EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

LAÜ'de "Kadın Şiddet Hukuk" irdelendi

LAÜ'de "Kadın Şiddet Hukuk" irdelendi

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Yüksekokulu tarafından "Kadın Şiddet Hukuk" konulu panel, LAÜ Hukuk Fakültesi Amfi'sinde gerçekleşti.

Yayın Tarihi: 07/12/16 15:53
okuma süresi: 4 dak.
LAÜ'de "Kadın Şiddet Hukuk" irdelendi
A- A A+
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Yüksekokulu tarafından "Kadın Şiddet Hukuk" konulu panel, LAÜ Hukuk Fakültesi Amfi'sinde gerçekleşti.

LAÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Deniz Şelimen'in başkanlığını yaptığı panele konuşmacı olarak İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Alkan katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Şelimen, birçok ülkeden önce Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğini belirterek, "Bugün hala burada kadına şiddeti konuşuyorsak, hala kadının eşitliğinden söz ediyorsak, demek ki biz bunun hakkını verememişiz" dedi.

Panelde açılış konuşmasının ardından, KKTC'nin ilk kadın Meclis Başkanı Dr. Fatma Ekenoğlu'na günün anlam ve önemi adına Av. Aydeniz Alisbah Tuskan tarafından plaket takdim edildi.

Tuskan: Kadınların uğradıkları en büyük haksızlık şiddet Eşitliğin sadece yasal ve ayırımcılığın önlenmesi bağlamında değil, kadınların kalkınma sürecine fiilen katılan, gerçekleştiren, hak, sorumluluk ve fırsatlarında eşit olan bireyler olarak yorumlanması gerektiğini vurgulayan Tuskan, kadınlara karşı ayrımı kadınların insan haklarının ve temel özgürlüklerinin kullanılması ve bunlardan yararlanılmasını engelleyen, ortadan kaldıran, cinsiyete bağlı olarak yapılan her hangi bir ayrım, mahrumiyet ve kısıtlama olarak tanımladı.

Bütün bunların dışında kadınların uğradıkları en büyük haksızlığın ise şiddet olduğunu belirten Tuskan, konu ile ilgili uluslararası bildirgeler ve ulusal stratejiler hakkında detaylı bilgiler aktardı.

Alkan: Kadına yönelik fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel olmak üzere dört ana şiddet türü var Adli tıbbın prensip olarak şiddetle yani ölüm, ölüm araştırması ve otopsi ile uğraştığını belirten Alkan, şiddetin canlı muayeneleri üzerinde durarak, cinsel şiddete uğramış kadınları konu alan somut ve güncel olgulardan örnekler verdi.

Kadına yönelik fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel olmak üzere dört ana şiddet türü olduğunu dile getiren Alkan, cinsel şiddete uğramış kişilerin bu durumu genellikle sakladıklarını, dile getirmediklerini ve kadına yönelik şiddet tanı ve rehabilitasyon, çocuk istismar tanı merkezlerinin, kadın sığınma evlerinin bulunduğunu söyledi.

Fiziksel şiddetin tesbitinin zor olmadığını, bunun fotoğraflarla görsel hale getirilerek belgelendiğini söyleyen Alkan, bu durumun kanunda karşılıkları olduğunu ve verilecek cezaların belli olduğunu ifade etti.

Alkan, psikolojik şiddetin pek önemsenmediğini, kadına yönelik aile içi şiddet belirleme ölçeği ile kadınlara çeşitli sorular sorduklarını ve kadınların psikolojik şiddeti kanıksadıklarını, "şiddet görüyor musunuz?" sorusuna "hayır" cevabına karşı, "eşinizden tokat yediniz mi" sorusuna "evet" cevabı verdiklerini ve bunu şiddet olarak görmediklerini söyledi.

Alkan, ekonomik şiddetin de çok yaygın olduğunu ve birçok kişinin bunun farkında olmadığını belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.