EMLAK
okuma süresi: 6 dak.

Emlak satışları yeniden gündem!

Emlak satışları yeniden gündem!

Adada kalıcı bir Çözüm için yeniden kurulan Müzakere Masası'nın verdiği umut, 2002-2004 Annan Planı döneminde olduğu gibi Kuzey'deki arazi ve gayr-i menkule yarayacak…

Yayın Tarihi: 17/02/14 11:00
okuma süresi: 6 dak.
Emlak satışları yeniden gündem!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

Müzakerelerin başlamasının emlak sektörüne etkileriyle ilgili önemli açıklamalar yapan Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, çözüm umudunun KKTC'deki emlak fiyatlarına yansıyacağını, bu piyasasının çok ciddi bir ivme kazanacağını söyledi.

Emlak fiyatlarının Güney'e göre zaten kat be kat ucuz olduğunu hatırlatan Sungur, halka, gayr-i menkul satın alma tavsiyesinde bulundu ve bir süre sonra arazi fiyatlarının 1'e 50 kata kadar artmasının beklendiğini belirtti.

Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinin KKTC'deki emlak sektöründe yaratacağı ivmeyle ilgili çarpıcı açıklamalar yapan Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, müzakere süreciyle başlayan çözüm umudunun yanı sıra mevcut durumda dahi Güney'deki emlak fiyatlarından kat kat ucuz olan KKTC'deki emlak fiyatlarının ve de emlak piyasasının önümüzdeki dönemde ciddi bir ivme kazanacağını kaydetti.

Annan Planı döneminde de emlak piyasasında bir anda patlama olarak değerlendirilebilecek gelişmeler yaşandığını anımsatan Hasan Sungur, müzakere sürecinin emlak piyasasına yansıması konusunda ise "Annan Planı döneminde Esentepe'de 100 Sterling olan arazi fiyatları 15 bin Sterling olmuştu. Ciddi bir şekilde etkileyecek. Emlak piyasasında patlama bekliyoruz. Bunun için Kıbrıs barış görüşmelerinin olması da gerekmiyordu" dedi.

Türk ve eşdeğer koçanlı arazilerde çıta yükseliyor

Sungur, genel olarak Türk koçanlı ve eşdeğer koçanlı arazilerin değerinde artış meydana geleceğinin altını çizerek, Annan Planı döneminde Kuzey'deki tüm bölgelerin imara açık olduğunu ancak bugün birçok bölgenin imara kapatıldığını belirtti ve özellikle imara açık bölgelerdeki arazilerin değerinin kat kat artacağını vurguladı.

Güney'de ortalama bir apartman dairesinin 160 bin Euro'dan, ülkemizde ise 60 bin Euro'dan satıldığını ifade eden Sungur şöyle konuştu:

"Her halükarda apartman dairelerinde 1'e 2, 1'e 3; emlakta ise 1'e 10, 1'e 30, 1'e 50 arası artacak. Bugün mesela bir Alayköy'e baktığımızda arazinin dönümü için bin TL konuşuluyor. Birkaç kilometre ileride Rum tarafına geçtiğinizde ise arazinin dönümü 200 bin Euro'ya ulaşıyor. Böyle bir barış gündeme geldiği anda Rum tarafında düşecek, bizde yükselecek.Henüz yükselme yok. Ama sorma var, bir kımıldanma var. Görüşmeler tam anlamıyla anlaşılmaya başlandığında yükselmeye başlayacak."

"Tavsiyem vatandaşlarımız araziye yönelsin"

KKTC'nin apartman dairesi fiyatlarında ucuzluk açısından 125 ülke arasında 124'üncü olduğunu da ifade ederek, "Apartman dairesinde 125 ülke içinde ucuzlukta 124'üncüyüz. Bizden ucuz bir tek Mısır'dır. Tavsiyem vatandaşlarımız emlağa yönelsin... Önümüzde barış süreci başladığı zaman win- windir. Anlaşma olursa yükselecek, anlaşma olmazsa da gene yükselecek. En kötü, Tayvan tipi, havaalanın yasallaşması şeklinde olacak. Gelecek artık bugünden daha kötü değildiremlak sektöründe. O kadar düşüktür ki fiyatlar, Akdeniz'in en ucuz adasısınız. Önümüzdeki dönemde vatandaşlar kesinlikle emlağa yönelsinler. Tarla fiyatları hiçbir zaman düşmez. Özellikle araziye yönelsinler" dedi.

"Devlet bu dönemde önlem almalı"

Sungur, önümüzdeki dönemde emlak piyasasında yaşanması öngörülen hızlı yükseliş konusunda hükümeti bir an önce gerekli önlemleri almaya da çağırarak, Emlakçılar Birliği Yasası'nın derhal yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve sigorta sisteminde öngörülen meblağın 200 bin TL'^ye çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Müteahhtiler Birliği Yasası'na da sigorta sisteminin eklenmesi ve inşaatların tamamlanmasının da güvence altına alınması gereği üzerinde duran Sungur, avukatların yaptığı sözleşmelere de müşterileri koruyacak şekilde düzenleme yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

Sungur, "Bunlar yapılırsa müteahhit, emlakçı ve avukat ayağı emniyete alınır. Apartman ve villa inşaatında da patlama bekliyoruz. Bu, geçen defaki gibi olmayacak" dedi.

"Bakanlar Kurulunun kararları çalışmada sıkıntı yaratacak"

Sungur, Bakanlar Kurulu'nun 12 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirilen toplantısında emlak sektörüyle ilgili alınan kararlara da atıfta bulunarak, 31 Temmuz'a kadar geçerli olmak üzere, ilk kez tapuya kayıtlarda yüzde 6 olarak alınan tapu harçlarının yüzde 3'e düşürülmesinin, ilk mülk alımında ise oranın yüzde 1'e indirilmesinin iyi niyetli bir karar olduğunu ancak açıklayıcı olmadığını belirtti.

Sungur, "Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar iyi niyetli ama açık değildir ve çalışmada sıkıntı yaratacak. Bakanlar Kurulu alıcıyı rahatlatıcı kararlar aldı ama satıcıyı rahatlatıcı karar almadı. Mahkemede alıcının satıcıyı dava ettiği binlerce dosya vardır. Ancak satıcı batmış olduğundan, alıcıya malı döndüremiyor. Satıcının stopajı ödemeye parası yoksa nasıl ödeyecek? Firmaların KDV alacaklarını mahsup edebilirler."

Sungur, bazı konuların açık olmaması durumunun yabancıların mal alımıyla ilgili kararda da ortaya çıktığını söyledi.

Bakanlar Kurulu'nun "Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama Yabancılar Değişiklik Yasa Tasarısı'yla ilgili yaptığı değişiklikle, yabancıların edinebileceği konut veya apartman dairesi sayısını üçe çıkarıldığını anımsatan Sungur, "Bir yabancı 5 dönüme kadar arazi aldığında içine tek bir ev yapabilir. Peki, o giriyor mu bu 3 malın içerisine?" diye sordu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.