EMLAK
okuma süresi: 12 dak.

Tunalı: "Emirname ile ciddi rant ortamı oluştu"

"Emirname ile ciddi rant ortamı oluştu"

2016 Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği hayata geçti, ancak inşaat sektörü önceden tedbirini aldı. Emirnamenin geçeceği duyumunu alan, Şehir Planlama Dairesi'ne giderek proje sundu. Son bir haftada yaklaşık 150 kişinin emirnameye takılmamak için proje sunduğu belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 11/02/16 07:54
okuma süresi: 12 dak.
"Emirname ile ciddi rant ortamı oluştu"
A- A A+

Kıbrıs Postası'na konuşan İnşaat Müteahhitleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ceyhun Tunalı, emirnamenin geçeceğini duyan yaklaşık 150 kişinin emirnameye takılmamak için proje sunduğunu belirterek, Girne Emirnamesi'nin çok acele ile alınmış bir karar olduğunu, tamamen günü kurtarmak adına alındığını söyledi. Tunalı söz konusu emirname ile bir rant ortamı oluşturulduğunu belirterek, "Artık projesi olan araziler revaçta olacak" dedi.

İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Girne'nin plansız bir şekilde yok olmasının ülkeye, ekonomiye büyük zararlar vereceğine dikkat çekerek, Girne'nin varlık değerinin korunmasının kat sınırlamasıyla olamayacağını belirtti ve "Emirname değil İmar Planı istiyoruz''dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, son 23 yıldır emirnamelerle bir yere varılamadığının görüldüğünü söyleyerek, tek çözüm yolunun İmar Planı olduğuna dikkat çekti. Aysal, Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği'nin çıkacağının duyulmasıyla Şehir Planlama Dairesi'ne yüzlerce başvuru yapıldığını belirtti.

TDP Yerel Yönetimler, Şehircilik ve Çevreden Sorumlu Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Hoşkara da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, CTP hükümetinin 2 buçuk yıldır 10 katlı uygulamaları seyrettiğini vurgulayarak, "Bugün 100'e yakın kişi bu izni alma sürecine girdi. Son haftada birçok yeni başvuru var" diye konuştu.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

2016 Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği hayata geçti. Kat sınırlaması ana caddelerde 7, diğer bölgelerde 5 kat olarak düzenlendi. Girne İmar Planı'nın ise en geç şubat 2017'de tamamlanacağı belirtiliyor. Ancak, inşaat sektörünün önceden tedbirini aldığı belirtiliyor.

Kıbrıs Postası'na konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Müteahitler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ceyhun Tunalı, müteahitler olarak geçen yıl İçişleri Bakanlığı'na katların sınırlamasıyla ilgili öneride bulunduklarını belirterek, katların 7 katla sınırlı olmasını önerdiklerini söyledi. Tunalı, hayata geçen Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği 'nde yol üzerinde 7 kat, sokak aralarında ise 5 kata indirildiğini belirtti. Tunalı, şunları söyledi: "Biz müteahitler birliği olarak 7 kat önerisinde bulunurken sadece beyaz bölge için değil, ülkesel fiziki planın uygulanmasının gerekliliğinden bahsettik. Girne'nin çevresinin bozulmamasından bahsediyorlar. Ancak, şehirciliğe verilşmiş 150 tane proje var"

Tunalı: "Günü kurtarmak adına alınan bir karar"

Tunalı, Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği'nin geçeceğini duyan yaklaşık 150 kişinin emirnameye takılmamak için proje sunduğunu belirtti. Tunalı, Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği'nin çok acele ile alınmış bir karar olduğunu söyleyerek, tamamen günü kurtarmak adına alınan bir karar olduğunu, emirnameye takılmamak için sunulan projelerle birlikte dengesiz bir görüntü ortaya çıkacağını belirtti. Tunalı şöyle devam etti: "Bina oranlarına bakılacak deniliyor. 7-8 dönümlük bölgede 160 konutun üzerine çıkıldığında başka inşaat izni verilmeyecek. Bu doğru değildir. Bu Aanayasaya da aykırıdır. O bölgede arsası olan vatandaş ne yapacak? Bu kısıtlama doğru değildir. Bu ileride daha da büyük sorunlar yaratacak. Girne sağa ve sola doğru büyüyecek. Girne Belediyesi iş yapamaz hale gelecek"

Tunalı, ülkesel fiziki planın en kısa sürede masaya yatırılması gerektiğini ifade ederek, 2 ayda çözülebileceğine inandığını kaydetti. "Kayalar Köyü'nden Tatlısu tarafına kadar yeni çıkacak olan emirnameyle düzenleme yapılabilir"diyen Tunalı, "Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği hükümetin günü kurtarmak adına paydaşlara danışmadan aldığı karardır" diye konuştu.

Tunalı , "Müteahitlerle halk birbirine düşürülmeye çalışılıyor. Biz yüksek kat istemiyoruz. Ama herkesin hakkı yararına olan projelerin hayat bulmasını istiyoruz" dedi.

Gürcafer: ''Emirname değil İmar Planı istiyoruz''

İnşaat Müteahitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ise emirnamelerle Girne'nin şekillenmesini bir tarafa bırakmak gerektiğini dile getirerek, İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy'un Girne İmar Planı'nı 2017 yılında yürürlüğe geçirmek istediğini dile getirdi.

Girne'nin geleceği için bütünlüklü bir çalışmanın içerisine girmeye, katkı yapmaya ve özveride bulunmaya hazır olduklarını belirten Gürcafer, bir adım atarken Girne'yi bütünlüklü kurtarmaya yönelik olmasını istediklerine ve imarda kısıtlamaya gitmekle böylelikle Girne'nin kurtulamayacağına vurgu yaptı.

Gürcafer sözlerine şöyle devam etti; "Bir taraftan imar planı çalışması için emirname geçireceğiz ama diğer taraftan kamu, belediye, vakıf arazilerin de gelişi güzel Girne'nin içerisinde kiralamaya devam edeceğiz. Biz Bakanlar Kurulundan bunun durdurulmasını illaki istiyoruz. Eğer Girne emirnamesi yayınlanırsa ve imar planı çalışması başlarsa ama eş zamanlı olarak Girne'nin içindeki kamu arazileri gelişi güzel kiralanmaya devam ediyorsa biz karşı karşıya kalacağız. Hükümetten gerçekten Girne'yi düşünüyorsa bu adımı attığını görmek istiyoruz. Önümüzdeki ilk Bakanlar Kurulu'ndan ilgili önergenin geçmesini bekliyoruz. Bu konuda ısrarcı olacağız"

Girne'nin plansız bir şekilde yok olmasının ülkeye, ekonomiye büyük zararlar vereceğine dikkati çeken Gürcafer, Girne'nin varlık değerinin korunmasının kat sınırlamasıyla olamayacağını belirtti. Gürcafer, "Girne'nin varlık değerini 10 katı 7'ye düşürerek kat sınırlaması yanında kullanım hakkını düşürerek olmaz. Buna bütünlüklü bakmak lazım. Bütünlüklü yapılacak çalışmaya biz varız. Şuanda hazırlanan Girne Beyaz Bölge Geçici Emirname'sidir. Çünkü emirnamenin içerisinde Sayın bakan Akansoy'un bize söylediği gibi imar planının yürürlüğe gireceği tarihle ilgili bir taahüt vardır. Şubat 2017 Girne İmar Planı yürürlüğe girecektir. Haziran ayında 55/ 89 sayılı İmar Yasasındaki değişiklik tamamlanacaktır. Ama bunları hayata geçirebilmek için yapılması gerekenleri de eş zamanlı yapmak lazım"diye konuştu.

Gürcafer, Bakanlar Kurulu toplantısında kamu arazilerinin kiralanmasının durdurulmasına ilişkin önergenin geçmesini istediklerini ifade etti. "Bir taraftan imar planı çalışması için emirname geçireceğiz ama diğer taraftan kamu, belediye, vakıf arazilerin de gelişi güzel Girne'nin içerisinde kiralamaya devam edeceğiz. Biz Bakanlar Kurulundan bunun durdurulmasını illaki istiyoruz. Eğer Girne emirnamesi yayınlanırsa ve imar planı çalışması başlarsa ama eş zamanlı olarak Girne'nin içindeki kamu arazileri gelişi güzel kiralanmaya devam ediyorsa biz karşı karşıya kalacağız.

Hükümetten gerçekten Girne'yi düşünüyorsa bu adımı attığını görmek istiyoruz. Önümüzdeki ilk Bakanlar Kurulu'ndan ilgili önergenin geçmesini bekliyoruz. Bu konuda ısrarcı olacağız" dedi.

Girne'nin plansız bir şekilde yok olmasının ülkeye, ekonomiye büyük zararlar vereceğine dikkati çeken Gürcafer, Girne'nin varlık değerinin korunmasının kat sınırlamasıyla olamayacağını belirtti.

Aysal: "Emirnamelerle sorun çözülmez, İmar Planı şart"

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, İmar Planı'nın uygulanmasının daha uzun bir süreç alacağının tespit edildiğini, Bakanlığın bir ara formül bulmak adına ve çok katlı yapılaşmayı durdurmak adına Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği'ni hayata geçirdiğini belirtti. Aysal, Şubat 2017 tarihinde İmar Planı'nın yayınlanması yönünde çalışma yapıldığını söyledi.

Aysal, Bakan ile geçtiğimiz hafta toplantı yapıldığını ve görüş alışverişinde bulunduklarını anlatarak, son 23 yıldır emirnamelerle bir yere varılamadığını söyledi. Aysal, tek çözüm yolunun İmar Planı olduğuna dikkat çekerek, bunun en kısa sürede tamamlanması gerektiğini kaydetti. Aysal, Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği'nin çıkacağının duyulmasıyla Şehir Planlama Dairesi'ne yüzlerce başvuru yapıldığını söyledi. Aysal şunları söyledi: "Şehir Planlama Dairesi'ne aşırı yoğunlukta dosya girişi yapıldı. Yapılan bu başvurular Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği'ne dahil olmayacak. Anayasal hak ortada varken, emirname ile geri alamazsınız. Dosya sunulduğu andaki mevzuat çerçevesinde işlem yapılır. Son bir haftada ciddi oranda başvuru oldu. Bu başvurular değerlendirildiğinde söz konusu binaların yapılması kaçınılmazdır. Herhangi bir yatırıma izin verilirken planlama yapılması gerekir. Aksi takdirde böyle süreçler doğacaktır. Bu bütünlüklü çözülmesi gereken bir sorundur. Emirnamelerle sorun çözülmez, İmar Planı şarttır"

Hoşkara: "Son haftada başvurular arttı"

TDP Yerel Yönetimler, Şehircilik ve Çevreden Sorumlu Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Hoşkara da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, CTP hükümetinin 2 buçuk yıldır 10 katlı uygulamaları seyrettiğini vurgulayarak, şunları belirtti: "Şimdi diyoruz ki Asım Akansoy Girne'de emirname değişikliği ile yeterli olmasa da olumlu bir adım atmıştır. Ama CTP hükümetleri 2 buçuk yıldır 10 katlı uygulamaları seyretti. Bugün 100 e yakın bina bu izni alma sürecine girdi. Son haftada yaklaşık 50 yeni başvuru var. 2003 - 2009 yılları arasında 6 yıllık dönemde bir tane imar planı yapılmamış. Mağusa'da 20 yıllık belediye başkanlığı döneminde plan adına hiç bir adım atılmamış. Bugüne kadar tek imar planı olan yer Lefkoşa, onun nedeni de CTP değil. Şimdi CTP diyor ki imar planında köklü değişiklik yapacakmış. Ayıp yahu, iyiye iyi diyeceğiz dedik, bunu da yapıyoruz ama bu pişkinliğe de ayıp diyeceğiz. Girne'de imar planı yok, önce bunu öğrenin bakanınızdan sonra köklü değişikliği tartışırsınız"

Hükümet programında bölgesel imar planı var

Öte yandan, UBP-CTP Hükümet Programı'nda, İmar Yasası'nın, imar planlarını Şehir Planlama Dairesi ile kent belediyelerinin birlikte hazırlaması ve planlama araçlarının düzenlenmesi hedefiyle dokuz ay içerisinde değiştirilmesi, iç ve dış yatırımcılar için herhangi bir sürpriz, keyfilik ve belirsizliğe fırsat vermemek, güvensizlik yaratmamak ve yatırım iklimini olumsuz etkilememek için İmar Yasası'nın yürürlüğe girmesinden itibaren 18 ay içerisinde tüm kentlerde Ülkesel Fiziki Plan doğrultusunda bölgesel imar planlarının hazırlanmasının sağlanacağı belirtilmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.