ADVERTORİAL
okuma süresi: 4 dak.

İlaçsız tüp bebek tedavisi

İlaçsız tüp bebek tedavisi

Prof. Dr. Bülent Tıraş tüp bebek tedavisi hakkında bilgi verdi.

Yayın Tarihi: 12/11/14 14:21
okuma süresi: 4 dak.
İlaçsız tüp bebek tedavisi
A- A A+

Tüp bebek tedavisinde normal olarak yumurtalar olgunlaşmalarını tamamlayınca toplanır ve işlem için ayrılır. İlaçsız yapılan tüp bebek tedavisinde ise, yumurtalar tam olarak olgunlaşmadan toplanır ve laboratuvar ortamında olgunlaştırılır. Bu uygulamanın yapılmasının amacı, yumurtaların olgunlaştırılması için kullanılan ilaçlardan zarar göreceği düşünülen hastalarda tedavileri, bu ilaçlar kullanılmadan sürdürmek ve sağlıklarını korumaya çalışmaktır. İlaçsız tüp bebek tedavisi sırasında kadına az miktarda ya da hiç hormon verilmeden işlem yapılmaktadır. Büyüme sürecindeki yumurtalar istenen boyuta gelince genel anestezi altında, iğneyle toplanmakta ve laboratuvar ortamındaki özel sıvıların içinde bekletilip, gerektiği kadar olgunlaşmaları sağlanmaktadır. Ardından kadının eşinden alınan sperm mikroenjeksiyon yöntemiyle yumurtalara enjekte edilir ve bu embriyolar kadının rahim içine yerleştirilir.

İlaçsız tüp bebek tedavisi kimler için uygundur?

Tüp bebek tedavisini yaptırmayı isteyen kadınların bazılarında, bu işlemde kullanılan ilaçlara karşı hassasiyet tespit edilebilir. Bu hassasiyet yüzünden yumurtalıklardan beklenmeyen tepki oluşur ve bu yüzden akciğerde ve karında sıvı birikimi meydana gelir. Bu sorun overin hiperstimulasyon sendromu OHSS olarak tanımlanır. İlaçsız tüp bebek tedavisi de buna sahip olan kişilerde ve polikistik over sendromuna olan kişilerde tercih edilir. Ayrıca erkek kısırlığında, endometriozis rahatsızlığında, ilaçlara zayıf tepki verecek kişilerde ve hormon tedavisinin uygulanması yasak olan kanser hastalarına uygulanacak en ideal tedavi yöntemi budur. Fakat bu yöntem ileri yaşta olan kadınlara uygulanamaz.

İlaçsız tüp bebek tedavisindeki avantajlar nelerdir?

  • Bu tedavinin uygulanması klasik tüp bebek tedavisine göre daha kolay olur.

  • Tedavinin süresi klasik yönteme göre daha kısa sürer. Daha az tetkik yapılarak, daha az doktor ziyareti olur.

  • Yan etkileri olmayan bir tedavidir.

  • Tedavinin bitmesinden sonra komplikasyonları olmaz.

  • Kadınların klinik ziyaretleri daha azdır.

  • Kadınlara daha az enjeksiyon uygulanır.

  • Bu tedavide kan alma işlemi olmaz.

  • Klasik yönteme göre kıyaslandığında, maliyeti daha düşüktür.

  • Uygulanan tedavinin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda, yeniden tekrarlanması için fazla beklemeye gerek kalmaz.

  • Hastalar ağrı hissetmediklerinden dolayı, genel anestezi verilmesine gerek kalmaz.

  • Bu yöntemle birlikte genetik ayrıştırma ve lazer uygulaması yapıldığında, gebelik şansı daha yüksek olur.

  • Bu yöntemin kullanılmasıyla doğan bebeklerde genetik hastalıkların olma olasılığı artmaz.

  • Bu yöntemle yumurta rezervi azalan, hatta tek yumurta üreten kadınlarda daha fazla yumurta toplanır ve gebelik şansı arttırılır.

İlaçsız tüp bebek tedavisinin dezavantajları var mı?

Bu tedavi uygulanırken istenen kalitede yumurtaların elde edilmesi bazen zor olur. Bunun yanında gebelik elde etme oranı klasik yönteme göre daha düşük olabilir. İlaçsız tüp bebek tedavisinde başarı oranı yaklaşık % 30 kadardır. Bu başarı oranı tüp bebekte kabul edilebilir sınırlar içindedir.

İlaçsız tüp bebek tedavisi ne kadar sürmektedir?

Bu tedavinin uygulama süresi yaklaşık olarak 8-10 gün kadar sürer. Bu sürenin içinde hastanın tedavinin uygulanacağı merkeze 1-2 defa gitmesi yeterli olur.

Kaynak: http://www.bulenttiras.com/ilacsiz-tup-bebek-yontemi-ve-avantajlari

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.