ADVERTORİAL
okuma süresi: 5 dak.

Tüp Bebek ile normal gebelik arasındaki farklar

Tüp Bebek ile normal gebelik arasındaki farklar

Op. Dr. Serkan Oral tüp bebek ile normal gebelik arasındaki farklar hakkında bilgi verdi.

Yayın Tarihi: 16/04/15 12:39
okuma süresi: 5 dak.
Tüp Bebek ile normal gebelik arasındaki farklar
A- A A+

Tüp bebek tedavisi çeşitli aşamalardan oluşan bir tedavidir. Bu aşamalar:

  • yumurta gelişimi,

  • gelişen yumurtaların toplanması,

  • yumurta ve spermin döllendirilmesi,

  • döllenen yumurtaların gelişimi,

  • embriyo transferi bu aşamalardır.

Yapılan tedavi aşamalarında kadının hastanede kalmasına ihtiyaç duyulmaz. Bu aşamalarda yumurtaların gelişimi için kullanılan ilaçların etkinliğini kontrol etmek amacıyla kadının sık sık kontrole gitmesi gerekir. Bu kontroller sırasında kan tahlili ve ultrasonografi uygulanmaktadır. Ancak kontrol oldukça kısadır. Bu sebeple hastanın iş ya da özel yaşantısı etkilenmez.

Yumurtaların toplanma ve embriyoların transferi aşamasında da hastanede yatmaya ihtiyaç duyulmaz. Bu tedaviye başlayan anne ve baba adayları bir sene boyunca gebelik sağlamaya çalışmış ancak düzeni ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik sağlayamamış kişilerdir. Bu sebeple tıbbi olarak çifte bir yardımda bulunulur ve tüp bebek tedavisi için saydığımız aşamalardan geçilir. Normal gebelik ve tüp bebek gebeliği arasındaki tek fark budur. Gebelik sağlandıktan sonra iki gebelik arasında hiçbir fark bulunmaz.

Tüp bebek ve normal gebelik arasındaki farklar nelerdir?

Çiftlerin doğal yollarla gebelik sağlayabilmeleri adına, kadının ve erkeğin üreme organlarının normal olarak işlev görmesi gerekmektedir. Kadının tüplerinin açık olması, yumurta kapasitelerinin yeterli olması, gebeliğin yerleşeceği rahmin bulunması, düzenli olarak yumurta üretilmesi gibi şartlar aranır.

Bunun dışında erkek için ise; sperm üretimin olması, spermlerin kaliteli olması, spermlerin vücut dışına çıkabilmesi gibi faktörler aranır. Bu şartlarla beraber düzenli ve korunmasız bulunulan cinsel ilişkilerde gebelik şansı oldukça yüksektir.

Düzenli olarak bulunulan cinsel ilişki ile altı ay içerisinde gebe kalmak mümkündür. Ancak bu süre bir yılı geçmiş ise çiftin bir doktora başvurması gerekir. Bütün ihtimallerin değerlendirilmesi ardından, farklı yöntemlerle gebelik sağlayamayan kişiler için tüp bebek tedavisine başvurulabilir. Bu noktada yalnızca gebe kalmaya yardım edecek yöntemler denenir. Tüp bebek aşamalarına geçilir. Gebelik sağlandığı taktirde, tüp bebek ve normal gebelik arasında bir fark kalmayacaktır.

Normal gebelikte döllenme, yumurta ve spermin kadın vücudunda kendiliğinden gelişmesi söz konusuyken, tüp bebek gebeliğinde sperm ve yumurta hücresi vücut dışında, laboratuar ortamında döllendirilir. Aradaki tek fark budur.

Tüp bebek tedavisiyle dünyaya gelen bebek ve diğer bebeklerin farkı var mıdır?

Tüp bebek aşamalarında uygulanan ilaçlar, yapılan işlemler yalnızca yumurtanın spermle döllenmesine yardımcı olan ve embriyonun rahimde tutunmasını sağlayan ve doğum başlayana kadar rahimde tutunmasını sağlamak adınadır. Bu sebeple anne adaylarının tüp bebek sonucu dünyaya gelecek olan bebekleri için endişelenmeleri gerekmez. Bundan dolayı,ister doğal yöntemlerle olsun, ister tüp bebek, iki yöntem arasında da bebeklerde bir farklılık bulunmaz.

Tüp bebek tedavilerinde genetik tanı yöntemleri ile sağlıklı bebekler dünyaya getirmek mümkündür. Genetik tanı yöntemi kullanılarak uygulanan tüp bebek tedavilerinde bebekler tüm risklerden arındırılırlar.

Kısırlık günümüzde en yaygın sorunlardan biridir. Kısırlığa yol açan birçok sorun bulunur. Bunlar arasında:

  • Hormonlu gıdalar,

  • Sigara,

  • Stres,

  • Fizyolojik özellikler,

  • Yaşın ilerlemesi gibi çevresel faktörlerin de içine katıldığı uzun bir liste yapmak mümkündür.

Tüp bebek tedavisinden korkmamak gerekir. Oldukça güvenilir, sağlıklı ve başarı oranları yüksek bir tedavi yöntemidir. Tedavide yalnızca gebelik sürecinde bebeğe döllenme ve anne adayının rahminde tutunma gibi yardımlarda bulunulur. Tüp bebek yöntemi ile gözlerini dünyaya açan bebekler ve doğal yollarla dünyaya gelen bebekler arasında herhangi bir fark bildirilmemiştir.

Kaynak: http://www.serkanoral.com/tup-bebek-ile-normal-gebelik-arasindaki-farklar

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.