GÖNYELİ
okuma süresi: 9 dak.

Benli: "Gönyeli merkezine saatli bomba kuruyorlar, kimse bunu yazmıyor"

Benli: "Gönyeli merkezine saatli bomba kuruyorlar, kimse bunu yazmıyor"

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun (KIB-TEK) Gönyeli'de yaptığı kazı çalışmaların geçtiğimiz gün Gönyeli Belediyesi tarafından engellenmesi polisin de müdahalesi ile gerginliğe neden olurken konu mahkemelik oldu.

Yayın Tarihi: 27/04/16 07:37
okuma süresi: 9 dak.
Benli: "Gönyeli merkezine saatli bomba kuruyorlar, kimse bunu yazmıyor"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Önceki günlerde KIB-TEK, kablo döşenecek hat üzerine konan Gönyeli Belediyesi'ne ait araçların kaldırılması için bölgeye polis ekiplerini çağırmış, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli de olay yerine gelmişti.

Başkan Ahmet Benli, "kimse yazmıyor, bir Allah'ın kulu sormuyor" diyerek isyanını Kıbrıs Postası'na anlattı…

Elektrik Kurumu KIB-TEK'i 'ben izin almam, sadece bildiririm' diyerek kimseye sormadan çağdışı iş yapmak ve Gönyeli'de defalarca uyarılmasına rağmen altyapı yatırımlarını mahvetmekle suçlayan Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, öte yandan KIB-TEK'i Lefkoşa İmar Yasası'ndaki tanımına göre Gönyeli Kent Merkezine Enerji Dağıtım Merkezi adı altında "saatli bomba kurmakla" suçladı…

"Köyden kente dönüşüm bitti…"

Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, Gönyeli'de 2006'dan bu yana göreve geldiği günden bugüne pek çok konuda ilerleme kaydedildiğini; iş bitirebilme yeteneğinin geliştirilmesi noktasında hızla mesafe alındığını; Bütçe, Teşkilat Yapısı ve Mevzuat konusunda daha güçlü bir yapıya sahip olduklarını anlattı.

Bütçe rakamlarının realize olduğunu da kaydeden Benli, "güçlü bir yapı ile yeni bir ufka bakıyoruz. Köyden kente dönüşüm bitti. Bizden sonra fert başına en iyi hizmet ve pay ayırabilen her kimse onun birkaç katı fazlasındayız. İnsan ve çevreye yönelik projeleri geliştiriyoruz" dedi.

"KIB-TEK, devamlı surette hiçbir bilgi vermeden ve hiç bir tekniğe uygun olmadan kazmaya devam etti"

Elektrik Kurumu KIB-TEK'i 'ben izin almam, sadece bildiririm' diyerek kimseye sormadan çağdışı iş yapmak ve Gönyeli'de defalarca uyarılmasına rağmen altyapı yatırımlarını mahvetmekle suçlayan Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, öte yandan KIB-TEK'i Lefkoşa İmar Yasası'ndaki tanımına göre Gönyeli Kent Merkezine Enerji Dağıtım Merkezi adı altında "saatli bomba kurmakla" suçladı…

Benli şöyle konuştu; "Kurumlar arası koordinasyon başında çok kötüydü. Biz köyden kente dönüşüme geçtiğimizde karşımıza bir sorumluluk çıktı. O da Gönyeli'nin bütün alt yapı projelerini üretmekti… Çünkü bütün alt yapı bu esas üzerine inşa edilecek. 9 yıl önce Elektrik Kurumu ve Telefon dairesinin yetkililerini defalarca buraya çağırdım. Daha sonra da defalarca bir araya geldik ve dedik ki 'bize istikballe ilgili tüm projelerinizi söyleyin'. Şimdi KIB-TEK bize yazı gönderiyor şurasını kazacağım diyor. Nereye gidecek?' diye sorduğumuzda Dağıtım Merkezinden bahsediyor. Kazının ucunda (sonunda) ne olduğunu söylemiyor…"

"Gönyeli'nin istikbalini kuruyoruz, dedik defalarca çağırdık"

"Çağırdık dedik ki biz Gönyeli'nin istikbalini kuruyoruz. Enerji dağıtım merkezlerini belediye başkanı olarak görmek isterim. Ne istersiniz söyleyin, dedim. 'Yaptığımız kaldırımı sökmek, yaptığımız asfaltı kazımak istemiyorum. Söyleyin bilelim' dedik. Bu arada da KIB-TEK, devamlı surette hiçbir bilgi vermeden ve hiç bir tekniğe uygun olmadan kazmaya devam etti. Bu arada kurumla ilişkilerimizi belli bir noktaya da getirdik ve bilahir bize 'şurada kazı yapmak istiyoruz, ne dersiniz?' diye de sordular. Yani kısmen bir mesafe aldık ilişkilerimizde… Son 5-6 yılda kontrolsüz kazı konusunu da büyük ölçüde hallettik…"

"Çağdaş bir kent için sokaklarımızda bile yer altında…"

"Ancak biz yer altı, alt-yapı işlerini bitirip çevre projeleri kapsamında cadde dönüşüm projelerine başladık. Örneğin Artesa'dan başlayıp Güzelyurt yolunun Kuzey Batı kısmını yapacağımızda, ya da örneğin Gönyeliye giriş Atatürk Caddesinin düzenlenmesinde oradaki enerji nakil hatlarının yer altına alınması, aydınlatma sistemlerinin kurulması söz konusu oldu. Neden? Daha çağdaş bir kent için elbette… Bu arada Gönyelideki bütün arsalarda, sokaklarda enerji hatları yerin altındadır. Sokakta altındayken kentin merkezinde hala daha havada kalması ne çevre ne de elektrik güvenliği açısından dünya standardı dışındadır… Ancak bunlar elektrik kurumun sorumluluğunda olan meselelerdir…"

"Kontrolörlük parası isteriz, dediler. Peki dedik onu da verelim"

"Dedik ki 'bunları yerin altına alın.' Dediler ki 'biz alamayız. Öyle bir programımız yok'. Dedik ki 'bize söyleyin o zaman biz yapalım'. Projeye para lazım dediler. Dedik ki verelim. Çizdirelim. Çizdirdik gene para dediler… Verelim onu da dedik. Başladık yapmaya ve çağırdık: Gelin görün.. Kontrolörlük parası isteriz, dediler. Peki dedik onu da verelim ve biz bunu yaptık. Cadde dönüşüm projesi uyguladığımız her yerde KIB-TEK'le ilgili bütün alt yapıları kendi bütçemizle yaptık…

Cadde uygulama projelerini de uygularken sorduk, Başka ihtiyacınız var mı diye… Varsa söyleyin de koyalım. Başka bir şey yoktur dediler…

Altı ay sonra geldiler ve dediler ki biz Artesa'dan başlayıp Çağaloğlu Petrole kadar kazacağız…"

"Neyi kazacaksın, böyle iş mi olur, dedik"

"Neyi kazacaksın, böyle iş mi olur. Dedik ki müsaade etmeyiz. Emeğimize paramıza günahtır. Bütün bu çalışmaları yaparlarken bize bilgi de verilmedi. Biz inşaat izni almalarını da hatırlattık.

Ve kazdırmayız dediğimizde ihtilafın giderilmesi için Bakanlar Kuruluna havale edildi. Bu aşamaya kadar nasıl ki hiçbir görüşümüz alınmadı Bakanlar Kurulu da ihtilafın tarafı olarak danışmadı, sormadı ve Bakanlar Kurulu 2015 yılı sonlarına doğru karar aldı..."

"Gönyeli'de Ticaret merkezinin ortasına enerji dağıtım merkezi kurdurtmam"

"Biz kurumun her alanda yasaya uymasını istiyoruz. Mesela inşaat izni almalarını… Ayrıca yapacakları tesisin ne olduğunu da açıklasınlar. Biz hatta baktığımızda Lefkoşa'nın esas enerji merkezi olan noktadan çıkıp Gönyeli Enerji Tevdi Merkezi adı altında kazı çalışmalarının yapıldığını anlıyoruz. Yani aslında Gönyelinin enerji dağıtım merkezi… Ama bize bu konuda her hangi bir kâğıt dahi vermediler. Kâğıdının bile alınmadığı yerde neye izin vereceğiz?

Ama gördüğümüzü de söyleyelim: Orada Gönyeli Enerji Dağıtım Merkezi kuruluyor. Kurulmasın mı? Elbette kurulacak ama Ama'sı var. Nokta, Lefkoşa imar planına göre Gönyeli Ticaret merkezi olarak belirlenmiş yerin tam ortası… Gittiği yerde de gaz dolum tesisi var. Tam yanında… Önünde, dibinde de petrol istasyonu... Ben belediye Başkanı olarak buna izin mi vereceğim!"

"Muhatabım 'ben izin almam' diyen KIB-TEK'tir"

"Burada kusur yasalara uymamaktır. Lefkoşa İmar Yasasında Gönyelinin ticaret merkezi olarak tanımlanan yere, tam ortasına enerji dağıtım merkezi kuruyorlar. Buna dünyanın hiçbir yerinde müsaade etmezler! Deli dumrulluk yapmıyorum: Olmaz. Muhatabım 'ben izin almam' diyen KIB-TEK'tir. Masa ortadadır, gelsinler anlaşalım… Bu güne kadar istedikleri her şeyi yaptık, bunu da yaparız. Enerji dağıtım Merkezi olmadığını görsem gene yaparım sorumluluğum olmadığı halde… Kazıda esas sıkıntı kazının varacağı yerdir…"

"Burası 'bildirme' makamı değildir. İzin alma makamıdır"

"Bir Allahlın kulu sormuyor. Ne bakanlar Kurulundan bir Allah'ın kulu ne de KIB-TEK'ten. Sana bildirdim diyor… Burası 'bildirme' makamı değildir. İzin alma makamıdır. Ayrıca sadece ben de değilim: Trafik teşkilatına itfaiyeye birimine de soracak. Belediyeden inşaat izni, Şehir Planlamadan da onay alacak. Ben almam, diyor…"

"İş araçlarıyla fiili müdahale yaptık. Polis geldi…"

Benli konu hakkında sözlerini şöyle tamamladı; "Biz geçtiğimiz günlerde iş araçlarıyla fiili müdahale yaptık. Polis geldi ve biz de izahımızı yaptık. Biz de mahkemeye başvurduk ara emri için… Bugün yarın da ara emrinin çıkmasını bekliyoruz. Gönyeli merkezine dediğim gibi gaz dolum ve petrol ofisi yanına üçüncü bomba konmaz… Burada olan odur. Kimse sormaz, soranlar da yazmaz…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.