EMLAK
okuma süresi: 3 dak.

Rum Ekonomist Savouirs, Güney Kıbrıs'taki emlak fiyatlarının düşeceğini savundu

Savouirs, Güney Kıbrıs'taki emlak fiyatlarının düşeceğini savundu

Rum Ekonomist Savouirs, 2 yıl içerisinde Güney Kıbrıs'taki emlak fiyatlarının, reddedilmeyecek derecede düşeceğini savundu

Yayın Tarihi: 27/05/12 09:30
okuma süresi: 3 dak.
Savouirs, Güney Kıbrıs'taki emlak fiyatlarının düşeceğini savundu
A- A A+

Kıbrıslı Rum Ekonomist Savva Savouri, Güney Kıbrıs'ın ekonomisiyle ilgili yaptığı kapsamlı analizde, güneydeki emlak fiyatlarının reddedilemeyecek derecede düşmeye devam edeceğini, ancak bu düşüşü bölücü bir hareketin meydana gelişinde iyimser bir his bulunduğunu iddia etti.

İki yıl önce de Güney Kıbrıs 'ın ekonomik yapısıyla ilgili yaptığı analizde, adanın Yunanistan'daki ekonomik kriz nedeniyle etkileneceğini, emlak fiyatlarının düşeceğini saptayan Savouri, son raporunda da bunun devam edeceğini vurguladı.

İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs'da emlak fiyatlarının , Euro bölgesi dışındaki kurlara bağlı değişeceğini ve bunun geniş şekilde hissedileceğini belirten Rum ekonomist, " Sadece emlak fiyatları değil, oda ve daire kiraları, otellerin geceleme bedelleri de bundan etkilenecek.

Ayrıca bir yıldır Akdeniz bölgesinde devam eden Tunus, Mısır gibi ülkelerdeki siyasi dengesizlik bunu daha da tetikleyecek. Bu ülkelerde turizm sektörü büyük ölçüde etkilendiğinden, tatil fiyatlarında müthiş indirim kampanyasına girdiler. Bundan Kıbrıs'daki otel, motel, pansiyonların etkilenmemesi kaçınılmaz." Yorumunda bulundu. Bir önceki raporunda Kıbrıs'ın üzerinde kara bulutlar dolaştığını kaydeden Savva Savouri, 2012 yılına ait analizinde, adada tahmin edilenden daha az emlak fiyatı düşüşü yaşandığına dikkati çekerek, bunun nedeni olarak " 2010 raporumuzda tahmin edilen emlak fiyatı düşüşünün gerçekleşmemesinin nedeni, mal sahiplerinin satışlarını geciktirmesi veya durdurmasından kaynaklandı.

Satışların duracak derecede yavaşlaması, bankalardan borçlanmaları da azalttı. Bir yerde, emlak sahipleri baskı altında kalıp, ellerindeki malı satma yoluna gitmedi, dolayısıyla borçlananlar artmadı. Mortgage sahipleri, eski şartlarda borçlarını ödemeye devam ettiler. 2010-2011 yılında korkulanlar yaşanmadı.

Kıbrıs Merkez Bankasının verilerine göre, emlak fiyatlarındaki düşüş " kibar"ca gelişti.. Bu arada Lefkoşa'da da emlak fiyatlarının ucuzlayacağını belirtebiliriz.

Tüm Kıbrıs Rum yönetiminde emlak fiyatlarının hızlı şekilde düştüğünün reddedilemez kanıtları ortada olmasına rağmen, bunu durduracak iyimser bir hareketin olmasını bekliyoruz" yorumuyla, tünelin sonunda ışık olduğu müjdesini verdi.

Mihrişah SAFA - Star Kıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.