ADVERTORİAL
okuma süresi: 3 dak.

Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı Boşanma

Aile toplumda olmazsa olmaz bir kurumdur. Fakat maalesef günümüzde boşanmalar da fazlasıyla artmış durumda. Bunun elbette ki birçok sebebi var.

Yayın Tarihi: 13/10/15 16:50
okuma süresi: 3 dak.
Anlaşmalı Boşanma
A- A A+

Bunlara örnek verecek olursak; ekonomik nedenler, eşler arasında fikir ayrılıkları vb verilebilir. 2 çeşit boşanma vardır. Birincisi uzun süren boşanmalar. Uzun süreli boşanmalar bir tarafın boşanmak istememesi durumunda yıllar sürebilen boşanmalardır. İkincisi ise anlaşmalı boşanma. Anlaşmalı boşanmalarda, eşler evliliğin süremeyeceğine dair ortak karar alırlar ve birlikte adliyeye müracaat ederler. Anlaşmalı boşanmalar genellikle tek celsede sonuçlanır. Anlaşmalı boşanmalarda en çok merak edilen konulardan bir tanesi de anlaşmalı boşanma nafaka konusudur. Peki anlaşmalı boşanmalarda nafaka nasıl belirlenir? Bu boşanmalarda hakime sadece çocuğa verilen nafakayı belirleme hakkı verilmiştir. Anlaşmalı boşanmada kadın eşinden istediği miktarı istemekte özgürdür. Eşi de miktarı onaylarsa boşanma Sorunsuz halledilir. Tabi ki anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için belli şartlar söz konusudur. Anlaşmalı boşanma davasının şartları Türk Medeni Kanunu`nun 166.maddesinin 3. fıkrasında belirlenmiştir. Anlaşmalı boşanma şartları nelerdir?

1. Anlaşmalı boşanma için ilk olarak çiftlerin en az 1 yıl evli kalmış olması gerekmektedir. Evlilik süresi bir yıldan az olan çiftler anlaşmalı boşanma yoluyla evliliklerini bitiremezler. Ancak farklı sebeplerle boşanmaları mümkündür. Eğer çiftin evlilik süresi bir yılı geçtiyse eşler birlikte hazırladıkları protokol ile adliyeye müracaat ederler.

2. eşlerin birlikte mahkemeye başvurması veya taraflardan birinin açtığı davayı diğer tarafın kabul etmesi. Anlaşmalı boşanma konusunda hemfikir olduktan sonra eşlerin boşanma müracaatı için birlikte adliyeye gitmesi, ya da bir taraf davayı açtığı zaman diğer tarafın da kabul etmesi gerekmektedir.

3. hakimin tarafları bizzat dinleyip verdikleri ifadede hiçbir baskı unsuru olmadığına, tarafların kendi iradeleriyle ayrılmak istediğine kanaat getirmesi. Günümüzde zorla boşanmalar da oldukça yaygındır. Bu yüzden taraflar avukatla savunulsalar bile mahkemeye mutlaka katılıp boşanma nedenlerinin ne olduğunu açıklamaları gerekmektedir. 4. Tarafların nafaka ve varsa çocukların velayeti konusunda anlaşmaları gerekmektedir. Taraflar boşanırken çocuklarının geleceğini de düşünmek zorundadır. Bu yüzden verilecek nafaka konusunda tarafların birbirleriyle anlaşmış olmaları mahkemenin eşleri tek celsede boşaması için çok önemli bir husustur.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.