EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

YDÜ ve Girne Üniversitesi Piri Reis Haritaları Sergisi Bodrum'da açıldı

YDÜ ve Girne Üniversitesi Piri Reis Haritaları Sergisi Bodrum'da açıldı

Dünya denizcilik tarihinin en önemli isimlerinden olan ünlü Türk denizci Piri Reis'in Haritaları Yakın Doğu Üniversitesi, Girne Üniversitesi ve MiltaBodrum Marina işbirliğiyle; denizle iç içe yaşamın gözdesi Bodrum'un ilk tersanesinde, 1775 yılında kurulan ve şimdiki adıyla MiltaBodrum Marina Osmanlı Tersanesi Sit Alanı'nda ziyarete açıldı.

Yayın Tarihi: 27/06/15 11:13
okuma süresi: 5 dak.
YDÜ ve Girne Üniversitesi Piri Reis Haritaları Sergisi Bodrum'da açıldı
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi, Lefkoşa, Kıbrıs (Near East University,Nicosia,Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İrina Vlah ve Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel'in katılımıyla, MiltaBodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi'nde gerçekleştirilen ve bölgenin ileri gelen ekonomi ve siyaset insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen açılışa Türkiye'nin ulusal ve yerel medya kuruluşlarının ilgisi yoğun oldu.

Açılış töreninde Milta Bodrum Marina Genel Müdürü Ömer Karacalar, böyle önemli bir sergiyi MiltaBodrum Marina'da gerçekleştirmekten duydukları mutluluğu dile getirerek Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel'e teşekkür etti.

Açılışta bir konuşma yapan sergi küratörü ve Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştıma Merkezi Kurucu Müdürü Ali Rıza İşipek, çini üzerine işlenmiş Piri Reis Haritalarının yanı sıra Kitab-ı Bahriye'den gravürler, usturlap ve quadrant panolar, 16. yüzyıl seyir aletleri replikalarının da yer aldığı böyle seçkin bir sergiyi Bodrum'da sanat ve deniz severlerin ilgisine sunmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti. Konuşmasında Piri Reis'in haritacılığı ve haritalarının Türk ve Dünya denizcilik tarihindeki öneminin altını çizen İşipek "Piri Reis tarafından yazılmış olan Kitab-ı Bahriye'nin halen dünyanın çeşitli ülkelerinde kırkın üzerinde kopyası bulunmaktadır. Bunlarda yaklaşık otuz civarı farklı Bodrum portolanı yer almaktadır. 16 YY. ait bu haritaların sergimizde dört adedi yer almaktadır." dedi.

Sergi açılışını Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Irina Vlah ile birlikte gerçekleştiren Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel yapmış olduğu açılış konuşmasında Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi, her yıl sosyal sorumluluk projeleri kapsamında KKTC'nin sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlanması maksadıyla halkın ziyaretine açık çeşitli etkinlikler düzenlemekte olduklarını belirtti. Bu kapsamda son iki yıl içinde, özellikle denizcilik kültürümüze yönelik olarak Piri Reis ile Levant Denizcilik Tarihi sergilerini açtıklarını, tarihin akışını değiştiren Çanakkale Destanının yüzüncü yıl dönümünde çok anlamlı bir etkinliğe öncülük ederek İstanbul'da Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı" sergisini düzenlediklerini ve sergilerimiz aracılığıyla göze, kalbe ve zihne hitap ederken hem Kıbrıs'ta hem de uluslararası arenada denizcilik tarihi konusunda düşünsel bir farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirtti.

Yakın Doğu Üniversitesi'nin kardeş üniversitesi Girne Üniversitesi ile birlikte Kıbrıs'taki ve bölgedeki diğer üniversitelerden farklı olarak tüm bu düşünsel farkındalık çalışmalarına kurumsal bir süreklilik katmayı ilke edindiklerini belirten Doç. Dr. Günsel, "Bu sürekliliği gerçekleştirebilmek için denizcilik kültürünü ve tarihini öğrenmek isteyen yeni nesillere ilham kaynağı olacak bir denizcilik müzesi kurulması çalışmalarına başladık" dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi olarak, kardeş üniversite Girne Üniversitesi ve bölge turizminin ve gelişiminin taşıyıcı kuruluşlarından biri olan BodrumMilta Marina ile birlikte denizcilik kültüründe silinmez izler bırakan tarihe malolmuş bir deniz insanının, Piri Reis'in eserlerini siz değerli konuklara sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Doç. Dr. Günsel, Piri Reis Haritaları Sergisi'nin tüm toplum ve özellikle yeni nesiller için denizcilik tarihi ve kültürü konusunda düşünsel bir ilham kaynağı olmasını temenni etti.

Kuzey Kıbrıs'ta ve Türkiye'de, denizciliğin gelişimini destekleyen Yakın Doğu Üniversitesi ile Kuzey Kıbrıs'ın ilk denizcilik ve Havacılık Üniversitesi olan Girne Üniversitesi'nin öncülüğünde Bodrum'a getirilen "Piri Reis Haritaları" sergisi 23 Temmuz 2015 tarihine kadar MiltaBodrum Marina'da ziyaret edilebilecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.