ADVERTORİAL
okuma süresi: 3 dak.

Gökçeada Sualtı Milli Parkı

Gökçeada Sualtı Milli Parkı

Türkiye'nin ilk Sualtı Milli parkı olarak adlandırılan Gökçeada sualtı Milli Parkı yıl 21 Şubat 1999' resmi gazetede yayınlanarak resmen kurulmuştur.

Yayın Tarihi: 11/06/15 07:55
okuma süresi: 3 dak.
Gökçeada Sualtı Milli Parkı
A- A A+

Türkiye'nin ilk Sualtı Milli parkı olarak adlandırılan Gökçeada sualtı Milli Parkı yıl 21 Şubat 1999' resmi gazetede yayınlanarak resmen kurulmuştur. TÜDAV olarak kısaltabildiğimiz bu milli park projesini destekleyen Türk Deniz araştırmaları Vakfı'nın büyük uğraşları sonucu gerçekleştirilen milli park projesini Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı başta olmak üzere bütün kurum ve kuruluş ile 1997 ile 1999 yılları arasında iki yıl yazışmalar yapılmış ve projeyi hayata geçirmeye çalışan görüşmeler yapılmıştır. Resmi Gazetede de ilan edilmesinden sonra Yıldız Koyu ile Yelken kaya arasındaki sahada deniz canlılarına karşı avlanma yasağı getirilmiştir. Bu nedenle ada üzerinde aşırı ve çarpık yapılaşma, düzensiz şekilde oluşan bu problemlerine rağmen Gökçeada yine de doğal güzelliklerini koruma altına almayı başarmıştır. Adanın kuzeydoğusunda yer alan Kaleköy ve Kuzu limanı arasında deniz kıyısından 1 deniz mili uzunluğunda yol aldıktan sonra denizden 200 metre açıklığındaki geniş bir alanı kapsıyor. Kirlenmemiş ve el değmemiş doğasıyla Gökçeada tam anlamıyla bir deniz müzesidir. Akdeniz foklarından tutun da bin bir çeşit ada canlısını ağırlayan bu sular öyle güzel manzaralara gebe kalıyor ki… Ege ve Karadeniz'i bir birine bağlayan konumda olduğu için orada biriken ve buranın deniz canlılarının geçiş yolu olması civarında zengin balık yataklarına sebep oluyor. Birçok ada canlısı bu sahada üreme ve yumurtlama evrelerini geçiriyor. Burada özellikle koruma altına alınan: Akdeniz Foku Deniz Çayırları, Triton, Böcek, Pina, Yunuslar, İspermeçet Balinası, Deniz Kaplumbağası gibi canlılar bulunmaktadır.

Gökçeada sualtı Milli Parkında konuşlanma iki bölgede oluşturulmuştur. Çekirdek bölge ve bunu koruyan tampon bölgelerdir bunlarda. Bu sahada yapılan aktivitelere de bu alanı korumak adın bazı sınırlamalar getirilmiştir. Tampon bölge olan Yıldızkoy'da yani bu alanı koruyan tampon bölgede balık tutmaya izin verilmektedir. Yalnız maalesef Park, aradan geçen 15 yıla rağmen hala planlanan ölçüye ulaşmamıştır.

Bu merkezde rehber başınızda olmak şartı ile dalış ve eğitim gezileri düzenlenmektedir. Gökçeada'da yapılan en güzel aktivitelerden biri olan akvaryum gibi sulara bırakıp yüzmek, ve şnorkelle denizaltını seyretmek olacaktır. Profesyonel dalış yapmak isteyen kişilerin gerekli mercilerden izin alması şarttır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.