ADVERTORİAL
okuma süresi: 14 dak.

"En hızlı MNG Kargo"

"En hızlı MNG Kargo"

MNG Kargo Kuzey Kıbrıs Direktörü Özgür Fırat Kut, kargo takibinin artık mümkün olduğuna dikkat çekerek, "Gönderdiğiniz kargonun takibini FedEx'in sizlere verdiği 12 basamaklı FedEx takip numarasını Google basarsanız paketinizin nerede olduğu takip edebiliyorsunuz. Biz de MNG kargo olarak an ve an kargonuzun takibini yapmanızı sağlıyoruz" dedi.

Yayın Tarihi: 09/06/14 12:00
okuma süresi: 14 dak.
"En hızlı MNG Kargo"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Kut, kargoculuk adına yanlış algıların olduğunu vurgulayarak, "Örneğin, Türkiye'ye gönderip tamir ettirmeniz gereken bir yedek parçanız var ve buradaki insanların Türkiye'ye yollayamazsınız diye bir algısı var. Bu doğru değildir, bunun gerçeği MNG kargo üzerinden yollayabilirsiniz" şeklinde konuştu.

KKTC'de Kargo şirketlerinin neler yapabildiğini, geçmişten bugüne kadar ne aşamalardan geçtiğini ve şu an kargoculuk sektöründe ne gibi yenilikler olduğunu Kıbrıs Postası'na anlatan MNG Kargo Kuzey Kıbrıs Direktörü Özgür Fırat Kut, birçok ilke imza atıklarını söyleyerek, "Türkiye'nin ilk ve halen tek kendi uçak filosu olan kargo şirketiyiz. 12 tane uçağımız var" dedi.

"Kargo'da ilk akla gelen MNG"

MNG Kargo Kuzey Kıbrıs Direktörü Özgür Fırat Kut, MNG Kargo'nun 2003 yılında kurulduğunu söyleyerek, "Şirketin 2 tane ortağı var. Kuruculardan bir tanesi yatırımcı, diğeri de 25 sene içerisinde 2 diyarda iki şirketin genel müdürlüğünü yapmış bir kurucu; kısacası MNG Kargo bilgi birikimi ile paranın bir araya gelmesi ile kurulmuş bir şirket. Kurulduğumuz zaman rakiplerinin en küçüğü 20 yaşındaydı, MNG kargonun kuruluşunun üzerinden11 sene geçti ve kargo sektöründe Türkiye'nin ilk akla gelen şirketi biziz" şeklinde konuştu.

"MNG Kargo'dan bir ilk, loca sistemi geliştirildi"

Kut, 11 senede bir ilk olarak loca sistemini geliştirdiklerine dikkat çekerek, "Kargoların araçların içerisinde üst üste binmemesini sağlayan ve bütün şehirlerarası taşımacılıklarda da kullanılan bir sistem yarattık. Bu sistem teknolojik aktarma merkezinden yürütülmekte. Sistem sayesinde her paket maksimum 30 saniye içinde bir şehirden diğer şehre gidecek olan aracın içerisine aktarılıyor. Eskiden araçtan çıkarılan bir kargonun, kucakta taşınarak, barkottu okutularak diğer araca koşarak yüklenmesi gerekiyordu ve bu esnada kırılma veya hata yapma tehlikesi taşıyordu. Şimdi MNG Kargo ile bu tehlikelerin ortadan kalktığını söyleyebiliriz. MNG Kargo'nun şu an 8 ana aktarma merkezimizde teknolojik aktarma sistemi kullanıyoruz ve hata yapma ve kırılma riskini ortadan kaldırıyoruz. Bunun haricinde Türkiye'nin ilk ve halen tek kendi uçak filosu olan kargo şirketiyiz. 12 tane uçağımız var. Kıbrıs'a şu anda uçağımız gelmiyor buradan tarifeli uçakla çıkış yapıyoruz, ama Türkiye içerisinde kendi uçaklarımızı kullanıyoruz buda bizi ister istemez en hızlı yapıyor. Rakiplerimiz ise taşımacılık için Türk Hava Yolları'nın bagaj altını kullanıyor" dedi.

"FedEx Express MNG Kargo'nun Türkiye ve KKTC lisansörü"

Kut, FedEx Express MNG Kargo'nun Türkiye ve KKTC lisansörü olduğunu belirterek, "FedEx dünyanın en büyük havayolu kargo taşımacılığı şirketi olmakla birlikte, dünyanın en çok uçağı olan şirketi. Şu an bakıldığında FedEx'in 850 civarında uçağı var. Dünyanın 220 ülkesine hizmet veriyor ve biz de Türkiye'den Los Angeles'a veya dünyanın başka bir ülkesine bile ertesi gün teslimat yapabiliyoruz. Kıbrıs'a baktığımızda da herhangi bir kargoyu 2 veya 3 günde teslim ediyoruz" diye konuştu.

"Kargolar Türkiye'ye ve yurtdışına gönderiliyor"

MNG Kargo Kuzey Kıbrıs Direktörü Özgür Fırat Kut, sözlerine şu şekilde devam etti; "Kıbrıs'ta 10 yıl var kurulan MNG kargo ilk açıldığı zaman buraya hizmet getiren, fakat kargo götürmeyen bir şirketti. Benim direktör olarak şirketin başına gelmemle birlikte 1 buçuk yıl gibi bir zaman zarfında ise Kuzey Kıbrıs'taki müşterilerimizin de kargolarını Türkiye'ye veya yurt dışına ulaştırabilmek için çalıştık ve bunu başardık. İlk önce pazarı anlamak gerekiyordu, ilk gözlemlediğim şey burada böyle bir pazar olmadığıydı. Göreve ilk geldiğim zaman çok şaşırdığım şeyler yaşadığımı da söyleyebilirim, ben müşterilerin gelip kargo göndersek Türkiye'ye gider mi sorusuna şahit oldum ve biz o zaman kolileri Türkiye'ye taşıyamıyorduk. Bu olayı şuna benzetiyorum; börekçiye gidip börek var mı sorusu sorup, varsa sevinecek bir müşteri olması gibi."

"Türkiye'ye kargo gitmez diye bir şey yok"

Kut, Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan insanlar 'Türkiye ambargo uyguluyor' cümlesinin altına yatmaya hazır olduklarını söyleyerek, "Buradan Türkiye'ye kargo gitmez diye bir şey yok, bu mevzuatın yanlış uygulanması ile yaşanan bir sorundu. Biz bunu aşmak için yetkili yerlerle görüştük tabi ki sorunlarda yaşadık ama en sonunda sorunlarımızı çözdük. Bunun yanında yaşadığımız en büyük sorun Türkiye'de ve dünyada her kapı ticari liman olarak işlem yapar, bizim yaptığımız iş uluslararası express kargo taşımacılığı, bunun içinde havalimanlarının veya gümrük kapılarının ayrı bir lisansı olması gerekiyor. Buda gümrüğe gelen malın gümrüksüz olarak içeriye girebilmesine yetki sağlamak demektir. Bunun dışında gümrük kontrolünden geçmesi gerekiyor. Türkiye'nin Mersin-Taşucu gümrük kapısı ticari bir liman siz buradan gönderdiğiniz 3 kazağı oraya götürürseniz orada böyle bir mevzuat olmadığı için geri dönecektir" dedi.

"Yedek parça gönderebiliyorsunuz"

Kut, kargoculuk adına yanlış algıların olduğunu vurgulayarak, "Örneğin, Türkiye'ye gönderip tamir ettirmeniz gereken bir yedek parçanız var ve buradaki insanların Türkiye'ye yollayamazsınız diye bir algısı var. Bu doğru değildir, bunun gerçeği MNG kargo üzerinden yollayabilirsiniz. Belirtmek isterim ki bu işlemi de sizin için şu anda sadece biz yapıyoruz. Bu sadece MNG kargonun yapabileceği bir iş değil fakat maliyetli bir iş. Gemi ile göndermek tabi ki uçağa göre çok daha ucuz fakat bunun tek yolu uçakla göndermektir. Bizim rakiplerimize göre avantajımız onlar Türkiye içi ve maksimum Kıbrıs çalışıyorlar, fakat biz FedEx sayesinde uluslararası da çalışıyoruz. Bize gelen uluslararası kargoları FedEx'le Paris'e gönderiyoruz ve her akşam ucan bu uçak ertesi gün bu kargoları dağıtıyor" şeklinde konuştu.

"An ve an kargonuzun takibini yapmanızı sağlıyoruz"

Kut, taşımacılık ücretlerinin yüksek oluşunu şu şekilde açıkladı: "Ben kendim uçak bileti alıp yurtdışına gitsem FedEx'in taşımacılığından daha ucuza gider ve gelirim. Fakat bununda sebebi hava alanına ben gideceğim, pasaporttan ben geçeceğim evrakları ben vereceğim, uçağa ben bineceğim ve kemerimi ben takacağım, ama taşımacılıkta biz MNG Kargo olarak sizin yerinize 100 kiloyu alacağız, biz taşıyacağız, her işlemini sizin yerinize biz yapacağız. Bunun yanında kırar veya kaybedersek biz karşılayacağız ve parasını biz vereceğiz. Bu süreç içerisinde de sizi an ve an haberdar edeceğiz. Bunun yanında yurtdışına gönderdiğini kargonun takibini FedEx'in sizlere verdiği 12 basamaklı FedEx takip numarasını Google basarsanız paketinizin nerede olduğu takip edebiliyorsunuz. Bizde de MNG kargo olarak an ve an kargonuzun takibini yapmanızı sağlıyoruz. Yaptığımız iş kısaca bu, bir malı bir yerden alıp bir yere teslim etmekten ziyade o süreci takip edebiliyor olmak ve sizi an ve an haberdar etmek. Bu sebepten de ambarcılıkla çok karıştırılıyoruz. Fakat ambarcılık bir tırı doldurup, dolunca İstanbul'a göndermek ve paket sahibi gelip onu oradan almak zorunda kalmasıdır. Biz ise tam tersine 1 dosyamız da olsa uçak kaldırıyoruz ki bunu daha önceden yaptık."

"Arayın kurye kargonuzu evinizden alsın"

MNG Kargo Kuzey Kıbrıs Direktörü Özgür Fırat Kut, Kuzey Kıbrıs'a ilk geldiği zaman bir sürü şok yaşadığını söyleyerek, "Dediğim gibi bizim işimiz burada bilinmiyordu, yapılmıyordu, insanlarda kullanmıyordu. Rakiplerimin de benimde yaptığım şey yurtdışından gelen kargoları dağıtmaktı. Burada insanlar kendi kargolarını ya otobüse veriyorlar, ya dolmuşa veriyorlardı ve karşı tarafta bu kargoyu gidip dolmuştan alıyordu. Biz MNG Kargo olarak şu an Kuzey Kıbrıs'ın herhangi bir yerinden arayın kurye gelip sizden paketi alsın isterseniz aynı gün isterseniz, bir gün sonra hedefe ulaştırsın. Ertesi gün yapılan yurt içi teslimlerinde ise maliyetler daha düşük olduğunu belirtmeliyim. MNG Kargonun buradaki hedefi insanlara bu işin olduğunu, bu hizmetin verildiğini göstermek ve insanları bu duruma alıştırmaktır. Biz Kıbrıs'tan büyük paralar kazanmıyoruz, hatta hiç para kazanmıyoruz. Ben kendi adıma çok mutluyum ve beni mutlu eden şey; biz burada yaşayan insanların kargolarını Türkiye'ye gönderebiliyoruz ve burada yaşayan öğrenciler 5 senenin sonunda eşyalarını Türkiye'ye gönderebiliyorlar" dedi.

"Kargonun üzerinde Mersin on Türkiye yazıyor"

Dünyanın her yerinden buraya gelebilmesi için kargo üzerine Mersin on Türkiye yazılması gerektiğini belirten Kut, "FedEx'le buraya gelen kargolarla ilgili farklı bir durum var ki Kuzey Kıbrıs bütün dünyada Türkiye'nin işgal ettiği topraklar olarak görünüyor. FedEx'de aynı şekilde görüyor. Türkiye kadar gelen kargonun üzerinde Mersin on Türkiye yazıyor. Türkiye gümrük kuralları gereğince gelen kargo gümrük bedeli isteyen bir malzemeyse o malı biz Türkiye'de kendi sistemimize sokamıyoruz. Kısacası o malın Türkiye'deki gümrüğe gelmeden buraya gelmesi gerekiyor, bu ekstra bir maliyet oluyor. Bunun dışında ekstra maliyet ödemeden başka şekilde bu mallı Kuzey Kıbrıs'a gönderemezsiniz. Kısacası Kuzey Kıbrıs'a gönderilen bir mal direk Kuzey Kıbrıs üzerine gelemediği için Türkiye'ye giden malı Türkiye'de varış yeri adresi Türkiye olmadığı için gümrükten çıkartmıyor" şeklinde konuştu.

"Dünyaya Kıbrıs'ı kolilerle anlattık"

Kut, Türkiye'de kentlerin dili projesi ile her il için ayrı ayrı koli paketleri yaptıklarını söyleyerek, "Her şirketin rakiplerimizin de kurumsal kolileri var. Biz 2008'de farklı bir şeyler yapalım diye düşündüğümüzde Türk insanının memleketini anlatmak konusunda hassas bir noktası olduğunu düşündük. Bizler Ağrılıyım, Kıbrıslıyım diye insanlara memleketimizi anlatmayı seviyoruz. Türkiye'de başlattığımız ve 2013'den itibaren Kıbrıs'ta da bu projeyi uygulayarak farklılık yarattık. Biz MNG kargo olarak Turizm bakanlığına gittik ve projemizi açıkladık, destek olmalarını istedik. Bunun üzerine Turizm Bakanlığı bize kargo kutuları üzerine yerleştirdiğimiz fotoğrafları verdi. Bu çalışma gerçekten beni çok heyecanlandıran bir proje oldu. Çünkü bu çalışma Kuzey Kıbrıs nasıl bir yerin cevabını verebilecek bir çalışma oldu. Kolinin bir tarafında Osmanlıların yaptığı Büyük Han Osmanlının burada olduğunu gösterecek, diğer bir yanında deniz, kumsalı ve ile turistlik bir yer olduğunu anlatacak, bunu yanında kültür de yansıtacak, çok güzel bir çalışmayla Kuzey Kıbrıs'ı bilmeyenlere anlattık. Kuzey Kıbrıs'ın bu şekilde hem Türkiye'ye hem de Dünyaya tanıtmış oluyoruz. Sırf kutuyu beğendiği için bir şey göndermeyecek de olsa müşterilerim var. İş yapmak haricinde ben birey olarak şirketi bir kenara bırakıp Kıbrıs'ı insanlara anlatmayı istiyorum" dedi.

"Kıbrıs hayat temposu olarak İstanbul ile Milano'nun ortasında"

MNG Kargo Kuzey Kıbrıs Direktörü Özgür Fırat Kut, Kıbrıs'a gelene kadarki hayatını ve geldikten sonraki hayatını şu şekilde anlattı; "Ben 26 yaşındayım 22 yaşına kadar İstanbul'da, 22 – 24 arası Milano'da yaşadım. İstanbul hep koşuşturmanın olduğu büyük bir metropoldü, 25 km'lik bir yolu gidip gelmenin kısa mesafe bir yolculuk olduğunu düşündüğüm bir yerdi. Üstüne Milano'ya gittim aynı işi yaptım, İtalya'daki yaşantım süresince Türkiye'de bu işi ne kadar iyi yaptığımızı gördüm ki bunu sadece MNG Kargo için söylemiyorum. Bunun yanında insanların Türkiye'de olduğu gibi stresli olmadığını da İtalya'da yaşadım. Bu yaşam tarzı beni çok değiştirdi çünkü benim için hayat hep bir acele, hep bir koşuşturmayla geçiyordu. İtalya'dan sonra Kuzey Kıbrıs'a geldim ve İtalya'da yaşamak bana bir rahatlama bir huzur getirdi. Daha çok sorumluluk alabileceğime ve gerçekten bir şeyler yapabileceğime inandığım için buraya geldim. İstanbul'daki koşuşturmacanın ve Milano'daki insanların rahat yaşamasının ortasında bir yer Kıbrıs."

"Kıbrıs'ta bir şeyler yapmaktan mutluyum"

Kut, sözlerine şu şekilde son verdi; "Benim Kuzey Kıbrıs'ta yaşadığım 2 sene boyunca gördüğüm ve buranın insanların ağzından geçmişi dinlediğim kadarı ile birçok sebeplerden dolayı insanlar burada daha fazla şey yapmak istiyor. Burası daha güzel bir yer olmayı hak ediyor. Ben buraya ilk geldiğimde ilk gözlemim Lefkoşa Belediyesi'nin kapalı olmasıydı. Ben buraya iş yapacağım diye ve yatırım yapacağım diye geldim ama ilk izlenim olarak belediyenin kapalı oluşu beni bir hayli düşündürmüştü. Kıbrıs'ta olmaktan burada yaşamaktan ve iş yapıyor olmaktan çok memnunum, bununda sebebi burada gerçekten bir şeyler yapıyor olmam ve ben kendim Kıbrıs'ta çok şeyler öğreniyorum."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.