLİĞİ

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm ilköğretim, genel orta öğretim ve mesleki teknik öğretim okullarındaki öğretmen eksikliğinin tespiti için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Berova, hedeflerinin yeni eğitim yılına, okullardaki öğretmen eksikliğinin giderilerek başlanması olduğunu söyledi.

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 10'U BAŞARISIZ… BÜTÜNLEME SINAVLARI EYLÜLDE

2014-2015 eğitim-öğretim yılında orta eğitim kurumlarında 1862 öğrencinin, yani yüzde 10'un başarısız olduğunu da belirten Berova, öğrencilerin başarısızlığının nedeninin tespiti için bakanlık bünyesinde araştırma yapıldığını, bu araştırmada yıl sonu sınavları ile öğrencilerin tüm müfredattan sorumlu tutulduğu bütünleme sınavları arasındaki sürenin çok kısa olduğu kanaatine vardıklarını kaydetti.

Ülke genelinde öğrencilerin seviyesinin belirlenmesi ve eğitim müfredatının ne denli yürütüldüğünü görmek için belirli derslerde merkezi sınavların yapılacağını kaydeden Berova, yapılan çalışmaların sonucunda da gerekli önlemlerin alınmasını öngördüklerini söyledi.

Son 5-6 yıldır başarısız öğrencilere yönelik geçici çözümler uygulandığını kaydeden Berova, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında bütünleme sınavının eğitim yılının sonu yerine eylül ayında yapılacağını, bunun yanında sınıf geçme konusunda da bir düzenlemeye gidileceğini kaydetti.

3-5 GÜN İÇERİSİNDE TUTUM AÇIKLANACAK

Başarısız öğrencilerle ilgili olarak çalışma yürüttüklerini, 3-5 gün içerisinde çalışmanın sonucunu kamuoyu ile paylaşmayı hedeflediklerini kaydeden Berova, "Başarısız olan öğrencilerimizin eğitim öğretim sistemi içerisinde başarısızlıklarını başarılı hale getirme amacıyla bir takım çalışmalarımız vardır" dedi.

Eğitim denetmenlerinin sayısının yeterli olmadığını, denetmen sayısı ve donanımını yukarıya çekmek için Milli Eğitim, Denetleme, Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu ile Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1 Eylül 2015 ile 31 Ağustos 2016 arasında proje yürüteceğini söyleyen Berova, daha etkili denetim, değerlendirme, rehberlik ve yönlendirme için 20 eğitim baş denetmeni, 5 de eğitim denetmeni alınacağını söyledi.

TEMEL EĞİTİM PROGRAM GELİŞTİRME PROJESİ

Okul öncesinden 8'inci sınıfa kadar olan süreci kapsayan temel eğitimle ilgili olarak Temel Eğitim Program Geliştirme Projesi kapsamında tüm eğitim müfredatlarının oluşturulduğunu kaydeden Berova, müfredatın 2015-2016 eğitim-öğretim yılında okul öncesi, birinci sınıf, dördüncü sınıf ve altıncı sınıflarda uygulanacağını kaydetti.

DIŞTAN OKUL BİTİRME

Dıştan okul bitirmeyi kapsayan Uzaktan Eğitim için gerekli ön hazırlıkların tamamlandığını, 2015-2016 yılında uygulamaya gireceğini de açıklayan Berova, ilk etapta lise, daha sonra orta okul ve ilkokulda uygulanacağını kaydetti.

Berova, Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi'nin istatistik verilere göre hareket edebilmesi için Bilgi Yönetim Sistemi'nin ilk adımlarının atıldığını da söyledi.

E-okul kapsamında bir bilgisayar yazılımı olan Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri'nin (MEBBİS) hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü de kaydeden Berova, sistem sayesinde öğrencilerin devamlılığı veya sınav başarısının izlenebileceğini kaydetti.

ÖSYS SİSTEMİNDE İYİLEŞTİRMELER

Bakanlık ve YÖK işbirliğiyle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi(ÖSYS)'de Kıbrıslı Türklere uygulanan taban puanlarda değişikliğe gidildiğini de anlatan Berova, Kıbrıslı Türklerin coğrafik uygunsuzluğu nedeniyle gitmeyeceği üniversiteler dikkate alınarak kontenjanlarda Kıbrıslıların tercih ettiği bölgelere öncelik verildiğini kaydetti.

İstanbul Üniversitesi ile Akdeniz Üniversitesi YÖS sınavlarının KKTC'de de yer almasının sağlandığını ifade eden Berova, GCE-A Level sınav sonuçlarıyla kayıt yapabilmek için OTDÜ ve Trakya Üniversitesi'nde kontenjan alındığını ifade etti.

MESLEKİ EĞİTİM

Mesleki eğitim alan öğrenci sayısını artırmayı amaçladıklarını da kaydeden Berova, hedeflerinin mesleki eğitim alan öğrenci oranını yüzde 30'dan 70'e çıkarmak olduğunu, ancak bunun için okulların kapasitesinin yeterli olmadığını, Merkezi Teknik Okul Kampusu kurulması için 70 dönüm arazi tahsis edildiğini, teknik okulun iki yılda tamamlanmasının planlandığını ekledi.

Berova, "Mesleki eğitimde en temel hedefimiz mesleki okullarda öğrenci sayısının artırılması, özellikle düz lise- mesleki lisesinin yüzde 70'e yüzde 30 oranının ters çevrilmesi ve ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi olan teknik elemanın yetiştirilmesine önünün açılmasıdır" dedi.

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN ÖN İZİN

MEB tarafından verilen sınıf öğretmenliği önizni ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Berova, Atatürk Öğretmen Akademisi'nin görevinin MEB'e bağlı okullara öğretmen yetiştirmek olduğunu, bu yapının bozulmasına taraf olmadıklarını, ancak sınıf öğretmenlerineMEB'e bağlı okullar dışında da ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Bir özel okulun yurt dışından sınıf öğretmeni getirmek için bakanlığa başvuruda bulunduğuna dikkat çeken Berova, bu ihtiyacın gelecek yıllarda artmasını beklediklerini kaydetti.

3'ÜNCÜ ÜLKELERDE LİSANS EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLER

Üçüncü ülkelerde lisans eğitimi alan öğrencilerin burs alabilmesi için tüzük değişikliği üzerindeki çalışmaların tamamlandığını da bildiren Berova, tasarının Mevzuat Dairesi ve Başsavcılık görüşüne sunulduğunu kaydetti.

TAM GÜN EĞİTİM

Tam gün eğitimleilgili bir soruya karşılık daBerova, 2015-2016 eğitim yılında pilot iki okulda tam gün eğitime geçmeyi planladıklarını söyledi ancak okul ismi vermedi.

Berova, tam gün eğitime geçilmesine en büyük engelin beslenme ve taşımacılık olduğunu da vurguladı.

Berova, döviz üzerinden ödenen okul ücretleri konusunun hükümet nezdinde değerlendirilmesi gerektiğini de başka bir soru üzerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.