ADVERTORİAL
okuma süresi: 7 dak.

Çok Su İçmek Zayıflatır Mı?

Çok Su İçmek Zayıflatır Mı?

Su, dünyanın %70'ini, insan vücudunun ise üçte ikisini kaplayan yaşam kaynağıdır. Sadece insan hayatı için değil aynı zamanda tüm canlı hayatı için vazgeçilmez bir besindir.

Yayın Tarihi: 21/07/17 17:36
okuma süresi: 7 dak.
Çok Su İçmek Zayıflatır Mı?
A- A A+
Su, dünyanın %70'ini, insan vücudunun ise üçte ikisini kaplayan yaşam kaynağıdır. Sadece insan hayatı için değil aynı zamanda tüm canlı hayatı için vazgeçilmez bir besindir. Sağlıklı bir yaşam için mutlaka tüketilmesi gereken suyun insan vücudu açısından önde gelen etkilerini sıralamak gerekirse;

? İç organlarımızın düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar.

? Vücuttaki besinlerin sindirimine katkıda bulunur.

? Vücut ısısını düzenler.

? Metebolizmanın hızlanmasına ve düzenli çalışmasına yardımcı olur.

? Beyin fonksiyonları için çok büyük önem taşır.

Vücuda olan etkileri her ne kadar açık olsa da daha iyi anlaşılabilmesi için yeteri kadar tüketilmediği taktirde ortaya çıkabilecek olumsuz etkilerden de kısaca bahsetmek gerekirse;

? Karaciğerin hareketleri yavaşlar.

? Enerjiye dönüşmesi gereken yağın eritilmesi yavaşlar ve vücuttaki yağ oranı artar.

? 48 saat boyunca su içilmediği taktirde kişi de daha çok bulantıyla meydana gelen mide ve kas rahatsızlıkları baş gösterir.

? İç organlarda, özellikle bağırsakta sorunlar yaşanır.

? %80'i su olan kanımızın akışı yavaşlar.

? Susuzluğun giderilmemesi halinde çok tehlikeli beyin rahatsızlıkları görülebilir.

Şimdi suyun önemini belirten sıraladığımız bu etkenleri nasıl ve hangi yollarla tüketildiğinde insan sağılığı için daha yararlı hale geleceğini detaylı bir şekilde anlatalım.

Su İçmenin Gerçekten Zayıflamaya Katkısı Var Mı ?

Çok su içmek zayıflatır mı? Sorusunu böyle sorduğunuzda cevap hayır'dır. Ancak suyun zayıflamaya etkisi reddedilemez bir gerçektir. Çevremizdeki fazla kilolarından rahatsız kişilerin dillerinden hiç düşürmedikleri kelime yağ'dır. Vücuttaki yağ oranının fazlalığından şikayet edilir. Suyun ise yeteri kadar tüketilmediğinde görülebilecek etkileri sayarken de gördüğümüz gibi suyun, yağ oranını düzenlemede önemli bir etkisi vardır. Bu açıdan bakıldığında suyun zayıflamaya doğrudan olmasa da dolaylı yoldan etkileri görülmektedir.

İştah ve Sindirime Etkisi

Suyun zayıflamaya dolaylı yollarla etkilerinden bir tanesi de doğru zamanda içilmek şartıyla iştahı azaltmasıdır. Yemek öncesi içilecek olan su, midede ki doluluğu arttıracağından tokluk hissi verir ve yemeği daha az tüketmenizi sağlar. Ancak bu bilgiyi yanlış yorumlayan bazı insanlar yemek sırasında su içmeyi tercih etmektedir. Bu büyük bir hatadır. Çünkü yemek arasında içilen su, iştahınızı açmaktadır. Yemekleri az miktarda su ile tükettiğinizde daha çabuk doyarsınız. Durum sindirim açısından ise daha çok bağırsakların hareketleriyle ilgilidir. Sindirim sistemi, besinlerin öğütülmesinde suya ihtiyaç duyar. Gerekli suyu bulamadığında bağırsağın hareketleri yavaşlar ve doğru işlememesi sonucunda kabızlık gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlar.

Mide gazı şişkinliğe neden olmaktadır. Düzenli su tüketimi ise mide gazını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Enerji ve Metebolizma Açısından Önemi

Enerji ve metebolizmanın etkisi de aslında çok su içmek zayıflatır mı? Sorusuna verdiğimiz cevaba benzer niteliktedir. Suyun enerjiye direkt bir etkisi olduğu söylenemez ancak tüketilmemesi durumunda enerji bakımından olumsuz durumlar yaşanmasına sebep olacaktır. Metebolizma da ise vücut kandırmacası gibi bir durum vardır. İçilen soğuk suyun ardından vücut, ısısını dengelemek için enerji harcar. Bu tüketimin zayıflamaya net bir yardımı olmasa da etkisi olduğu bilinmektedir.

Kaslar ve Egzersiz

Susuz yapılan egzersizlerin hiçbir yararı yoktur. Vücudun ihtiyacı olan suyu temin etmediğiniz sürece istediğiniz spor yapın, istediğiniz sonuça ulaşamayacaksınız. Spor yapan bir kişinin günde en az 2 litre su tüketmesi gerekmektedir. Su vücutta ki yağları yakmasının haricinde ödemi azaltmada da etkilidir. Su ihtiyacı sağlanmayan bedenler bu açığı kapatmak için tüketilen yiyeceklerden alınan suları vücutta tutacaktır. Bu da ödeme yani kilolu görünmenize sebep olacaktır.

Ne Kadar Su Tüketilmeli?

Su tüketiminin standart bir miktarı yoktur. Her insanın kendine göre içmesi gereken bir su miktarı vardır. Çünkü her insan gün içinde aynı işleri yapmıyor veya her insan aynı koşullarda çalışmıyor. Bu durumu belirleyen birçok etken vardır. Bunları kilo, yaş, boy hatta yaşadığı iklim bile belirler. Şayet standart bir kriter var ise o da susamaktır. Ancak su içmek için, susamayı beklemekte bir hatadır. Bazı insanlar susadığının da farkına varamamaktadır. Kısaca susuzluğun belirtileri; yorgunluk hali, baş ağrısı, baş dönmesi, kabızlık, kötü nefes kokusu, koyu renkte idrar, endişe ve sinir halleridir. Bu belirtilerin devamı, daha öncede açıkladığımız susuzluğun meydana getirdiği olumsuz etkilerdir.

Her şeye rağmen Dünya Sağlık Örgütü gün boyunca kadınları en az 2,5 litre, erkeklerin ise en az 3,5 litre su içmesi tavsiyesinde bulunmaktadır. Bu su ihtiyacının içerisine çay, ayran, sebze, meyve suları, çorba ve yediğimiz yiyeceklerden vücudun aldığı su miktarı da dahildir. Fakat tabi ki günlük su ihtiyacımızın en azından yarısını doğal suyla karşılamamız çok önemlidir. Bazı uzmanlar ise bu konuda her gün vücut ağırlığının en az %4'ü kadar sıvı tüketilmesi gerektiği tavsiyesinde bulunmaktadır.

Kilo'ya göre tüketilmesi gereken su miktarından bahsedecek olursak, 30 ila 60 kilo arasında ki insanların gün içerisinde 1-2 litre su içmeleri gerekirken, 60 ile 100 kilo arasında ki kişilerin 2-3 litre arasında su tüketmeleri gerekmektedir. Bu konuda en doğrusunu bir diyetisyene başvurarak boy, kilo ve diğer özelliklerinize göre en yararlı miktarı öğrenebilirsiniz. Çünkü her şeyin olduğu gibi suyunda fazlası zarardır.

Birçok kişi çok su içmek zayıflatır mı? Sorusunu yeterince araştırmadan gereksiz zayıflama hırslarıyla kendisine zarar vermektedir. Bu rahatsızlık daha çok terlemenin çok olduğu sporlarda ve aşırı hırsla kilo vermek isteyenlerde görülür. Terleme sonucu vücuttan su ve minareler atılır. Bunun sonucunda sodyum temin edilmeden aşırı alınan su daha fazla sodyum eksikliğine sebep olur. Su zehirlenmesi erken tedavi uygulanmadığında hayati sonuçlara sebebiyet verebilir.

Görsel Kaynak Depositphotos

+++

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.