EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

Yakın Doğu Üniversitesi'nde Akademik Visibility Workshop

Yakın Doğu Üniversitesi'nde Akademik Visibility Workshop

Yakın Doğu Center Of Excellence kapsamınde gerçekleştirilen "Akademik Visibility Workshop I", Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Turuncu Amfi'de gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 01/07/15 12:29
okuma süresi: 5 dak.
Yakın Doğu Üniversitesi'nde Akademik Visibility Workshop
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi,Lefkoşa (Near East University,Nicosia) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, YDÜ Akademisyenleri tarafından yoğun ilgiyle karşılanan çalıştay, Center of Excellence Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, İletişim Başkanı ve İnovasyon Araştırma Merkezi Başkanı Tamer Garip, Web Ekibi Koordinatörü Orhan Özkılıç tarafından gerçekleştirildi.

Center Of Excellence Yönetim Kurulu yönetimindeki çalıştayda; Webometrics Değerlendirme Sistemiyle ilgili Bilgilendirme ve Kriterleri, Kütüphane Veri Tabanı Sistemi ve Çalışma Sistemi, Google Scholar kullanımı hakkında bilgilendirme, Fakültelere verilen yeni domain isimleri ve kullanımları hakkında bilgi, Online Dersler ile ilgili bilgilendirme yer aldı.

Center of Excellence Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, çalıştay konularını açıklamasının ardından, web ortamındaki görünürlüğe ve Google Arama Motorları Optimizasyonları tarafından akademisyenlerin profillerine nasıl erişileceği konusunda bilgilendirdi.

Prof. Dr. Serakıncı, "25 Farklı üniversiteyle yazışarak yapılan araştırmada Oxford, Glasgow üniversiteleriyle arşive saklanılıyor sanılan tüm bilgilerin hepsi internette ranking için değer taşıdığı en önemli faktördür. " ifadelerini kullanırken, Ranking (Sıralama) için 2 dönemin önemli olduğunu vurguladı.

Kronolojik sıralamanın önemi anlatan Prof. Dr. Serakıncı, Kütüphanedeki Database (Veritabanı) konusunda bilgilendirme ve sıralama için önemli olan dosya türlerini anlattı.

İletişim Başkanı ve İnovasyon Araştırma Merkezi Başkanı Tamer Garip ise üniversitenin akademik personellerinin, ders notlarını Online Dersler başlığı altında toplamayı hedefleyen webteam, oluşabilecek içerik izinleri, içerik formatı, ne kadar sürede açılacağı, tüm öğrencilere mi veya Yakın Doğu Üniversitesi öğrencilerine mi hitap edileceği konusunda soruları cevapladı. Workshopun amacı olarak ise, interaktif noktaya gelmek olduğunu belirtti.

Garip, "yurtdışında yapılan üniversite ziyaretlerinde ortaya çıkan araştırmaya göre Üniversiteler genelde bir başka üniversite ziyarete geldiğinde ön araştırmayı webometrics gibi sistemlerden yapıyor. Üniversite kendini akademik olarak ne kadar geliştirmiş buna bakılır." İfadelerine yer verirken, akademisyenlerin kendi aralarında yaptıkları araştırmaları Webteam ekibine iletmelerinin Webometrics konusundaki önemine açıklık getirdi.

Web Ekibi Koordinatörü Orhan Özkılıç da Webometrics'in 1997 yılında İspanya'da bir araştırma merkezinin Cyber metrics biriminin yılda 2 defa olmak üzere Ocak ve Temmuz aylarında 12.000 Üniversitenin Web ortamındaki görünürlüğünü, varlığını, içeriğine göre Üniversitelerin sıralamasını değerlendiren bir ranking (Sıralama)sistemi olduğunu ve Yakın Doğu Üniversitesi olarak Webometrics sıralamasında neredeyiz ve üst sıralara çıkabilmek için yapılabilecek çözümleri anlattı.

Özkılıç, 12.000 üniversitenin katıldığı sıralama sistemi olan Webometrics hakkında bilgi verirken, şu anda Yakın Doğu Üniversitesi olarak 2068. sırada olduklarının bilgisini verdi.

Hocaların makalelerindeki keyword (anahtar kelimeler) üniversiteyi sıralamada ön plana çıkaracak anahtar kelimelerle Google'da ön plana çıkmanın hedeflendiği bilgisini veren Özkılıç, fakültelerin veya akademik birimlerin Sub domainleri hakkında da bilgilendirme yaparken çalışmayan backlinklerin bildirilmesi konusunda uyarı yaptı.

Özkılıç, Webometrics sistemini etkileyen 4 önemli faktörün söz konusu olduğunu

bunların; " Impact, Excellence, Opennes, Presence." olduğunu kaydetti.

Yakın Doğu Üniversite Kütüphanesinin otomasyon sorumlularından Alçın İmsel ise, veri tabanı sistemi ve çalışma sistemi hakkında hocaların makale ve tezlerini veritabanını nasıl eklendiği ve korunduğu hakkında bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından "Akademik Visibility Workshop II' ninde yakın bir zamanda gerçekleştirileceği belirtildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.