EMLAK
okuma süresi: 7 dak.

Kürşat uyardı: "Bohçacı emlakçılara karşı vatandaş dikkatli olsun"

Kürşat uyardı: "Bohçacı emlakçılara karşı vatandaş dikkatli olsun"

Remax Golden Direktörü Dengiz Kürşat, emlak sektörünün içinde bulunduğu durumu ve yaşadığı sorunları Kıbrıs Postası'na anlattı. Kürşat, alıcı ve satıcıları lisanssız emlakçılar konusunda uyararak, "Dikkatli olun, geri dönüşü yok" mesajı verdi.

Yayın Tarihi: 18/04/11 07:00
okuma süresi: 7 dak.
Kürşat uyardı: "Bohçacı emlakçılara karşı vatandaş dikkatli olsun"
A- A A+

Remax Golden Direktörü Dengiz Kürşat, KKTC'de emlakçılık sektörünün Annan Planı'nın ortaya çıkmasından sonra gelişmeye başladığını kaydederek, KKTC'nin bu dönemde dünya piyasasındaki likidite bolluğu ve Kıbrıs sorununun çözümüne olan ilgi nedeniyle pozitif dinamiklerin yabancıların ilgisini çektiğini kaydetti.

"2008 KRİZİ, YABANCILARI ÜLKEDEN KAÇIRDI"

Özellikle İngiltere ve İsrail'den yatırımcı ve alıcıların büyük ilgi gösterdiği KKTC'de 2008 yılındaki kriz ve ayrıca ülkedeki sektörle ilgili yapılan hatalar ve atılan yanlış adımlar nedeniyle bu talebin düşüş gösterdiğinin altını çizen Kürşat, bu düşüşün ülkeden gayrımenkul alan yatırımcıların KKTC'den ayrılmasına neden olduğunu vurguladı.

"Özellikle Girne bölgesindeki yabancılar satış eğilimine girdiler. Bu eğilim de fiyatların düşerek yabancı ve Türkiyeli alıcıların da gayrımenkul almasına yol açtı" diye konuşan Kürşat, söz konusu durumun müteahhitleri etkilediğini ve kendi yaptıkları gayrımenkullerle rekabet etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

"KKTC'DE KONUT SAHİBİ OLMA ORANI %70'LERİN ÜZERİNDE"

Kürşat, ülkede konut edinme oranının dünyada en üst sıralarda olduğunun düşünüldüğünü de belirterek, bu oranın %70'lerin üzerinde seyrettiğini vurguladı ve son dönemde Lefkoşa piyasasında Gönyeli ve Yenikent bölgelerinde yüksek oranda konut yapımı gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

"EMLAK KONUSUNDA CİDDİ SATIŞ EĞİLİMİ VAR"

Son dönemde ellerindeki mülkleri satan çok ciddi bir kesimin varlığına işaret eden Kürşat, "Ekonomik kriz nedeniyle ödemeler dengesi bozulan kesimler var ve çok dobra bir şekilde söylüyorum ki; bundan da yararlanan ve parasını bankada tutmak yerine malları ucuz bir şekilde alanlar var" diye konuştu.

"TAŞINMAZ MAL KOMİSYONU, TÜRKİYE DIŞİŞLERİ'NİN HATAY'DAN SONRA EN BÜYÜK BAŞARISI"

Gayrımenkul alımında tercihin Türk koçanlı mallardan yana olduğuna da dikkat çeken Kürşat, bu durumun talep ve fiyatı etkilediğini, Türk koçanlı malların fiyatlarının yükseldiğini kaydetti. Kürşat, Taşınmaz Mal Komisyonu'nun devreye girdikten sonra Rum koçanlı mallar konusundaki riski elemine ettiğini belirterek, alıcıların şahsi tercih olarak Taşınmaz Mal Komisyonu'nun olumlu etkisini gözardı etmemelerini istedi. Türkiye Dışişleri'nin Hatay'dan sonra elde ettiği en büyük başarının Taşınmaz Mal Komisyonu olduğunu ifade eden Kürşat, "Ben buradayım, gitmiyorum, mülkünü bana sat" demenin çok önemli bir olay olduğunu söyledi.

"LİSANSSIZ EMLAK ŞİRKETLERİNE DİKKAT"

Kürşat, emlak sektöründe önemli bir tehdit ve tehlike haline gelen lisanssız emlakçılar konusunda alıcı ve satıcıları uyardı. 38/2007 tarihli Emlak Kayıt Yasası tahtında bir emlak şirketinin operasyonel olabilmesi için İçişleri Bakanlığı'ndan lisans almasının zorunlu olduğunu hatırlatan Kürşat, "Alıcıları koruyan kriterler var. Ama bu yasa halen askıda. Birtakım sahte emlak şirketleri, yetkisiz oldukları halde emlakçılık yapıyor" dedi.

"TÜRKİYE'DE SUÇ KAYDI OLANLAR BURADA EMLAKÇILIK YAPIYOR"

Söz konusu emlak şirketlerinin varlığıyla ilgili eleştirilerini sürdüren Kürşat önemli bir bilgiyi de kamuoyuyla paylaşarak şunları söyledi:

"Türkiye'de suç kaydı olan ve Türkiye'ye giriş yapamayanlar, burada emlakçılık yapıyor. Alıcı ve satıcıları ehliyetsiz insanlara karşı uyarıyorum. Bunlar, potansiyel zarar unsurudur. İlgili yasanın askıda olmasından faydalanan bu kesimler, 2007 yılından beri kayıtsız durumdadır. Bunlar, ehliyetli bir şekilde çalışan, bizim gibi kurumsal şirketleri mağdur ediyor. Ya sektör disipline edilmeli, ya da bunların elemine edilmesi sağlanmalı".

Alıcı ve satıcıları bu tür emlakçılara karşı uyaran Kürşat, "Bohçacı emlakçılara karşı dikkatli olunsun. İnsanlar dolandırılıyor. Lisanssız emlakçılara giderken çok dikkatli olunması gerekli. Çünkü herhangi bir sorunda yasal olarak birşey de talep edemeyecekler. Alıcı ve satıcılar, ilk olarak kurumun lisansı olup olmadığını sorsunlar" dedi

"GİRNE'YE GÖKDELEN... ÇEVRE YOLU VEYA ÇATALKÖY BÖLGESİ UYGUN"

Girne'ye yapılması planlanan gökdelenle ilgili olarak da konuşan Kürşat, ilerleme ve gelişmenin globalleşen dünyada çok önemli olduğunu, dolayısıyla şehircilik planlaması iyi yapılmış bir Girne'de gökdelen olmaması için bir neden bulunmadığını kaydetti.

"Gökdelen, planlama dahilinde yapılmalı ve tarihi önemi olan yerlere dikilmemeli. Tutup da Girne Kalesi'nin önüne gökdelen dikilemez" diye konuşan Kürşat, yeni çevre yolu veya Çatalköy bölgesinin gökdelen inşası için uygun alanlar olduğunu kaydetti.

'Bir grup insan istiyor diye kimsenin yasal hakkını kullanmaktan vazgeçirilmemesi' gerektiğine de vurgu yapan Kürşat, "Kamu vicdanı ile çatışma durumunda yasa ya kadük olmalı ya da yürürlükten kaldırılmalı" dedi.

Remax Golden hakkında bilgi de veren Kürşat, şunları aktardı:

"Remax, 1973 yılında Denver Colorado'da kuruldu. Dünyanın en büyük emlak şirketidir. Türkiye'de 180 ofisi var. Bunun ikisi de KKTC'de bulunuyor. Biz, Türkiye'ye bağlı çalışıyoruz. Tamamen objektif bir şekilde gayrımenkul pazarlaması yapan ve hem alıcılara hem de satıcılara satışta, bürokratik, hukuki ve finansal danışmanlık hizmeti veren bir yapımız var. Gelen alıcı ve satıcılar hiçbir güçlükle karşılaşmadan tapu ve diğer dairelerde bürokratik işlemlere girmeden işlemlerini yapıp sorunlarını hallediyorlar. Remax, normal emlakçılardan farklı olarak müşteriyi satış bittikten sonra bırakmıyor. Asıl iş ondan sonra başlıyor. Biri Lefkoşa, diğeri ise Girne'de olmak üzere iki ofisimiz var. 18 profesyonel gayrımenkul danışmanı ile çalışıyoruz. Sizievlendiriyoruz.com ile de hizmetlerimize devam ediyoruz".

Kıbrıs Postası Özel

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.