EMLAK
okuma süresi: 8 dak.

Güney'de emlak fiyatları %10 geriledi, konut kiraları düştü

Güney'de emlak fiyatları %10 geriledi, konut kiraları düştü

Rum Yönetimi'nin Laiki (Halk) Bank'ın yeniden yapılandırılması ve kendi bütçe açıklarını kapatmak için Moskova'dan beklediği kredinin, Yunanistan'da pazar günü yapılacak seçimin sonuçlarına bağlı olduğu belirtildi.

Yayın Tarihi: 15/06/12 13:51
okuma süresi: 8 dak.
Güney'de emlak fiyatları %10 geriledi, konut kiraları düştü
A- A A+

Fileleftheros "Moskova'dan Gelecek Haber Bekleniyor... Hükümet Rusya'dan Kredi Umarken Mekanizma Senaryolarını Açık Tutuyor" başlıklı manşet haberinde, AB destek mekanizmasına başvuru ihtimalini gündemde tutan Rum yönetiminin, tercihini yapmadan önce Moskova'dan gelecek kredi şartları ve verilecek kredi miktarıyla ilgili bilgiyi beklediğini yazdı.

Zeminin kaygan olduğunu ve Rusya ile kredi anlaşmasının yapılması konusunda hiçbir şeyin kesin olmadığına vurgu yapan gazete, zamanın tehlikeli şekilde daraldığı ve şu ana kadar nefes aldıracak Rus kredisi konusunda ufukta görünen bir şey olmadığını kaydetti.

Gazete, Rum yönetiminin, Rusya Maliye Bakanlığı Sözcüsü'nün henüz Güney Kıbrıs'tan mali destek talebi almadıklarına ilişkin açıklamasını yorumlarken, Ruslarla yapılan görüşmelerin mümkün olan en üst düzeyde gerçekleştiğini gayrı resmi biçimde ima ettiğini belirtti.

Habere göre, Rum yönetimi ve Merkez Bankası, Yunanistan'da pazar günü yapılacak seçimlerin sonuçlanmasından sonraki 24 saati kritik görüyor. Bu nedenle en kötü senaryoya da hazırlandığı ve Rusya'dan kredi alınamaması durumunda derhal AB destek mekanizmasına başvurmaya hazır olduğu belirtildi.

Haberde, Rum yönetiminin AB destek mekanizmasına başvursa dahi bankalarının sermayelerini yeniden yapılandırmalarını desteklemek için ne kadar para talep edeceğinin bilinmediği de kaydedildi.

Talep edilen miktarı açıklamaktan kaçınan Sözcü Stefanos Stefanu, "Rus hükümetiyle anlaşma iyi yolda" dedi. Stefanu, Rum yönetiminin Rusya'dan kredi alması halinde, bunun Laiki Bank'ın yeniden yapılandırılması için 1.8 milyar Euro kredi için destek mekanizmasına başvurusunda koz olacağını ima etti.

Bankaların özel sektörden kredi bulma çabalarının da sürdüğünü anlatan Stefanu, "Bu nedenle emirname de yayınladık. Destek mekanizmasına da başvurma ihtimali göz ardı edilemez" dedi.

Stefanu, bu konularla sadece kendilerinin değil Avrupa'nın da meşgul olduğunu söyleyerek, Avrupa destek mekanizmasına henüz başvuru yapılmadığını tekrarladı.

Rum yönetiminin yeni ekonomik tedbirleriyle ilgili bir soruya karşılık, paketi tamamlamak için süratle çalıştıklarını ve çok yakında açıklama yapacaklarını söyleyen Rum Sözcü, pakette yeni vergiler olup olmadığı sorusuna karşılık da, Hristofyas'ın bu paketin çalışanlarla alakası olmayacağı açıklamasını hatırlattı.

HENÜZ AB MEKANİZMASINA BAŞVURMA BELİRTİSİ YOK

Gazete, "AB'da Mekanizmaya Başvuru Konusunda Belirti Yok... Brüksel ve Berlin Lefkoşa'nın Rus Kredisi Üzerinde Yoğunlaştığını Düşünüyor" başlıklı haberinde, Rum yönetiminin devletlerarası kredi bulmak ve mekanizmaya başvurmamak için çalıştığını yazdı.

Berlin çevrelerinde ve Avrupa Komisyonu'nda son 24 saattir bu görüntünün ağırlık kazandığına işaret eden gazete, Komisyon Sözcüsü'nün de dün Rum yönetiminin Avrupa'dan ekonomik destek almak isteyeceği yönünde bir belirti olmadığını söylediğini aktardı.

Gazete, "Dün görüştüğümüz AB çevreleri, Kıbrıs'ın ikili kredi alma ve Avrupa mekanizmasına başvurmaktan kaçma çabasının, iki hafta içerisinde devralacağı AB dönem başkanlığıyla ve yaklaşmakta olan başkanlık seçimleriyle alakasız görülmediğini vurguladı" ifadesini kullandı.

MOODY'S İKİ NOT BİRDEN KIRDI

Fileleftheros, "Moody's Kıbrıs'a Çifte Not Kırdı" başlıklı haberinde de, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's'in Rum ekonomisinin notunu 2 puan daha kırarak, "çöp kovasının derinlerine gönderdiğini" ve bu şekilde Euro bölgesindeki krizin büyük boyut kazandığı kaygılarını güçlendirdiğini yazdı.

Habere göre, kredi alma kabiliyetini Ba1'den Ba3'e indiren Moody's, Rum ekonomisini yeniden not kırmak amacıyla izlemeye aldı. Moody's'in Güney Kıbrıs'la ilgili endişesi, Yunanistan'ın Euro'dan ayrılıp Drahmi'ye dönmesi ve bunun neticesinde Rum bankalarının devlet desteğine ihtiyaç duyması ihtimalinden kaynaklanıyor.

Moody's'in yeni not kırmasının ardından Rum yönetimine sert eleştirilerde bulunan siyasi partiler, Başkan Dimitris Hristofyas'a tedbir için geniş ölçekli toplantı çağrısında bulundular.

GÜNEY'DE EMLAK FİYATLARI YÜZDE 10,8 GERİLEDİ

Gazete, Güney'deki Gayrı Menkul Fiyatları Göstergesi RICS'in, 2012'nin ilk çeyreğinde Rum tarafındaki ortalama konut fiyatlarında yüzde 10,8 gerileme saptadığını, bunu da Yunanistan'ın yaşamakta olduğu ekonomik kriz ve Yunan borcunun yüzde 50 oranındaki kırpılmasının Güney'e olumsuz etkilerine bağladığını yazdı.

Haberi "Kriz Konut Fiyatlarını Yüzde 10,8 Geriletti... Yılın İlk Çeyreğinde Gösterge Olumsuz" başlığıyla veren gazete, yılın ilk çeyreğinde kentlerdeki kira fiyatlarında da düşüş saptandığını ve bu açıdan en kötü durumda olan kentin Limasol olduğunu belirtti.

MOSKOVA'DAN CESARET VERİCİ MESAJLAR

Simerini de, "Moskova Lefkoşa'ya Ümit Mesajı Gönderdi... Krediyle Birlikte Mekanizma Senaryosu" başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum yönetiminin Rusya'dan kredi alma çabalarının olumlu sonuçlanacağı konusunda iyimser olduğunu, bu yönde Moskova'dan cesaret verici mesajlar geldiğini ve geriye sadece birkaç pratik sorun kaldığını yazdı.

Habere göre Rum yönetimi, Rusya'dan alacağı krediyle birlikte AB destek mekanizmasına başvuru senaryosunu inceliyor. Yani krediyi alabilirse AB destek mekanizmasına sadece bankaların ihtiyaçlarını karşılamak için başvuracak, kalkınma harcamalarını ise krediyle karşılayacak.

Gazete, bir Rus gazetesini kaynak göstererek, Moskova'nın Güney Kıbrıs'a düşük faizli kredi şeklinde 5 milyar Euro yardımda bulunma niyetinde olduğunu yazdı. Rus gazetesindeki bilginin doğrulanması halinde destek mekanizmasına başvurmanın gerekmeyebileceğini kaydeden gazete, 5 milyar Euro'nun bankaların yeniden yapılandırılmasına yeteceğini, artanın da kalkınma harcamalarına kullanılabileceğini belirtti.

RUM MERKEZ BANKASI BAŞKANI FRANKFURT'TA

Politis ise, "Mekanizma'nın Şartları da, Yeni Bir İkili Kredi De Araştırılıyor... Merkez Bankası Başkanı Frankfurt'ta Görüşüyor" başlıklı haberinde, Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkma ihtimali nedeniyle Moody's'in Rum ekonomisinin kredi notunu dün iki puan daha düşürmesinden sonra Rum yönetiminin, bankaların ve hükümetin mali sorunlarına çözüm bulma çabalarını yoğunlaştırdığını yazdı.

Gazete, dün kredi konusunda Moskova'yla istişareleri tavan yaparken Merkez Bankaları Başkanları toplantısı için Frankfurt'ta bulunan Rum Merkez Bankası Başkanı P. Dimitriadis'in, Güney Kıbrıs'ın AB destek mekanizmasına başvurmaya karar verirse yapılacak memorandumun muhtemel içeriğini araştırdığını kaydetti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.