ADVERTORİAL
okuma süresi: 3 dak.

Türkiye'de Uygulanan Vergi Örnekleri

Türkiye’de Uygulanan Vergi Örnekleri

Kamu kuruluşlarının vatandaşa sunduğu hizmetleri karşılamak için kanun yoluyla kişilerden ve kurumlardan toplanan paralar verginin tanımını yapmamızı sağlar.

Yayın Tarihi: 21/08/17 06:19
okuma süresi: 3 dak.
Türkiye’de Uygulanan Vergi Örnekleri
A- A A+
Kamu kuruluşlarının vatandaşa sunduğu hizmetleri karşılamak için kanun yoluyla kişilerden ve kurumlardan toplanan paralar verginin tanımını yapmamızı sağlar. Anayasada da yeri olan bir kavram olduğu için bir vatandaşlık görevi sayılmaktadır ve gerektiğinde kişi ve kurumlardan zorla da alınabilir.. Kamu alanlarında harcama yapılması durumunda vergilerden faydalanılmaktadır. Harcamalar , gelirler ve servet gibi unsurlar bu ödemenin konusunu oluşturmaktadır. Vatandaşlar sağladıkları gelirlerin belli bir yüzdelik dilimini devlete ödemekle yükümlüdürler. Bu borç herkesin kendi gelir düzeyine göre şekillenmektedir. Vergi borcu ödeme işlemleri internet üzerinden online şekilde de kolaylıkla yapılabilmektedir.

Katma Değer Vergisi (KDV)

İnsanların almış oldukları mal ve hizmetler karşılığında alınan tarafa ödediği bedel olarak tanımlanabilir. Ülkemizde eğitimden sağlığa, birçok alanda insanlardan bu bedel alınmaktadır. Her türlü hizmet ithalatı yapanlardan, sanatçıların adına düzenlenen konserlerden ve birçok sektörden zorunlu olarak alınan bir borçtur. Ülkemizde ticaret yapan her kurum bu bedeli ödemekle mükelleftir. Bu bedel her alanda farklı oranda alınmaktadır. Hatta ülkeden ülkeye de bu oran değişmektedir. Ülkemizde en düşük oran gıda ürünlerinden alınmaktadır. Türkiye'de KDV sitemi uygulanmak zorundadır çünkü alınan ya da kullanılacak olan mal Türkiye sınırları içindedir.

Gelir Vergisi Yaptırımları

Kişilerin mal varlıklarından, çalıştıkları mesleklerinden ya da herhangi bir mal satışları sonucu alınan bedeldir. Türkiye'de ilk kez 1950'li yıllardan sonra alınmaya başlamıştır. O tarihlerden önce böyle ir ödeme şekli ülkemizde yoktu. Kişilerin geliri ne kadar yüksekse tabi ki ödeyecekleri tutar da o aranda artacaktır. Gelir vergisinin ödenmemesi işverene büyük sorumluluklar yüklemektedir. Çalışan kişilerin maaşı kesilebilir ya da tespit edildiği takdirde sağlanan kazanç tamamen devlete gidebilir. Bu gibi zorluklarla karşılaşmamak için yükümlü olunan bu parayı zamanında ve aksatmadan ödemek gerekmektedir. Ülkemizde vergi konusunda yaptırımlar oldukça ağırdır. Kişilerin ödemedikleri her borç için gecikme zammı uygulanır. Bunun yanı sıra bazı durumlarda hukuki cezalar da uygulanır. Bu sebeple hangi kalemde borcunu bulunuyorsa ona göre yaptırımlarını dikkate almanız ve bu doğrultuda davranış sergilemeniz gerekmektedir. Özellikle bazı durumlarda yapılmayan beyannameler sonucu kaçakçılık yaptığınız ve devletten vergi esirgediğinize dair yaptırımlara maruz kalmanız söz konusu olabilir. ---

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.