EĞİTİM
okuma süresi: 2 dak.

DAÜ İletişim'de Filmlerde Savaş Gazetecileri anlatıldı

DAÜ İletişim'de Filmlerde Savaş Gazetecileri anlatıldı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi öğrencileri İrem Bailie'nin savaş muhabirlerini konu alan sunuşunda bir araya geldiler.

Yayın Tarihi: 21/12/12 14:03
okuma süresi: 2 dak.
DAÜ İletişim'de Filmlerde Savaş Gazetecileri anlatıldı
A- A A+

DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, DAÜ İletişim Fakültesi Yeşil Salon'da düzenlenen etkinlikte, İrem Bailie 1970 sonrası Hollywood filmlerinde savaş muhabirlerinin temsili üzerine bir sunuş yaptı.

Yabancı uyruklu öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta Bailie; Hollywood filmlerinin savaş muhabiri temsilindeki değişimin üzerinde durdu.

Tarafsız olmak objektif olmakla eşdeğer görülüyor

Kamboçya, Nikaragua, Salvador gibi ülkelerdeki iç savaşları haber yapan gazetecilerin ve objektiflik nosyonunun Hollywood'daki temsilini değerlendiren Bailie, söz konusu dönemdeki filmlerde gazetecilerin filmin başlarında kendilerini sadece olayı rapor eden objektif gazeteciler olarak gördüklerini, tarafsız olmanın objektif olmakla eşdeğer tanımlandığını söyledi.

Filmin sonuna doğru savaşın farklı taraflarının varlığını görerek kendilerinin de mücadele eden bireylere dönüştüğü üzerinde duran İrem Bailie, daha sonra Körfez savaşı sırasında ordu-medya ilişkisinin filmlerdeki yansımasını örnekleriyle ele aldı.

Kadın gazetecilerin sinemadaki temsili sınırlı

İlişkiler temsilinde medya mensuplarının kısıtlanmışlığı ve aslında ordu birimleri ile aralarındaki fiili ilişkilere de değinen Bailie, konuşmasında Hollywood sinemasının toplumsal cinsiyet ayrımcı yaklaşımını vurgulayarak, kadın gazetecilerin sinemadaki temsilinin sınırlı olduğuna işaret etti.

Gerçekte çok sayıda kadın savaş muhabiri bulunduğuna ama bunların filmlerde karşılık bulmadığına dikkat çeken Bailie, Vietnam savaşı sırasında 450'den fazla kadın savaş muhabirinin savaşı rapor ettiğini, ancak hiçbir Vietnam savaş filminde kadın gazeteci karakterinin kullanılmadığını belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.