EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

GAÜ Rektörü Öztürk: "Sözde üniversitenin 'Girne' ismini halen kullanmasını şaşkınlıkla izliyoruz"

GAÜ Rektörü Öztürk: "Sözde üniversitenin 'Girne' ismini halen kullanmasını şaşkınlıkla izliyoruz"

Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk, "Girne" İsminin; sözde bir üniversitenin isim olarak kullanamayacağı şekilde, Yüksek İdare Mahkemesi'nin (YİM) iptal kararı vermiş olduğu; buna rağmen yargı kararının hiçe sayılarak "sözde üniversitenin" isimi gayri kanuni olarak halen kullanmaya çalıştığı bir ortamda, Anayasal bütünlük için çok önemli olan Başsavcılık gibi bir Kamu Tüzel Kişiliği'nden; yargı kararlarının uygulanması ve uyulması sorumluluğuna gerektiği gibi müdahil olmasını beklediklerini, aksi durumu ise üzüntü ve şaşkınlıkla izleyerek, devlet adına takipçisi olacaklarını deklare etti.

Yayın Tarihi: 26/05/16 14:40
okuma süresi: 3 dak.
GAÜ Rektörü Öztürk: "Sözde üniversitenin 'Girne' ismini halen kullanmasını şaşkınlıkla izliyoruz"
A- A A+
Kamuoyu ile gelinen son noktayı yazılı olarak değerlendiren GAÜ Rektörü Prof.Dr. Kutsal Öztürk, " İdari kararların mahiyetleri itibarıyla bütün idari organları bağladığı hukuki bir gerçek olmasına rağmen, bu davaların tarafı olan Başsavcılığın aksi görüş vermesini anlamak bizce mümkün değildir, ancak, değerlendirmeyi kamuoyuna bırakmayı tercih etmekteyiz." şeklinde açıklamada bulundu.

Prof. Dr. Öztürk yazılı açıklamasında ayrıca; "davalarda taraf olan ve aleyhine kararlar verilen Başsavcılık, bu gün mezkur davaların sonuçları ile sanki bu davaların tarafı değilmiş ve tarafsızmış gibi davranıp, devlet kurumlarına görüş vererek; bu kurumları ve kamuoyunu bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde yanıltmakta ve GAÜ için önemli olduğu kadar KKTC Devleti için önemli olan "anayasal bütünlük" kavramını da zorlamaktadır." ifadelerine de yer verdi.

Prof.Dr. Öztürk; "idare ve bağlı organlar, YİM kararlarına uymak zorundadır; idare ve bağlı organlar, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremeyeceği gibi, üstüne çıkma veya hiçe sayma girişimi dahi yapamaz, bunların yerine getirilmesini de geciktiremez." dedi.

Kamuoyu ile paylaştığı basın bildirisinde; KKTC'de isim tescili yapmaya yetkili tek kuruluş Şirketler Mukayyitliği olup, başka herhangi bir kurum veya kuruluşun isim tescil etmeye yetkisi olmadığının altını çizen GAÜ Rektörü Prof.Dr. Kutsal Öztürk; " YÖDAK'ın, isim tescili yapabilme yetkisi olmadığı açık ve kesin olmakla birlikte, yasasında da böyle bir yetki içeren yasal düzenleme de yoktur. YÖDAK, üniversite tescili yapar ancak, isim tescili yapamaz. " şeklinde ifadeler kullandı.

Basın aracılığı ile paylaşılan bildirinin ardından, Prof. Dr. Kutsal Öztürk gelişmeler doğrultusunda; "Bununla birlikte YİM Kararları ve uygulanması konusunda, davaların tarafı olan Başsavcılık Makamı'nın devlet kurumlarımıza yönelik yorumlarda bulunurken, "Girne Üniversitesi"nin, Yüksek İdare Mahkemesi'nin kararının tersine herhangi bir icraatı olmadığını ve ayrıca Kamu Tüzel Kişiliği ile ilgili de herhangi bir sorununun bulunmadığına işaret eden " görüşünün", YİM kararlarının üstüne çıkan veya onu hiçe sayan bir durum arzettiğini üzüntü ve şaşkınlıkla izlediğimizi açık olarak ifade ettik. Biz, KKTC Anayasası ve Kanunları'na sonuna kadar sadık ve bağlı bir kurumuz. Tüm bunlara rağmen yargı kararlarına, eninde sonunda uyulacağına inancımızı hala koruyor ve bunu bekliyoruz." şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.