EMLAK
okuma süresi: 7 dak.

Emlak sektörü dibe vurdu!

Emlak sektörü dibe vurdu!

<p>2004 ile 2007 yılları arasında aylık olarak yaklaşık 10-15 arası ev sattıklarını söyleyen emlakçılar, şu anda ise bu rakamın 3-5 arasında olduğunu belirtiyor.<strong>Emre DİNER'in Haberi</strong></p>

Yayın Tarihi: 28/02/09 00:32
okuma süresi: 7 dak.
Emlak sektörü dibe vurdu!
A- A A+

2004 yılı Annan Planı zamanında adeta patlama yaşanan emlak seköründeki artıştan günümüzde artık eser yok. Emlakçılar, yeni evlinin, memurun, zenginin, fakirin hayallerini süsleyen evleri satmakta güçlü çekerken, bu kötü gidişarı global kriz ve sektöre ilişkin kredilerin yetersizliğine bağlıyor. Geçimini bu sektörden karşılayan emlakçılar, satışların %50 düştüğünü söyleyerek, bu durumdan dert yanıyor. 2006-2007 yıllarında ayda 15'in üzerinde ev satan emlakçılar, bu yıl 3-4 ev ancak satabiliyor. Emlak sektöründeki yaşanan sıkıntıyı HALKIN SESİ'ne anlatan Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, sektörün çöküntüye uğramaması için acil ön-lemler alınması gerektiğini belirtti. Emlakçılar, vatandaşa uyarıda bulunarak, "Parası olan gay-rimenkul alsın, yaklaşık on ay sonra bu piyasadan karlı çıkacaklar" dedi. Sungur, emlak sektöründe hissedilebilir derecede daralma yaşandığı ve bunun başlangıcının global finansal kriz dalgalarının KKTC'yi de etkilemesi olduğunu belirtti.

"ANNAN PLANI DÖNEMİ DEĞERLENDİRİLMELİYDİ"

Sektörün yeteri kadar kurumsallaşmaması ve buna bağlı olarak emlakta var olan emirnamelerin, gerekli yasa eksikliklerinin sektöre ilişkin sıkıntıların en başında geldiğini ifade eden Sungur, geçmiş hükümetlerin bu prensiplere pek dikkat etmediklerini söyledi. Annan döneminde KKTC'deki emlak sektöründeki patlamanın ülke için yüzyılda bir çıkacak bir fırsat olarak nitelendiren Sungur, o dönemdeki artışın sektör ve ekonomi açısından son derece önemli olduğuna işaret etti.

"EMLAK SEKTÖRÜNDE DÜNYADA EN İYİ ÖRNEK İSPANYA"

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, İspanya'yı örnek vererek, ülkenin lokomotifinin emlak ve turizm olduğuna değindi. İspanya'da uygulanan 1 milyon ev kampanyasının emlak sektöründeki kalite ve sektördeki ilerlemenin önüne geçilemez bir kampanya olduğunu dile getiren Sungur, bu tür uygulamaların KKTC'de benzer nitelikte gerçekleşmesinin de hayal olmadığını kaydetti.

"KKTC'NİN YABANCI YATIRIMCILAR KARŞISINDA GÜVEN İMAJI SIFIR"

Kıbrıs Türk Emlakçılar Yasası'nın 2007'de yürürlüğe girdiğini açıklayan Sungur, bu yasa üzerinde sektörü yavaşlatan ve kambur hale getiren keyfi uygulamaların olduğunu vurguladı. Diğer taraftan KKTC'de yabancı yatırımcıların ve gayrimenkul almak isteyen yabancı turistlerin dolandırıldığını ifade eden Sungur, ülkedeki güvenin imajının yitirilmesi de emlak sektöründeki kötü gidişatın temel sebeplerinden birisi olduğunu söyledi.

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, dolandırılan yabancı yatırımcıların, mahkemelerde sıkıntılara karşı çözümün yeteri kadar aranmayışından sonra da yatırımcılarla KKTC arasında kan davasının başladığını ve yabancı yatırımcıların KKTC'ye karşı güvenin sıfır olduğunu vurguladı.

SEKTÖRÜN CANLANDIRILMASI ADINA KALICI FORMÜLLER

Hasan Sungur, sektördeki kötü gidişatın önüne geçilmesi için kalıcı formüllerin uygulamaya geçilmesinin zor olmadığını dile getirdi.

İşte Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur'a göre sektörün canlandırılmasına ilişkin kalıcı formüller :

-Bir metrekare inşaatın takribindeki fiyatın dünya standartları seviyesine ulaştırılması.

-Emlak sektöründeki belli başlı temel yasaların tekrar düzenlenmesi.

Sektörün kayıt altına alınması için gerekli hukuki güvencenin oluşturulması ve aksini uygulayan kişilere verilecek cezaların saptanması.

-Sağlıklı kira politikalarının oluşması ve uygulanmaya başlanması.

-Mortgage tipi 10 yıl vadeli konut edindirme politikasının başlatılması.

Kira sözleşmelerinde gerekli düzenlemelerin yapılması. DÜNYA ÜLKELERİNDEKİ EMLAK SIRALAMASINDA 112. SIRADAYIZ

KKTC'nin dünya ülkelerindeki emlak sıralamasına değinen Sungur, KKTC'nin bir metrekare inşaat takribi satış fiyatı 596 Amerikan Doları olarak baz alındığında dünyada 112. sırada yer aldığını belirtti. Sıralamanın başlarında Avrupa ülkelerinin yer aldığını açıklayan Sungur, KKTC'deki emlağın da bu seviyelere gelmesi için gerekli çalışmaların derhal baştılması gerektiğini kaydetti. KKTC'den sonra bu sıralamada Mısır'ın yer aldığını açıklayan Sungur, birinciliği ABD ve İspanya'nın paylaştığını bunun temel nedeninin de emlak sektöründeki söz konusu kamusallaşma olduğunu söyledi. EmlakçIlar ne dedİ?

Ziya Emir (Ziya Emir Group Direktörü)

Emlak sektöründeki gidişatla ilgili açıklamalarda bulunan Ziya Emir Group Emlak Direktörü Ziya Emir de Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur'a benzer ifadeler kullanarak, götü gidişatın temel sebebin global krizle bağlantılı olduğunu söyledi. Emir,emlak piyasasında son aylardaki düşüşün hissedilebilirlilik derecesinin % 60'lara kadar ulaştığını, hükümetten de bu konuyla ilgili düzenlemelerin arttırılmasını talep ettiklerini kaydetti. Sektöre acil sıcak para nakledilmesinin kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekleyen Emir, aksi takdirde emlak adına ülkede hiç bir şirketin ayakta kalamayacağına işaret etti. Krizden önce ayda yaklaşık 10'un üzerinde ev sattıklarını belirten Emir, şimdiler de ise bir evi bile ancak sattıklarını, oturdukları ofisleri ise dostlarını ve akrabalarını uğurladıkları yer olarak kullandıklarını söyledi.

Necmi Sıddık (Kumsal Emlak Direktörü)

Yıllardır emlak piyasasında emek verdiğini kaydeden Kumsal Emlak Direktörü Necmi Sıddık ise, diğer meslektaşları gibi sektörün kötü gidişatından dert yandı. Sıddık, kendileri için iki tip müşteri olduğunu bunlardan genellikle ev alanların memur kesiminin olduğunu vurgulayarak, şimdiye oranla bu potansiyelin de azaldığını ifade etti. Sıddık, emlak piyasasındaki bir diğer sıkıntının ise bankaların Aralık sonu itibari ile kredileri durdurması yer alırken, bu durumdan hiç hoşnut olmadıklarını da sözlerine ekledi. Satışların %50 düştüğü ev satmanın bu dönemde hayalden ibaret olduğunu dile getiren Kumsal Emlak Direktörü Necmi Sıddık, hükümetin acil bu konuyla ilgili çalışmalarını başlatması gerektiğini belirtti.

PARASI OLAN EV ALSIN!

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur , Kumsal Emlak Direktörü Necmi Sıddık ve Ziya Emir Group Direktörü Ziya Emir, "Parası olan ev alsın yaklaşık on ay içerisinde satın aldıkları ev ve benzeri gayrimenkullarde oldukça karlı olacaklar" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.