EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

Klinik Psikolog Tatlıcalı: "Çocuklarınızın alışkanlıklarını okul başlıyor diye değiştirmeyin"

Klinik Psikolog Tatlıcalı: "Çocuklarınızın alışkanlıklarını okul başlıyor diye değiştirmeyin"

34 bin öğrenci için ders zili bugün çaldı. Özellikle çocuğu alışkanlıklarından vazgeçirmek için okula yeni başladığı dönemin uygun bir dönem olmadığını kaydeden Psikologlar Derneği Asbaşkanı ve Klinik Psikolog Eşmen Tatlıcalı, "Çocuğunuzla birlikte yatıyorsanız, çocuğunuzu ayırma kararını okula başlama döneminde almayın, ev taşıma veya boşanma gibi çocuğunuzun uyum sürecini olumsuz etkileyebilecek kararlar almaktan kaçının.

Yayın Tarihi: 18/09/17 09:49
okuma süresi: 5 dak.
Klinik Psikolog Tatlıcalı: "Çocuklarınızın alışkanlıklarını okul başlıyor diye değiştirmeyin"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan

34 bin öğrenci için ders zili bugün çaldı. Özellikle çocuğu alışkanlıklarından vazgeçirmek için okula yeni başladığı dönemin uygun bir dönem olmadığını kaydeden Psikologlar Derneği Asbaşkanı ve Klinik Psikolog Eşmen Tatlıcalı, "Çocuğunuzla birlikte yatıyorsanız, çocuğunuzu ayırma kararını okula başlama döneminde almayın, ev taşıma veya boşanma gibi çocuğunuzun uyum sürecini olumsuz etkileyebilecek kararlar almaktan kaçının. Çocuğunuzun okula başlayacağı dönemde hayatına daha önemli olaylar sokmayın" şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği Asbaşkanı ve Klinik Psikolog Eşmen Tatlıcalı, okula yeni başlayacak çocukların, okula uyum sürecini kolaylaştırmak adına tavsiyelerde bulundu.

KIBRIS POSTASI'na konuşan Psikolog Tatlıcalı, çocuğun okula başlayacağı dönemde hayatına daha önemli olaylar sokulmaması gerektiğini ifade ederek, özellikle okula yeni başlayacak çocukların ailelerinin daha dikkatli davranmaları gerektiğini belirtti.

"GÜVENLİ AİLE ORTAMINDAN SONRA OKULDA VAR OLMAK İÇİN BÜYÜK BİR ADIM ATACAKTIR"

Okula başlamanın çocuğun yaşamında önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği Asbaşkanı ve Klinik Psikolog Eşmen Tatlıcalı, çocuk için okulun çok büyük bir anlamı olduğunu ifade ederek, "Çocuk, kendisini ait ve güvende hissettiği aile ortamı dışında artık okulda da var olmak için büyük bir adım atacaktır" dedi.

Çocuğun ev ortamından okul ortamına geçmesi için uyum sağlaması gerektiğine dikkat çeken Tatlıcalı, çocuğun uyumu için, belli bir düzeyde zihinsel, sosyal ve duygusal olgunluğa erişmiş olması gerektiğini söyledi.

"FARKLI ORTAMA VE KURALLARA ALIŞMA SÜRECİ, ÇOCUK İÇİN ZORLAYICI OLABİLİR"

Okulun uyulması gereken kuralları, ilk kez karşılaşılan öğretmenleri, arkadaşları, yapılması gereken görevleri ve yapılacak etkinlikleriyle uyum gerektiren bir sosyal ortam olduğuna değinen Tatlıcalı, "O zamana kadar yaşadığı aile ortamından farklı, kuralları olan bir ortama girme ve bu kurallara alışma süreci, çocuk için zorlayıcı olabilir ve kısa süreli uyumsuzluklara, okula ısınamamaya, evden ayrılmaya karşı direnç göstermeye neden oluşturabilir" dedi.

"OKULA BAŞLAYACAĞI DÖNEMLERDE ALIŞKANLIKLARINDAN VAZGEÇİRMEYİN"

Buna ek olarak, özellikle çocuğu alışkanlıklarından vazgeçirmek için okula yeni başladığı dönemin, uygun bir dönem olmadığını kaydeden Tatlıcalı, "Çocuğunuzla birlikte yatıyorsanız, çocuğunuzu ayırma kararını okula başlama döneminde almayın, ev taşıma veya boşanma gibi çocuğunuzun uyum sürecini olumsuz etkileyebilecek kararlar almaktan kaçının. Çocuğunuzun okula başlayacağı dönemde hayatına daha önemli olaylar sokmayın" şeklinde tavsiyelerde bulundu.

"OKULA BAŞLAMASINA ABARTILI TEPKİ GÖSTERMEYİN"

Çocuğun okula başlamasına abartılı tepkiler gösterilmesi durumunda, çocuğun okula uyum sağlayamayacağına dikkat çeken Tatlıcalı, abartılı olumlu veya olumsuz tepkiler sonucunda çocuğun okula gitmek istemeyeceğini ifade ederek, şu tavsiyelerde bulundu:

"Çocuğunuzu okul için motive etmelisiniz. Çocukla birlikte okul alışverişi yapın, özellikle yaptığınız alışverişte kendi kararlarını vermesine izin verin. Çocuğunuzun okula hazırlanması sırasında, kahvaltınızı birlikte yapın, hazırlanmasına yardımcı olun, sohbet edin, onunla şakalaşın, ama kesinlikle, okulda yapması gerekenlerin çok önemli olduğunu anlatan uyarılarda bulunmayın. Çocuğunuzun okulda ilk gününde mutlaka yanında olun, eğer müsaitseniz bir hafta boyunca çocuğunuzu okula siz bırakıp alın. Bu durum çocuğunuzun okula uyumunu kolaylaştıracaktır. Okul çıkışında ise çocuğunuzla sevdiği şeyler yapmaya özen gösterin. Parka gidebilirsiniz, birlikte dışarıda yemek yiyebilirsiniz. Bunun yanı sıra çocuğunuzun gideceği okula daha önceden birlikte gidebilirsiniz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.