EĞİTİM
okuma süresi: 6 dak.

KAÜ, Hidropolitik su paneli gerçekleştirildi

KAÜ, Hidropolitik su paneli gerçekleştirildi

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ), Hidopolitik Akademi ve Sivil Savunma Teşkilatı sponsorluğunda, Lefkoşa Arabahmet Kültür ve Sanat Evi'nde Hidropolitik Su paneli düzenledi.

Yayın Tarihi: 24/03/17 13:11
okuma süresi: 6 dak.
KAÜ, Hidropolitik su paneli gerçekleştirildi
A- A A+
Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ), Hidopolitik Akademi ve Sivil Savunma Teşkilatı sponsorluğunda, Lefkoşa Arabahmet Kültür ve Sanat Evi'nde Hidropolitik Su paneli düzenledi.

23 Mart perşembe günü Arabahmet Kültür ve Sanat evinde 10.00 da başlayan panele; GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Vekili ve Su kaynakları Mühendisi Olgun Üstün, KAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ulvi Keser, Hidropolitik Derneği Başkanı Dursun Yıldız katılım gösterdi.

22 Mart Dünya Su Günü adına düzenlenen hidropolitik su paneli açılış konuşmasını KAÜ Rektör Yard. Oya Ertuğruloğlu gerçekleştirdi.

Ertuğruloğlu "Hepimizin de bildiği gibi suyun önemi ve değeri her geçen gün artmaktadır. Su politik ve ekonomik anlamda 21. Yüzyılın şekillenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. İklim düzensizlikleri, su kullanımındaki dikkatsizlikler, gelişen sanayi, kentlere göç ve bunun gibi daha birçok nedenden dolayı ulusal su kaynakları kirli ve yetersiz hale gelmekte bu da uluslararsı yüzey ve yeraltı su kaynaklarının önemini artırmaktadır. Bu durum suyun ulusal ve uluslarası kullanım politikaları yani hidropolitikaları daha da önemli kılacaktır. Ülkemizin de bu konuda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyacı olduğu kaçınılmaz bir gerçektir.Bu bağlamda ve bu nedenle, ülkemize katkı sağlamak adına suyun önemini vurgulayarak ülkemizle ilgili gerçeklerin ortaya konacağı bu paneli dikkatle izlemenizi öneriyorum" dedi.

Açılış konuşmasının ardından Girne Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aykut Toros modorotörlüğünde başlayan panel, Su Kaynakları Mühendisi Olgun Üstün'ün 22 Mart Dünya Su Günü'ne özel açıklamaları ile devam etti.

ÜSTÜN; ADAMIZIN SUYA İHTİYACI VAR

GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Vekili ve Su kaynakları Mühendisi Olgun Üstün ''22 Mart Su Günümüz kutlu olsun. Dünya da su geniş miktarda, dünya yüzeyinin %80'ni oluşturuyor. Dünya'mızın 4/3'ü sularla kaplı %97'sini ise deniz ve okyanuslar oluşturuyor. Bu istatistikleri bilim adamları verirken, peki içilebilecek suyumuz ne kadar var? Rio De Janeir' da bu önemi vurgu yapmak için ''Dünya Su Günü''ele alınarak 93 yılından itibaren yasaya girerek kutlanmaya başlanmıştır. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre kişi başına düşen su miktarının 8000 ile 10.000 metre küp olan ülkelerin su zengini, 2000 metre küp ve altında olan suya sahip olan ülkerin ise; su azlığı çeken ülke, 1000 metre küp ve altında suya sahip olan ülkelerin su fakirliği çeken ülkeler olduğunu ortaya koymuşlardır. Su bize yaşam sağlayan bir metadır. KKTC olarak yarı kurak iklim kuşağında yaşayan bir ülkeyiz. Ada'mızın suya ihtiyacı var.''dedi.

Panel katılımcılardan KAÜ Siyasal Bilgiler Fakultesi Dekan'ı Prof. Dr. Ulvi Keser yaptığı konuşmada özellikle Ortadoğu coğrafyası ve Doğu Akdeniz'in stratejik önemine vurgu yaparak deniz stratejisti Mahan'ın daha 1904 yılında ortaya koyduğu bölgenin huzursuzluk, kaos ve karmaşa ikliminin bugünlere yansıdığını, bunun sonucu olarak da sadece bu bölgeyi değil bütün dünyayı etkileyen güvenlik, göç, terörizm, ekonomik sıkıntılar gibi pek çok olgunun da dün olduğu gibi bugün de, yarın da karşınıza çıkacağını belirtti ve özellikle Doğu Akdeniz coğrafyasında askeri mevcudiyet, buna bağlı güç gösterisi, ekonomik, sosyal, stratejik ve bazen de sadece prestij anlamında çatışmaların yaşandığını, bu kaos ve kargaşa ortamında bütün olup bitenlerden Kıbrıs adasının ve özellikle de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin etkilenmemesinin mümkün olmadığını, diplomasi ve strateji anlamında elimizde kullanabileceğimiz en önemli faktörün bugün itibarıyla hidropolitik, yani adaya gelen suyun akıllı kullanılması olduğunu belirtti.

KAÜ Hidropolitik Su Paneli'ne Ankara'dan katılan Hidropolitik Su Derneği Başkan'ı Dursun Yıldız; KAÜ ile birlikte bölgenin stratejik konumunu arttırarak su enstitüsü olarak ilerde çalışmalarımızı göreceğinizi söyleyebilirim. Konuşmama iki ayrı kavramla başlamak istiyorum. Doğu Akdeniz'de ki gelişme; sakinlik olgunluk dönemleri büyük bir çatışmaya hazırlık olarak yazar. Çünkü; Akdeniz'de karşıtlığın yoğunluğu gerilimle başlar.Bilgi üzerine analiz yapmamızın çok azaldığı bir dönemde bilgiye dayalı analizler yapmakla ısrarlı ve iddialıyız. Ortadoğu'da gerçekleşen birçok doğal kaynakların, stratejik açıdan da büyük önem taşıdığını belirtmekte fayda vardır.Ortadoğu'nun yeni su diplomasi'si enerji yollarının güvenliğinin sağlanmasına çok etkili bir olay olacaktır diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların sonlanması ile öğrenci ve misafirlerden soru ve görüşler alınarak panel sona erdi.

KAÜ Rektör Yard. Yrd.Doç. Dr. Oya Ertuğruloğlu katılımcılara plaketlerini takdim ederek, teşekkürlerini arz etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.