AKDOĞAN
okuma süresi: 8 dak.

Akdoğan'da meme kanserinde büyük farkındalık etkinliği

Akdoğan'da meme kanserinde büyük farkındalık etkinliği

Kanser Hastalarına Yardım Derneği kurulduğu köy olan Akdoğan'da 25. Yılını karşıladı.

Yayın Tarihi: 27/10/17 11:44
okuma süresi: 8 dak.
Akdoğan'da meme kanserinde büyük farkındalık etkinliği
A- A A+

Kanser Hastalarına Yardım Derneği kurulduğu köy olan Akdoğan'da 25. Yılını karşıladı.

Akdoğan'ı pembeye boyayan güçlü bir desteğin verildiği Her bölgeden hastaların katıldığı 25. Kuruluş yıldönümü Meme Kanseri Farkındalık ayında kutlanırken etkinliğe Sağlık Bakanı Sn Faiz Sucuoğlu ve Eşi, DİB Tahsin Ertuğruloğlu, Gazimağusa KAYMAKAMI Sn. Dürdane Acı, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, Kolordu Komutanlığından Sivil İşler Albayı Turgay İnce ile Erdemli Alay Komutanı Albay Ayhan Tüten, ve etkinliğe Ev Sahipliği yapan Akdoğan Belediye Başkanı Ahmet Latif, Destek veren Paydaş Belediyeler, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü, İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü ile Serdarlı Belediye Başkanını temsilen Eşi etkinliğe katılımları ile destek verirken; Güzelyurt, Girne, Gazimağusa, Geçitkale Belediyeleri de etkinliğe araç tahsis ederek destek verdiler.

Etkinlikte diğer bir dikkat çeken nokta ise, bölgelerden gelen hastaların taşıdığı pankartlarda Lefke, Güzelyurt, Girne, Boğazköy, Lefkoşa, Dikmen, İskele Gazimağusa, Tuzla, Mormenekşe, Yeni Boğaziçi, Boğaziçi, Dörtyol, Alaniçi, Mehmetçik, Çayönü, Türkmenköy, Akdoğan yazıyor olması, her bölgenin bu etkinliğe önem ve destek verdiğini gösteriyor olmasıydı.

Derneğin kurucusu Raziye Kocaismail; 26 yıl kadar önce aldığı ileri evre kanser teşhisi sonrasında kurmaya karar verdiği Kanser Hastalarına Yardım Derneği'ne kurucu üye dahi bulmakta nasıl zorlandığını, çaldığı her kapıda kanser gibi bir isim altında hiç kimsenin görev almak istemediğini ve ancak aile bireylerinin kendisinin son isteği olabileceği düşüncesi ile isimlerini yazdırdıkları Derneğin; o tarihten beri görev alan tüm yönetim kurullarının çabaları sonucunda, zorlukları aşarak ülkede kanser konusunda birçok İLKe ve birçok adımların atılmasını sağlayan koca bir aile olarak tanımladığı Kanser Hastalarına Yardım Derneğinin bugün KKTCnin Derneği haline geldiğini, vurguladı.

Kocaismail, merhum annesi Zeliha Canpolat, Kardeşi Hasan Canpolat, Oğlu Korman Kocaismail, Eşi Nejat Kocaismail, Gelini Ayşe Çağataylı, Dünürleri Şadi ve Şükran Çağataylı, Yakın Dostları Nuriye ve merhum Yusuf Gürsoy ile Serap Özyalçın, Akrabaları Hüseyin Aktuna, Alper Aktuna, Mehmet Özuçar, Belgin Özuçar, Esen Özkamil, Şermin Türk, Hamide Öğretmenoğlu ile Bölge doktorlarından merhum Dr Hüseyin Beyar ve Dr Erbay Kanatlı'nın isimlerini koymakla kurulduğunu hatırlatarak Dernekten bugüne kadar hizmet almış on binlerce hasta adına İsimlerini koymayı kabul eden Dernek Kurucuları ile daha sonraları görev alan tüm yönetim kurullarında yer alanlara herbir hasta adına teşekkür etti.

Kocaismail ayrıca 25 yıllık özet bir kıyaslama yaparak, derneğin kurulduğu yıllarda O Hastalık, Kötü-Fena Hastalık, Amansız Hastalık olarak tanımlanan ülkede Fobi haline gelmiş olan kanserin bugün konuşula, tartışılan bir festival kadar eğlence yaşanarak ve erken teşhis için tarama yapılması bilincinin ülkede yerleştiğini, açıkladı.

Derneğin; bu amaç için yıllardır erken teşhis konusunda yaptığı farkındalık Etkinlikleri ile başarıda büyük bir payı olduğundan gururlu olduklarını vurguladı.

Kanser tedavisinde olmazsa olmaz Dünyadaki en gelişmiş cihazların ise hem Devlette hem de Özel Hastahane YDÜde var olduğunu, artık yurtdışına ihtiyaç duyulmadan ve Güney Kıbrıs'taki cihazlardan daha donanımlı bir şekilde tedavilerin yapılabildiğini, bir kez daha söyledi.


Derneğin her zaman talebi ve kanser hastasının lüksü olan tedavilerini ülke dışında değil sevdiklerinin yanında alma şansına sahip olduklarını ve bundan hastalar ile yakınları adına duydukları sevinci, vurguladı.

Yine Derneğin sürekli talebi sonucunda Sağlık Bakanlığı ile işbirliğinde Türkiyemizde ve birçok ülkede var olan Kanser Kontrol Programı çerçevesinde Kanser Danışma Kurulunun bir benzerinin ülkemizde kurulmasının büyük bir önem arzettiğini ancak hala Kanser Bildirim Zorunluluğu Yasası ile ilgili bir ilerleme kaydedilmemiş olmasının üzüntüsü içinde olduklarını belirtti.

Kanser Bildirim Zorunluluğu Yasasının istatistiğin çıkmasını sağlayacak tek yol olduğunu vurgulayan Kocaismail, neden kanser oluyoruzun cevabını verecek olan bu çalışmanın ivedilikle ele alınması ve Meclis'ten geçmesini talep etti.

25 yıllık dernek yaşamında en büyük dezavantajın sık hükümet değişikliği olduğunu söyleyen Kocaismail, kesintiye uğrayan ve gelen yeni hükümetlerin ilgisi, önceliğine bırakıldığı sürece "bir yirmi beş yıl daha neden kanser olduğumuzu birbirimize sormaya, bilimsel olmayan yorumlar yapmaya devam edeceğiz" dedi ve 700 aşkın katılımcıdan Kanser Bildirim Zorunluluğu Yasasının geçmesi için destek alkışı istedi.

Koca ailem dediği her bölgeden katılan hastalara teşekkür eden Raziye Kocaismail artık tedavi olanakları ile yüzde 90nın üzerinde Sağ Kalıma ulaşıldığını bu nedenle kanserden korkmadıklarının altını bir kez daha çizdi.

Kocaismail; bu ülkede farkındalığı yaşatanların aslında ülkemizde yapılan tüm çalışmaları halka taşıyan görsel ve yazılı basın olduğunu vurgulayarak en büyük teşekkürü Medyaya borçlu olduklarını belirtti ve Devlet ile Özel Basın Yayın kuruluşlarına kanser konusuna gösterdikleri duyarlılığa her bir hasta adına teşekkür etti.

Gazimağusa KAYMAKAMI ile Belediye Başkanlarının da sırası ile yaptıkları konuşmalarda Kanser Hastalarına yardım Derneğine her zaman destek olmaya hazır oldukları ve bu çalışmalarda paydaş olmaktan mutluluk duydukları ifade edildi.


Kaymakam ve Belediye Başkanlarının ardından bir Doktor olarak söz alan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da erken teşhisin önemine vurgu yaparak katılımcılara kendi kendini muayene yöntemlerini anlattı.

Derneğin çalışmalarını takdirle takip ettiklerini vurgulayan Bakan Sucuoğlu da Kocaismail'in Devlet Politikası olması şartını doğrulayarak istikrar olmayan kısa dönem hükümetlerle proje ve çalışmalarda verimlilik, sonuç alınamadığını diğer ülkelerde ve Türkiye'mizde özellikle Sağlık Bakanlığında yaşanan sağlıktaki devrimlerin onlarca yıl ayni Sağlık Bakanının görevde kalması ile başarıldığını, ifade etti.

Kanser Hastalarına Yardım Derneğini bu mükemmel Farkındalık etkinliği ile 25. Yaş organizasyonunu kutlayarak hastalara acil şifalar diledi.

Konuşmaların ardından Akdoğan Belediyesi ve Beyarmudu Belediyesinin mükemmel halk dansları gösterilerinin ardından yürüyüş başladı.

Beş yüz civarında katılımcı yürüyüşe çıktığı anda yüzlerce yürüyüşe katılamayan hastaya dernek gönüllüleri ile yetkililer ikramda bulunurken hastalar şemsiyelerin altında oturarak desteklerini sürdürdüler.

Ülkemizin ünlü, birçok sanat alanında başarılı usta sanatçı Mustafa Tozakı ise gün içinde Derneğe bağış yapanların karikatürlerini çizerek hastalar adına gelir elde etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.