EĞİTİM
okuma süresi: 6 dak.

Vehbi: "GAÜ'de koyduğumuz stratejiyi yakaladık"

Vehbi: "GAÜ'de koyduğumuz stratejiyi yakaladık"

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Asım Vehbi "2015-2016 akademik yılının başlarındayız, döneme 15 binin üzerinde öğrenci ile başladık, on yıl önce ortaya koyduğumuz stratejiyi yakalamış olduk" dedi.

Yayın Tarihi: 12/10/15 17:05
okuma süresi: 6 dak.
Vehbi: "GAÜ'de koyduğumuz stratejiyi yakaladık"
A- A A+

Siyaset Yemeği adlı TV programına katılan Vehbi, konuşmasında Türkiye'den gelen öğrencilerin yoğunlukta olduğunu belirterek "3. Dünya ülkelerinden öğrenciler de yoğun bir ilgi göstererek üniversitemize gelmeye başladı. Ada'da YÖDAK'a bağlı 13 üniversite var ve gelecek yıllarda öğrenci sayısı hedef olarak gösterilen 100 bine ulaşabilir" dedi.

Mülteci Üniversitesi

Son günlerde gündeme gelen "KKTC'de Mülteci Üniversitesi kurulması" konusuna değinen Asım Vehbi "Türkiye'deki özel üniversitelerin Ada'ya gelip yeni kampüs açmalarına gerek olmadığını düşünüyorum. Şu an YÖDAK'a bağlı 13 üniversitemiz var , mülteci üniversitesi oluşturmaktansa, mülteci öğrencilerin mevcut üniversitelere paylaştırılması daha mantıklıdır. Biz Girne Amerikan Üniversitesi olarak Ukrayna'dan gelen öğrencilerimize burs imkanı da sağladık" dedi.

Üniversiteler Birliği

Bir soru üzerine Kıbrıs Türk Üniversiteler Birliği konusunda açıklamalarda bulunan Vehbi "Bu oluşumun gerektiği kadar verimli olduğunu düşünmüyorum. Sayın Serhat Akpınar'ın inisiyatifi dahilinde kurulan Üniversiteler Birliği'ne tüm üniversiteler dahil olmadı, hepsinin dahil olması çok büyük güç oluştururdu" diye konuştu.

Vehbi, "Ülkede yükseköğretim sektörünün geleceğine dair, gerek devlete ve hükümete gerekse dıştan gelecek tehlikelere karşı çok ciddi bir güç birliği yapılma olanağı maalesef katılmayan üniversiteler sayesinde kaçırılmaktadır. Her üniversitenin kendine göre katılmama sebebi var ama katılan üniversiteler çok büyük efor sarfediyor, inşallah zaman içinde tüm üniversiteler katılacaktır diye umut ediyorum" dedi.

Kıbrıs'ta çözüm olursa

Kıbrıs sorununda bir çözüm olması halinde üniversitelerin bundan nasıl etkileneceği konusundaki soruyu yanıtlayan GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Asım Vehbi

"Öncelikle Kuzey Kıbrıs'a değil, adaya baktığımız zaman büyük bir sanayi yok, olamaz da. Ham madde yok, çok büyük doğal kaynaklar yok, dolayısıyla çok güzel iklimimiz ve çok güzel bir ülkemiz var, hizmet sektörünü pazarlayabilir ve ekonomimizi de bu yönde şekillendirebiliriz. En fazla rekabet edebileceğimiz alan yüksek öğretim" dedi.

Kapılar açıldıktan sonra, KKTC'de öğrenim gören öğrencilerin öbür tarafa gidecekleri kaygısı bulunmadığını vurgulayan Vehbi "Aslında oralara gitme olasılığı olan öğrencilerin bizlere yöneleceğini düşünüyorum, bu kampüs yapımızdan olsun, akademik yapımızdan olsun, tecrübemizden olsun, Girne Amerikan Üniversitesi 40. Yıla doğru gidiyor. Diğer üniversiteler de belli bir olgunluğa ulaştı, Güney'de bunlar daha yeni, 3-4 yıl önce kolejden üniversiteye döndüler, tek üniversiteleri Kıbrıs Üniversitesi ve o da Rumca eğitim veriyor" dedi.

Vehbi "Doğru politikalarla Turizmin gelişeceğine" dikkat çekerek "Türkiye'den suyun da gelişiyle gerek turistler gerekse halka yönelik tarım ve hayvancılık uygulamalarıyla aslında bu ülke bir antlaşmayla Güney Kıbrısla rekabet edebilir, hem de ekonomisini yükseltebilir diye konuştu.

Siyasete bakış açısı

Programda KKTC'deki siyasi yapıyla ilgili görüşlerini de açıklayan Asım Vehbi "Aslında ciddi anlamda reformlar gerçekleştirmeli, bu reformlar en temelden başlamalıdır. Öncelikle siyasi sistemimizden başlayarak, sendikalarla birlikte ortaya konulacak belli başlı haklar üzerinden çalışmazsak, biz çocuklarımıza çok kötü bir miras bırakır bir pozisyonda olacağız, çok verimsiz bir sistem, iyi niyetli insanlar olsa bile onların da katkı yapamadığı bir sistem ve bu sistem içerisinde büyük bir koltuk yarışı var. Halkın tepkilerine baktığımızda onların da usanmış halde olduğu anlaşılıyor" dedi.

Vehbi, kurulacak yeni bir siyasi partinin başarılı olması için gerekenleri şöyle sıraladı:

"Yasama, yürütme ve yargının ayrılması, Meclis'in çalışma şeklinin yeniden düzenlenmesi, milletvekillerinin, parlamentonun, Bakanlar Kurulu'nun çalışma şekilleri ve sendikal konularda reformlar yapılması ve bir yıl sonra erken seçime gidilmesi.

GAÜ Çetinkaya Kulübü işbirliği

Programda Girne Amerikan Üniversitesi ile Çetinkaya Türk Spor Kulübü'nün 10 yıllık anlaşmasıyla ilgili bilgiler de veren Asım Vehbi, şunları kaydetti:

"Bu; 10 yıllık ortaya konan ve bir çözüm ortaklığı projesidir. 'Girne Amerikan Üniversitesi şu kadar para veriyor ve Çetinkaya da ismini yazıyor' şeklinde değil.. Dünyada pek fazla örneği olmayan çok güzel bir proje. Bu proje içerisinde benim Çetinkayalılığım aileden gelen bir bağlantım vardı. GAÜ ile de en üst düzeyde yöneticilik noktasında bu iş birliği geliştiği zaman iki tarafı bilen kişi olarak biraz top bana atıldı, ilk başta pek istekli değildim çok yoğun iş temposu olduğu için. Bu arada ilk iki haftayı galibiyetle tamamladı GAÜ Çetinkaya ve inşallah da böyle devam eder"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.