ADVERTORİAL
okuma süresi: 6 dak.

Kıble neresidir ve nasıl bulunur?

Kıble neresidir ve nasıl bulunur?

Namazın şartlarından birisi olan İstikbal-i Kıble, kıble cihetine dönme manasına gelmektedir.

Yayın Tarihi: 17/07/17 07:00
okuma süresi: 6 dak.
Kıble neresidir ve nasıl bulunur?
A- A A+
Namazın şartlarından birisi olan İstikbal-i Kıble, kıble cihetine dönme manasına gelmektedir. Müslümanların kıblesi ise, Mekke'de bulunan Kâbe yönüdür. Namaz kılarken kıble cihetine dönmek farz olup namazın ön şartlarından birisidir.

Mekke ve Mescid-i Haram'da, Kâbe'yi görerek namaz kılanların, Kâbe'nin bir noktasına tam isabet etmeleri şarttır. Fakat Mekke'nin dışında bulunanların veya Kâbe'yi görmeyenlerin, Kâbe yani kıble cihetine dönmeleri yeterli olmaktadır. Herhangi bir yöne doğru namaz kılınamaz. Namazın sahih olabilmesi için mutlaka kıble cihetine doğru kılınması icap etmektedir.

Peki yabancı bir yerde kıble cihetini bilemeyen kimse ne yapmalıdır?

Kâbe cihetini bulduran Kıble çalışmaları ile kolaylıkla kıble yönünüzü tayin edebilirsiniz. Fakat yabancı bir yerde ilk yaptığımız iş, etrafımızdaki yöre halkından sözüne güvenilir bir kimseden kıble yönünü öğrenmek olmaktadır. Şayet etrafımızda güvenilir bir kimse yoksa, kişinin kendi görüşüne göre araştırma yapması ve karar verdiği yöne doğru dönüp namazını kılması gerekmektedir. Zira araştırma yapmadan herhangi bir yöne doğru kılınan namaz sahih olmayacaktır. Bir Müslüman güneşe, camilere, bir bilene sormadan yani araştırma yapmadan namazını eda ederse, kıbleye rastlamış olsa dahi namazı sahih olmaz. Lakin rastlamış olduğunu, namazdan sonra öğrenecek olursa sahih olur.

Peki gerekli araştırma ve soruşturmayı yaptıktan sonra namazını kılan Müslüman, namazdan sonra yanıldığını anlayacak olursa ne yapmalıdır? Namazı tamam olmuştur, herhangi bir şey yapmasına gerek yoktur. Tekraren belirtmek gerekir ki, soracak kişi olduğu halde sormadan veya araştırma yapmaksızın namazını kılan kişi sonradan yanıldığını öğrenecek olursa, namazını iade etmelidir. Kıble yönü hususunda bir grupta görüş ayrılığı söz konusu olacak olursa ne yapılmalıdır? Aynı yönde anlaşanlar, kendi aralarında cemaat yapar. Aynı görüşte olanların herbiri kendi görüşüne uygun yöne döner ve namazını kılar.

Peki Kıble Yönünü Nasıl Bulacağız?

Bu hususta ilk uygulanacak husus çevremizdeki sözüne güvenilir bir kimseden kıble yönü ile ilgili yardım almak olacaktır. Fakat kafirlere, fasıklara ve çocuklara kıble yönü sorulmaz. Bunlara sadece yönleri anlamak için güneşin ne taraftan doğduğu veya battığı sorulabilir. Eğer etrafımızda kıble cihetini sorabileceğimiz bir kimse bulamıyorsak çevrede cami olup olmadığını araştırmalıyız. Cami minarelerinin şerefeye açılan kapıları kıble yönünü (yani ülkemiz için güney yönünü) göstermektedir. Etrafınızda soracak kimse olmadığı gibi camide göremiyorsanız o halde gündüz güneş gecede yıldızlar ile yön tayininde bulunarak kıbleyi bulmaya çalışmalısınız.

Ülkemizde güneş doğudan doğup, batı yönünden batmaktadır. Gündüz (güneşin doğuşundan) öğleye kadar sağ kolunuzu güneşe doğru uzattığınızda önünüz kuzey arkanız güneyi göstermektedir. Dolayısıyla arka yönünüz ülkemiz açısından yaklaşık olarak kıble cihetine rast gelmektedir. Öğleden sonra akşam oluncaya kadar sol kolunuzu güneşin olduğu tarafa uzatırsanız önünüz kuzey arkanız güneyi gösterecektir. Buradan hareketle kıble cihetinizi tayin edebilirsiniz.

Kıble yönü tespitinde en doğru sonuca ulaşmak için pusula kullanmanızı tavsiye edeceğiz. Kıble Bulma Pusulası makalemizde de anlatıldığı üzere yön ve özellikle kıble bulmak için yabancı bir yere giderken yanınzda bir adet askeri pusula bulundurmanızı önermekteyiz. Bulunduğunuz yerin kıble açı derecesini biliyorsanız işiniz kolay. Pusulanın kuzeyinden (N) itibaren saat yönünde ilerleyerek kıble açısını bulamanız yeterli. Bulunduğunuz merkezin kıble açısının gösterdiği yöne doğru artık namazınızı eda edebilirsiniz.

Yine namaz vakitlerini gösteren duvar takvimlerinde yer alan kıble saati vasıtasıyla da kıble yönünüzü tespit edebilirsiniz. Pratik ve güvenilir olması dolayısıyla kıble saati yöntemi de sizin işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Bulunduğunuz yerleşim biriminin o gün için takvimden aldığınız kıble saati vaktinde yüzünüzü güneşe dönmeniz kıble yönünüzü bulmanız için yeterlidir. Zira kıble saati vaktinde yüzünü güneşe dönen kimse aynı zamanda kıble cihetine yönelmiş olmaktadır.

Son olarak internet teknolojisi ile kıble cihetinin tespiti hususunu irdeleyeceğiz. Google Maps uygulamaları ile evinizin çatısına kadar inerek kıble yönü çizginizi alabilmektesiniz. Bunun için kiblebulma.com adresini etkin şekilde kullanabilirsiniz. Buradan evinizin, işyerinizin veya bulunduğunuz yerin adresini vererek çatınıza kadar inebilir ve ekranda beliren kıble yönü çizgisi ile çok kolay şekilde kıble yönünüzü tespit edebilirsiniz. Hatta pusula için kıble açı derecenizde size ayrıca verilecektir. Daha fazlası için ilgili çalışmaya göz atmanızı tavsiye etmekteyiz. Yüzünüzün ve gönlünüzün kıble cihetine yönelmesi temennisiyle... ---

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.