EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

Ortak sıkıntı Yükseköğrenim

Ortak sıkıntı Yükseköğrenim

Ülkedeki birçok kesimin ortak kaygısı olan yükseköğrenimdeki sıkıntılara, tıp ve hukuk alanındaki meslek örgütlerinin ağırlıklı olduğu Yüksek Öğrenim Platformu da el attı. Yüksek Öğrenime Geçiş Modeli için komite oluşturan Yükseköğrenim ve Dışilişkiler Dairesi ise sorunları çözmek ve ilerlemek adına, paydaşlara el uzattı.

Yayın Tarihi: 06/07/15 16:30
okuma süresi: 4 dak.
Ortak sıkıntı Yükseköğrenim
A- A A+

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

Üniversiteler adası imajıyla yurtdışından onbinlerce öğrenci çeken ülkemizde, özellikle KKTC yurttaşı öğrencilerin meslek yönelimleri, planlama sorunları ve nüfus içerisindeki üniversite mezunu potansiyeli tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Ağırlıklı olarak tıp ve hukuk alanındaki 11 meslek örgütü, yurtiçinde eğitim görecek öğrencilerin merkezi bir sınavla alınmasından üniversitelerin yönetim kurullarında meslek örgütlerinden temsilcilerin bulunmasına kadar bir dizi konuda çalışmak için Yüksek Öğrenim Platformu oluşturdu.

Tabipler Birliği, Tabipler Odası, Diş Tabipleri Odası, Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Eczacılar Birliği, Fizyoterapistler Birliği, Barolar Birliği, Psikologlar Derneği, Bağımsız Psikologlar İnisiyatifi, Diyetisyenler Birliği, Veteriner Hekimler Birliği'nden oluşan Platform'un hedefleri arasında ise, üniversitelere alınacak KKTC mezunlarının merkezi bir sınavdan geçmesi, bu sınavda bir baraj sistemi olması, üniversite açılması kriterlerinin ciddi yasal bir mevzuatla sağlanması konuları yer alıyor.

Öztürkler: "Komite başladı"

Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler ise, Yüksek Öğrenim Platformu'nun eleştirileri ve amaçlarından, dairenin planları ve çalışmalarına kadar bir dizi konuda Kıbrıs Postası'na değerlendirmelerde bulundu.

Müdür Öztürkler, öncelikle Yüksek Öğrenim Çalıştayı'nda alınan karar uyarınca ülkede bir Yüksek Öğrenime Geçiş Modeli'ni çalışacak Yüksek Öğrenime Geçiş Sisteminin Hayata Geçirilmesi Komitesi'nin kurulduğunu açıkladı.

Komitede, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Planlama Örgütü, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinden toplam 15 temsilci yer alıyor.

"Meslek örgütlerinin de görüşlerini alarak önümüzdeki yılın Yüksek Öğrenime Geçiş Modelini hayata geçireceğiz. Amacımız gençlerimizi doğru ve planlı şekilde yönlendirmek" diyen Öztürkler, Platformun eleştirileri arasında yer alan kontenjanlar konusunda ise şöyle konuştu:

"Kontenjanların içinde eczacılık, hukuk, fizyoterapi yok. DPÖ ve çalışma bakanlıığnın verileri doğrultusunda kontenjan talepleri yapıldı. İhtiyaç fazlası bölümlerle ilgili kontenjan talebindebulunulmadı. Meslek örgütlerinden maden mühendisi ihtiyacı olduğu ifade edilmişti, onu talep ettik.

KKTC vatandaşlarının yükseköğrenim planlaması konusunda eleştirilere yanıt verecek komite de ilk kez oluşturuldu."

"Bizimle bağlantıya geçmediler"

Öztürkler, Yüksek Öğrenim Platformu'nun eleştirileri ve önerileri bağlamında kendileriyle bağlantıya geçip geçmediklerinin sorulması üzerine ise, şu yanıtı verdi:

"Bugüne kadar bizimle ilgili herhangi bir bağlantıya geçmediler. Bu noktada gelip bizimle görüşebilirler. Özellikle KKTC vatandaşlarını belli bölümlerde yığılması noktasında bizim de sıkınıtılarımız var ve bunu aşmak için komite oluşturuldu. Biz Yüksek Öğrenime Geçiş Modeli'ni oluştururken, ilgili meslek dallarından görüşlerini alacağız. Platform, istedikleri istatistikleri de buradan alabilir. Tüm sorularına yanıt vermeye hazırız. Zaten işbirliği kaçınılmaz. Birbirini suçlayarak değil işbirliği içinde çözüme gidilmesi gerektiği düşüncesindeyim."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.