ADVERTORİAL
okuma süresi: 4 dak.

Enerji

Enerji

Dünyamızdaki en önemli şeylerden birisi enerjidir. Çünkü enerjisiz yaşam olmaz. Enerjinin sözlük anlamı; iş yapabilen bu yeteneğe sahip olan anlamındadır.

Yayın Tarihi: 23/05/16 16:13
okuma süresi: 4 dak.
Enerji
A- A A+

Peki, enerji ne kadar bir güce sahip olmalıdır? Veya kullanmış olduğumuz enerjiyi nasıl çoğaltabiliriz. Kısaca; enerji verimliliği nedir, nasıl arttırılır?

Enerji dünyamızı döndüren, tüm yaşantımızı etkileyen bir olaydır. Yaşamın ta kendisidir. İşte bu yüzden enerji verimliliği nedir, nasıl arttırılır? Sorusu gayet önemlidir. Enerji verimliliği; Kayıp önlemek, enerjinin veya çeşitli atıkların geri dönüştürülmesi, bu kazanımların değerlendirilmesi, tasarruf sağlanması ve enerjide etkinliğin arttırılması olayıdır.

Enerji verimliliğinin önemi; Isı, Işık, yakıt, ulaşım vb. kaynağı olmasıdır. Günümüzde enerjimizin bir kısmını fosil yakıtlardan elde etmekteyiz. Kullandığımız fosil yakıtlar ise dünyamızı kirletmekte. Bunun önüne geçmek için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak şart. Güneş enerjisi, jeotermal enerji, biyokütle enerjisi, hidrolik enerji, hidrojen enerjisi bunlardandır.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

Eğer yenilenebilen ve dönüştürülebilen enerji kaynaklarını kullanırsak hem ekolojik açıdan hem de maddi açıdan fayda sağlarız. Ülkemizde ve bazı kalkınması gecikmiş ülkelerde kişi başına düşen enerji tüketimi çok yüksekken, enerji yoğunluğu buna nazaran düşüktür. Kullandığımız enerjiden verim elde etmek istiyorsak, enerjimizi bizim için bir faydaya dönüştürmeliyiz, arttırmalıyız. Nasıl mı? Öncelikle yaşadığımız yerden yani evlerimizden başlayarak.

Evlerimizdeki ısıtma ve soğutma teknolojisinden verim sağlamalıyız. Bunun için; kapı ve pencere boşluklarında hava alan yerleri kapatmak için yalıtım yapmalıyız. Isınmada; su borularının yalıtımını sağlamalıyız. Ama bunlardan önce de alacağımız evde binanın yalıtımlı olmasına dikkat etmeliyiz. Ev aletlerinden verim sağlamak için; radyo, televizyon, bilgisayar vb. eğer kullanmıyorsak fişini çekmeliyiz.

ENERJİ TASARRUFU NASIL YAPILIR

Aldığımız cihazlarda ''A'' veya ''A+'' yazısına dikkat etmeliyiz. Örneğin; buzdolabı, çamaşır makinesi, Mesela bir çamaşır makinesi alırken kg kapasitesine dikkat edin. Kg miktarı fazla olması işinize gelse de çekirdek aileler için enerji israfına sebep olur. Ayrıca makinenizi kapasitesine eş değer kg miktarında çalıştırın. Sıra geldi ulaşımda enerji verimliliğine; özel aracınızdan çok, toplu taşıma araçlarını tercih etmeniz önemlidir.

Ya da aracınızı kullanmak istiyorsanız da aracınızın egzoz gazı ölçümleri için kontrol yaptırın. Ayrıca radyal lastik tercih edin. Aydınlatma sistemleri için de tasarruflu cihazlar kullanmak şarttır. Bu cihazlar yeterli miktarda ışık yayarken maddi açıdan da fayda sağlar. Geldik sanayideki enerji verimliliğine. Bu oldukça önemlidir.

Çünkü kalkınma gücümüz ve kazanç sağlama olanağımız buna bağlı sebepler arasındadır. Bunun için yalıtım gerekirken, enerjiyi kullanırken az enerjiden çok verim almak amacıyla da gerekli muhasebeler ve kontroller gerekmektedir. İklime ve çevresel süreçlere bağlı olarak yeni teknolojiler üretimi, kullanımına uygun alanlarda da araştırmalar ve çalışmalar yapmak gerekmektedir.

Yani görüldüğü üzere; enerji verimliliği nedir, nasıl arttırılır? Sorusunun yanıtları oldukça önemli ve enerjinin doğru kullanılması adına dikkat edilmesi lazım olan hususlar arasında çok da gerekli. En son teknolojideki gelişmeleri takip için http://www.ge.com/tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.