ADVERTORİAL
okuma süresi: 5 dak.

Çalışan sağlığı ve güvenliğinin önemi

Çalışan sağlığı ve güvenliğinin önemi

Çalışan sağlığı, bireylerin kendi sağlıkları ve çalıştıkları firmanın faaliyeti açısından son derece önemlidir. Her firma, çalışanlarını korumak ve iş sağlığı konusunda kollamak zorundadır.

Yayın Tarihi: 23/07/14 10:55
okuma süresi: 5 dak.
Çalışan sağlığı ve güvenliğinin önemi
A- A A+

Kıbrıs Postası Advertorial

Çalışan sağlığı, bireylerin kendi sağlıkları ve çalıştıkları firmanın faaliyeti açısından son derece önemlidir. Her firma, çalışanlarını korumak ve iş sağlığı konusunda kollamak zorundadır. Bunun için ilk olarak çalışma ortamında yer alan riskler kaldırılmalıdır. İş ortamında risk unsuru içeren hususların olması tamamen işletme ya da fabrika sahibinin sorumluluğundadır. Dolayısıyla bu sebeplerden ötürü çıkabilecek sorunlarda muhatap alınacak kişiler yine bu kişiler olacaktır. Çalışan sağlığı ve güvenliği ne derece iyi şekilde alınırsa çalışanların kendilerini gösterme şansları da o kadar fazla olur. Güvende olduğunu hisseden bir birey hangi işte çalışırsa çalışsın etkin bir rol oynamaya çalışır ve performansını arttırmak için çaba sarf eder. Tersine güvenliğinin ve sağlığının hiçe sayıldığını gören bir birey ise işini yeterli düzeyde yapamaz. Bu da çalışan sağlığı ve güvenliğinin işletmeler ve fabrikalar açısından ne kadar büyük önem taşıdığını göstermektedir.

Çalışanların daha iyi koşullarda çalışması ve ilk yardım eğitimi almaları, performanslarının artmasına büyük katkı sağlayacaktır. Zira kendini ve arkadaşlarını koruyabileceğine inanan bir birey, kafasını tamamen işe verebilir. Bu da firmalarda Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nin görevi olarak bilinmektedir. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, firmalarda, fabrika ve işletmelerde kurulması gereken özel bir birimdir ve devlet tarafından incelenmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nin muhatabıdır.

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, iş güvenliği ve sağlığıyla ilgili gerekli raporların hazırlanmasından ve analizinden de sorumludur. Gerekli belgeler ve yasal raporlar da yine Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından hazırlanmaktadır. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ile ilgili yönetmeliğe ve kararlara uymak OSGB kurulunun en büyük sorumluluklarından biridir. Dolayısıyla Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Yönetmeliği'nde yapılacak değişimlere ayak uydurmak gerekmektedir. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nin yaygınlaşmasıyla beraber çalışanların sağlık ve güvenlik konusundaki eksiklikleri rahatça giderilebilecektir. OSGB gereğince işyerinde hekim bulundurma zorunluluğu, bu bağlamda atılan önemli adımlardan biridir. İşyeri hekimliği sınavını başarıyla veren hekimler, işyerlerinde çalışma yetkisine sahip olurlar. Hekimlerin yanı sıra hemşireler ve diğer sağlık personelleri de Ortak Sağlık Güvenlik Birimi bünyesinde çalışma şansına erişebilirler. İşyeri hekimliği alan bireyler, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nde çalışmak için geçmek zorunda oldukları sınava daha iyi şekilde hazırlanabilirler. İş güvenliği uzmanlığı eğitimi de bu bağlamda önem taşımaktadır. Bazı özel eğitim kurumlarında ve iş güvenliği kurslarında iş güvenliği eğitimi verilmekte ve sınavlara hazırlanan bireylere yardımcı olunmaktadır. Bu eğitimleri tamamlayan kişilerin sınavı kazanmaması için herhangi bir neden yoktur.

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, kayıt ve istatistik açısından da bazı yükümlülüklerle donatılmıştır. Buna göre iş ortamının güvenliği ve bu ortamda çalışan bireylerin çeşitli istatistikleri, bizzat Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından tutulmalıdır. Kayıt ve istatistiklerin Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından raporlanması gerekir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, gereken durumlarda Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nin kayıt ve istatistiklerine göz atabilirler. Özellikle Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nden ne derece verim alındığını gözetmek adına bu birim tarafından hazırlanan kayıtlara ve istatistiklere göz atılabilir. Ayrıca Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenebilir. OSGB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı olarak çalışır ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nin kurulması, kişiler ve yönetim kurulları üzerindeki sorumluluğu ortadan kaldırmaz. Söz konusu birimin ana görevlerinden birisi çalışanlarına ilk yardım eğitimi vermek ve onları ilk yardım, mobil sağlık ve iş güvenliği konularında bilinçlendirmektir. Bunun sağlanması için gerekirse özel danışmanlık firmalarından yardım dahi alınabilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.