ADVERTORİAL
okuma süresi: 5 dak.

İş yaşamında sağlığın önemi

İş yaşamında sağlığın önemi

Ülkemizde iş dünyasında yaşanan gelişmeler ve sermaye hareketleri, bu alanın daha çok göz önünde olmasını sağlamaktadır. Bu da devletin artık denetleme mekanizması ile iş dünyasında daha aktif bir rol oynamasına sebep olmuştur.

Yayın Tarihi: 25/11/14 11:00
okuma süresi: 5 dak.
İş yaşamında sağlığın önemi
A- A A+
Özellikle işçi sağlığı ve güvenliği konusunda devlete karşı bir baskının oluştuğunu söyleyebiliriz. Yakın tarihe göz attığımızda Soma Faciası ile karşılaşmaktayız. Soma Faciası sonrasında birçok işçi, sağlık ve güvenlik zafiyetlerinden dolayı canından olmuştur. Medyanın Soma Faciası ile beraber sessizliğini bozması ve kamuoyundan gelen baskılar, hükümeti harekete geçirmiştir. Aslında işçi sağlığı ve güvenliği konusundaki çalışmalar 2010 yılının başından itibaren gerçekleşmeye başlamıştır. Soma Faciası, bu çalışmaların gün yüzüne çıkmasına sebep olmuştur, diyebiliriz.

İşçilerin sağlığına dikkat etmek ve onlara sağlıkla ilgili konularda yardımcı olmak, işverenlerin en temel görevleri arasında yer alır. İşverenler, bu konuda devletin yaptırımlarına uymakla yükümlüdür. Devlet, karar ve denetleme mekanizmasını sıkı tuttuğu müddetçe işverenlerin bu konuda yasal yükümlülüklere uymaktan başka bir çaresi kalmayacaktır.

İşçi sağlığı ve güvenliği denince aklımıza ilk olarak OSGB geliyor. OSGB, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi şeklinde de bilinmektedir. İşyerlerinde kurulması zorunlu hale gelen Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri, sağlık personellerinden ve sorumlu bir müdürden meydana gelir. Sağlık personelleri ise işyeri hekimi ve bir adet tıbbi personel olarak özetlenebilir. Ayrıca çalışanlar arasından OSGB bünyesine alınacak işçiler de bu bağlamda önemli bir göreve sahiptir. Bu kişiler, çalışanlara OSGB çalışmalarını anlatmakla görevlidirler. Ayrıca Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından gelecekte planlanan uygulamalar da yine bu kişiler tarafından personellere aktarılır. OSGB bünyesinde aynı zamanda iş güvenliği uzmanı da yer almalıdır. İş güvenliği uzmanının iş güvenliği konusunda çalışanlara bilgi vermesi, gerektiğinde bu bilgileri görsel ve işitsel sunumlarla desteklemesi gerekir. İş güvenliği uzmanı, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nde yer alan en önemli çalışanlardan biridir. Eğer çalışanlar arasından biri seçilmediyse bu görev de iş güvenliği uzmanına kalır.

İşçi sağlığı ve güvenliği dendiği zaman akla gelen bir diğer uygulama da mobil sağlık hizmetleridir. Mobil sağlık hizmetleri, personelden ziyade tıbbi donanımlarla ilgili bir kavramdır. İşyerlerinde bazı tıbbi tahlil ve testlerin yapılmasına uygun ortamların dizayn edilmesini sağlayan mobil sağlık uygulaması, zamanla yaygın bir hâl almaya başlamıştır. Mobil sağlık çalışmalarının sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi, işyeri tarafından alınacak ruhsata bağlıdır. Ruhsat, öncelikle Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun radyoaktif kaçakla ilgili çalışmaları sonucunda resmiyete kavuşacaktır. Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı diğer tetkikler neticesinde tamamen resmiyete dökülen çalışmalar, işyerinin gerekli ruhsatı almaya hak kazanmasıyla beraber sona erer.

Mobil sağlık hizmetleri arasında bazı laboratuvar testler yer alır. Bu testlere örnek olarak kan testlerini, karaciğer testlerini ya da benzeri ölçümleri de verebiliriz. Çalışanlarda herhangi bir sağlık problemi olmasa dahi mobil sağlık biriminin görevi, çalışanlara belirli aralıklarla Check-Up yaptırmaktır. Check-Up neticesinde çalışanların sağlık durumlarıyla ilgili detaylı bir bilgiye sahip olunabilir. Mesleki alanların bazılarında çalışanların belirli hastalıklara ya da rahatsızlıklara yakalanması mümkün olabilir. Bunun için sadece tetkik ve test yapmakla kalmamalı, aynı zamanda bu tip sorunları ortadan kaldırabilecek çalışmalara da öncelik verilmelidir.

Mobil sağlık hizmeti, bu alanda kurulan özel firmalardan hazır halde alınabilir. Firmalara göre mobil sağlık hizmetleri paketi hazırlayan özel şirketler, böylece firmaları önemli bir yükümlülükten kurtarmaktadır. Yine de söz konusu test ve analizlerin işyerine ait alanlarda yapılması zorunludur. İşletme ve işyerlerinin bu kurala dikkat etmeleri gerekmektedir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.