İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

AKSA, KKTC sayesinde rekorlar kırıyor

AKSA, KKTC sayesinde rekorlar kırıyor

2018 yılı başından bu yana faaliyette olan KKTC ve Afrika enerji santrallerinden yüksek kar marjlarının elde edilmesi AKSA'nın cirosuna büyük katkı sağlama devam ediyor.

Yayın Tarihi: 17/11/19 09:10
okuma süresi: 7 dak.
AKSA, KKTC sayesinde rekorlar kırıyor
A- A A+

• 2018 yılı başından bu yana faaliyette olan KKTC ve Afrika enerji santrallerinden yüksek kâr marjlarının elde edilmesi AKSA'nın cirosuna büyük katkı sağlamaya devam ediyor. Zaten AKSA da yaptığı açıklamaları ile bunu sık sık vurguluyor…

• Cirosunun yüzde 73'ünü Kıbrıs ve Türkiye'den sağlayan AKSA, KKTC ve Afrika santrallerinde saatte bin 316 Gigawatt satış gerçekleştirdiğini ve bu satışların şirketin kârının yüzde 72'sini döviz cinsinden oluşturduğunu kamuoyuna duyurdu.

•AKSA, Türkiye Kamuoyunu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, KKTC ve Afrika santralleri sayesinde cironun, 2019 yılının ilk 9 aylık döneminde, 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 3 bin 800 milyon TL'ye ulaştığını vurguladı.

•2019 yılının ilk 9 aylık döneminde 11 bin 453 GW/saat satış gerçekleştirdiğini KAP'a bildiren AKSA, bunun 10 bin 137 GW/saat'i Türkiye'de, bin 316 GW/saat'i ise yurt dışı santralleri olan KKTC, Gana, Mali ve Madagaskar'da gerçekleştirdiğini aktardı.

•Öte yandan geçtiğimiz gün açıklama yapan AKSA CEO'su Cemil Kazancı, "Döviz bazlı garantili satış yapan KKTC'deki enerji santralimizin de katkısıyla, FAVÖK'ümüzün yüzde 72'si döviz bazında satış yapan yurt dışı operasyonlarımızdan yaratılıyor" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Postası - Rahmican Çalışkan

2018 yılı başından bu yana faaliyette olan KKTC ve Afrika enerji santrallerinden yüksek kar marjlarının elde edilmesi AKSA'nın cirosuna büyük katkı sağlama devam ediyor. Zaten AKSA da yaptığı açıklamaları ile bunu sık sık vurguluyor.AKSA'nın cirosunun yüzde 73'ünü Kıbrıs ve Türkiye operasyonlarının oluşturduğuna dikkat çekilerek, AKSA'nın KKTC ve Afrika santrallerinde saatte bin 316 Gigawatt satış gerçekleştirdiği ifade ediliyor.Ayrıca, AKSA'nın bu satışların faiz, amortisman ve vergi öncesi kârın (FAVÖK)yüzde 72'sini döviz cinsinden gerçekleştirildiği de belirtiliyor.

TL bazlı satışların ise FAVÖK'ün sadece yüzde 28'ini oluşturuyor.

AKSA'dan KAP'a yapılan açıklama…

AKSA'nın Türkiye Kamuoyunu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, yüksek seyreden Türkiye spot enerji fiyatları ile yurt dışında döviz bazlı garantili satışlar yaptığı, KKTC ve Afrika santralleri sayesinde cironun, 2019 yılının ilk 9 aylık döneminde, 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 3.800 milyon TL'ye ulaştığı vurgulandı.

Artan doğal gaz maliyetlerinin Türkiye santrallerin satışlarından elde edilen kâr marjlarını baskılamasına rağmen, 2018 yılının başından beri tamamı devrede olan Afrika ve KKTC enerji santrallerinin yüksek kâr marjlarının, FAVÖK ve net kâr üzerinde olumlu etki yaratmaya devam ettiğini açıklayan Aksa Enerji, 2019 yılının 9 aylık döneminde toplam 1.103 milyon TL Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) ve 350 milyon TL konsolide net kâr elde edildiğini belirtti. 2019 yılının ilk 9 aylık döneminde 11.453 GW/saat satış gerçekleştirdiğini KAP'a bildiren AKSA,"Bunun 10.137 GW/saat'i Türkiye'de, 1.316 GW/saat'i ise yurt dışı santralleri olan KKTC, Gana, Mali ve Madagaskar'da gerçekleştirdiğini aktardı.AKSA, KKTC ve Afrika'daki santrallerinde bin 316 GW/saat satış gerçekleştirdiğini ve böylece FAVÖK'ünün yüzde 72'sini döviz cinsinden gerçekleştiğini kamuoyuna duyurdu.

AKSA CEO'su: "KKTC'deki santralimizin katkısıyla FAVÖK'ümüzün yüzde 72'si yaratılıyor"

Öte yandan geçtiğimiz gün açıklama yapan AKSA CEO'su Cemil Kazancı, şunları söyledi: "Döviz bazlı garantili satış yapan KKTC'deki enerji santralimizin de katkısıyla, FAVÖK'ümüzün yüzde 72'si döviz bazında satış yapan yurt dışı operasyonlarımızdan yaratılıyor. Sürdürülebilir kârlılık odaklı çalışmalarımıza ara vermeden Afrika'daki yeni yatırım arayışlarımızı sürdürüyor; çeşitli ülkelerle görüşmelere devam ediyoruz." İfadelerini kullandı.

AKSA'nın Mayıs'taki açıklaması:"KKTC ve Afrika satışları cirolarımızı yüzde 13 artırdı"

Mayıs 2019'da, Kâr-Ciro açıklaması yapan AKSA Enerji, yüksek seyreden Türkiye spot enerji fiyatları ile yurt dışında döviz bazlı garantili satışlar yaptığını, KKTC ve Afrika santralleri sayesinde cirosunun 2019 yılı birinci çeyreğinde 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 1.155 milyar TL'ye ulaştığını ifade etmişti.

AKSA, artan doğal gaz maliyetlerinin Türkiye'deki santrallerin satışlarından elde edilen kâr marjlarını baskılasa da 2018 yılının başından itibaren tamamı devrede olan Afrika ve KKTC enerji santrallerinin yüksek kâr marjlarının, faiz, amortisman ve vergi öncesi kârın (FAVÖK) ve net kâr üzerinde olumlu etki yarattığını kaydetmişti.

"KKTC, Gana, Mali ve Madagaskar'da 446 Gigawatt/saat satış gerçekleşti"

2019 yılının 1. çeyreğinde 351 milyon TL FAVÖK ve 108 milyon TL net kâr elde ettiğini açıklayan AKSA Enerji, "2019 yılının 1. çeyreğinde Aksa Enerji 3.259 GW/saat satış gerçekleştirdi. Bunun 2.813 Gigawatt/saati Türkiye'de, 446 Gigawatt/saati KKTC, Gana, Mali ve Madagaskar'da gerçekleşti" değerlendirmesini yapmıştı.

"Kalecik Santrali'nin 120 Megawatt'ı garantili kapasite ödemesi kapsamında"

Şirketin, KKTC ve Afrika'daki santrallerinde 446.218 Megawatt/saat satış gerçekleştirdiğini ve böylece FAVÖK'ünün yüzde 70'inin döviz cinsinden gerçekleştirildiği vurgulanmıştı. Söz konusu açıklamada, akaryakıt santralinin 40 Megawatt kurulu gücünün 30 Megawatt'ının, Kuzey Kıbrıs Kalecik Akaryakıt Enerji Santrali'nin 153 Megawatt kurulu gücünün 120 Megawatt'ının garantili kapasite ödemesi kapsamında olduğu belirtilmişti.

"Afrika ve Kıbrıs santrallerine satışlar döviz bazlı gerçekleşti"

2019 yılı 1. çeyreğinde, Türkiye ve Kıbrıs operasyonlarından elde ettiği satış gelirleri cironun yüzde 70'ini oluşturduğunu aktaran AKSA, ayrıca, KKTC'deki santralin Amerikan Doları cinsinden garantili enerji sattığı için, Afrika ve Kıbrıs santrallerine satışların döviz bazlı gerçekleştiği hatırlatılmıştı. Böylece, FAVÖK'ünün yüzde 70'inin döviz bazlı satışlardan oluştuğunu kaydeden AKSA Enerji, TL bazlı satışların FAVÖK'ün yüzde 30'unu oluşturduğunu aktarmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.