ADVERTORİAL
okuma süresi: 4 dak.

3D (Üç Boyutlu) Yazıcılar ile Neler Yapılabilir?

3D (Üç Boyutlu) Yazıcılar ile Neler Yapılabilir?

Yazıcılar bilgisayarlardan sonra çoğumuz için ev ortamında ya da ofis ortamında elimiz kolumuz gibi oldu. Renkli versiyonu çıktığında bile sevindiğimiz bu cihazların üç boyutlu (3d) olanları ise insanlık için devrim niteliğindedir diyebiliriz. Henüz 1984lü yıllarda Charles Hull tarafından geliştirilmiş olsa da, ülkemizde ancak son yıllarda, hatta son 10 yılda kullanılmaya başlandı.

Yayın Tarihi: 23/05/16 16:07
okuma süresi: 4 dak.
3D (Üç Boyutlu) Yazıcılar ile Neler Yapılabilir?
A- A A+

Bu yazıcılar ile bilgisayar ortamında yaptığımız her türlü 3d yazıcılar ile çizimlerin çıktısını alıyoruz dersek 3d yazıcı ile yapılabilecekler nelerdir? Cevabını vermiş oluruz. Diğer bir deyişle bu yazıcılar aklınızdaki nesnelere elimiz ile dokunabilme imkânı vermektedir.

Tabiki yapılan bazı tasarımlar için daha profesyonel ve daha pahalı 3d yazıcılar gerekmektedir. İlke basit. Ne kadar profesyonel olanını isterseniz o kadar pahalı. Hangi madde türünden çıktı almak istediğiniz de bu noktada önem taşımakta. Genel olarak plastik çıktı kullanılan bu makineler profesyonelleştikçe, titanyum, seramik, çelik, mum gibi çeşitli madde biçimlerinde yazıcı çıktısı alınabilmekte. Buradan inşa eder kategorisini inceleyebilirsiniz.

3D YAZICI İLE YAPABİLECEKLERİNİZ

3d yazıcı ile yapılabilecekler nelerdir? Bu yazıcılar 3 boyutlu bilgisayar verisini, katı, elinizle tutabileceğiniz nesnelere dönüştürebilmektedir. Bu teknolojinin avantajı normal imalat yöntemleriyle üretimi mümkün olmayan geometrik şekilli, özellikle acayip geometrik şekilli ürünleri oluşturabilmesidir. Lazer ışınları, elektron ışınları, metal tozları gibi teknolojiler sayesinde ve temel olarak gözümüzün göremeyeceği kadar hızlı biçimde katmanları üst üste yığma teknolojisi ile nesneleri oluşturabilmektedirler.

Peki, bu teknolojiyle neler yapılabilir? Aklınıza gelebilecek her türlü nesneyi üretebilmeniz mümkün. Söz gelimi oyuncak teknolojisinde kullanılabilmektedir. Kişiye özel protez (implant) üretimi için kullanılabilmektedir. En sık kullanıldığı alan belki de bu yüzden medikal sektörüdür. Yine kuyumculuk, havacılık, mimari, sanat, moda tasarım gibi pek çok alanda ve geniş bir yelpazede kullanılabilmektedirler.

3D YAZICI İLE HAYAL GÜCÜNÜNÜZÜ ORTAYA KOYUN

Sadece bu kadarla sınırlı da değil. Diyelim ki pastacısınız, çikolata hammaddesini kullanarak kimsede olmayan çeşitli biçimli kurabiye ya da pasta kalıpları yapmak istemez miydiniz? Ya da başka bir örnekle anlatalım. Diyelim ki telefoncusunuz, kişiye özel telefon kılıfı tasarlayabilirsiniz. Bijuteri mağaza sahibisiniz ya da takı tasarımı yapıyorsunuz, bu yöntemle kolaylıkla mücevher ve takılarınızı tasarlayıp, canlı hallerini görebilirsiniz.

3d teknolojisinin yine ilerleyen yıllarda bilimsel çalışmalara da büyük katkı sağlayacağı şüphesizdir. Söz gelimi Amerika ve Belçika da bu yöntemle üretilen insan organları hastalara takılabilmektedir. Zamanla bu yazıcıların da geliştirilip, daha hızlı biçimde çalışmalarının sağlanacağı kesin. Belki son 5 ya da 6 yıldır gelişmiş ülkelerde evlerde de üç boyutlu yazıcılar kullanılmaktadır. Ülkemizde de zamanla bu mümkün olabilir.

Belki bir bilgisayar ya da akıllı cep telefonu maliyetine bu cihazlara sahip olmak söz konusu olabilecektir. Gelişen teknoloji her geçen gün bizi şaşırtmaya devam ederken, bizim de bu teknolojiye ayak uydurmamız gerekmektedir. Kısa zamanda hepimizin evinde 3d yazıcılardan olmasını ve keyfini çıkartmayı dört gözle beklemekteyim. En son teknoloji makalelerini http://geturkiyeblog.com dan okuyabilirsiniz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.