EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

KKTC'de kesintisiz okuyan Türkiyeliler'in denklik sorunu çözülüyor

KKTC'de kesintisiz okuyan Türkiyeliler'in denklik sorunu çözülüyor

TC Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC Hukukuna Göre Kurulmuş Olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşma kapsamında ek protokol imzaladı. Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst'ün Kıbrıs Postası'na verdiği bilgiye göre, lise ve üniversiteyi KKTC'de okuyan TC vatandaşı öğrenciler aynen KKTC vatandaşı öğrenciler gibi YÖK tarafından denklik alabilecek.

Yayın Tarihi: 14/10/15 07:55
okuma süresi: 3 dak.
KKTC'de kesintisiz okuyan Türkiyeliler'in denklik sorunu çözülüyor
A- A A+

Kıbrıs Postası Özel

Protokol'de öne çıkan madde KKTC'de kesintisiz okuyan ve KKTC liselerinden mezun olan ancak KKTC vatandaşı olmayan TC vatandaşı öğrencilerle ilgili.

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst'ün Kıbrıs Postası'na verdiği bilgiye göre, lise ve üniversiteyi KKTC'de okuyan TC vatandaşı öğrenciler aynen KKTC vatandaşı öğrenciler gibi YÖK tarafından denklik alabilecek.

"Bu durumdaki öğrenciler mezun olduktan sonra Türkiye'de denklik alamıyordu. Bu protokolle büyük bir mağduriyet ortadan kalkacak" diyen Dürüst, bu kararın iki devletin de Bakanlar Kurulları'ndan geçtikten sonra uygulanacağını ifade etti. Birkaç hafta içinde Türkiye ÖSYM Başkanı'nın Kıbrıs'a geleceği bilgisini de veren Dürüst, "Türkiye'de okuyan KKTC öğrencileri için de bir takım açılımlar yapmak adına ÖSYM Başkanı ile de Kıbrıs'ta bir protokol imzalayacağız" dedi.

TC Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı merkez binasında gerçekleştirilen imza töreninde, protokolün hayırlı olması temennisinde bulundu. KKTC ile 2009'da imzalanan anlaşma kapsamında ek protokol imzalayacaklarını ifade eden Bakan Avcı, anlaşmanın Kıbrıs'taki üniversitelerde okuyan öğrencilerin, statüleriyle ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırılacağını vurguladı.

Kıbrıs'ın özellikle uluslararası öğrencileri kendine çektiğini anlatan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "KKTC uluslararası camianın haksız uygulamalarına ve tanınma sorunlarına rağmen dünyada nüfusuyla oranlandığı zaman büyük bir başarı addedilebilecek yabancı öğrenci nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Bu tabii KKTC'deki üniversitelerimizin niteliği, kalitesi hakkında bir fikir veriyor. Gerçekten orada çok sağlam, köklü ve önü açık bir yükseköğrenim düzeni kuruldu. Bir üniversite alt yapısı oluştu. Bu da tabii dünyanın farklı ülkelerinden öğrencileri cezbediyor. Biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak da hem bu cazibeyi artıracak hem de daha da yaygınlaştıracak, Türkiye'ye de yansıyacak, düzenlemeler için birlikte çalışıyoruz." Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst de protokolün hayata geçebilmesi için desteklerinden dolayı Avcı'ya teşekkür etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.