İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

'Ciklos Felaketi Komitesi' bir başka felaket!

'Ciklos Felaketi Komitesi' bir başka felaket!

Ciklos'ta meydana gelen ve 4 gencin ölümüyle sonuçlanan sel felaketinde ihmal iddialarını araştırmak için kurulan Meclisteki özel komite, önceki hükümet döneminde ilk toplantısını yapmak için önce 7 ay bekledi, ardından 'sonuç yok' diye açıklama yaptı. Geldiğimiz 10 ay sonunda da herhangi bir netice yok.

Yayın Tarihi: 14/11/19 08:04
okuma süresi: 7 dak.
'Ciklos Felaketi Komitesi' bir başka felaket!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertugrul SENOVA

21 yaşındaki Tolga Bekçi, 23 yaşındaki Ahmet Kılıç, 18 yaşındaki Gaye Soyutok ve 18 yaşındaki Günay Kandaz… 5 Aralık 2018'de, Lefkoşa – Girne Anayolunun 'Ciklos' mevkiinde meydana gelen 'sel felaketinde' yola taşan azgın suya kapılarak hayatını kaybeden bu 4 gencin ölümüne dair 'yol ve trafik güvenliği konusunda' ihmalin olup olmadığı, aradan geçen 11 aylık süre zarfında halen netleşemedi.

Geçtiğimiz 10 ay sonra 9 gün içerisinde 3 alelacele toplantı gerçekleştiren Özdemir Berova ve Fikri Toros'un Başkan ve Başkan vekilliğini yürüttükleri komitenin raporunu yazma aşamasında olduğu ifade ediliyor.

Dört gencin ölümüne neden olan ve çok teknik detaylar içeren kazayla ilgili 3 toplantı ile rapor yazma aşamasına geldiğini ifade eden komitenin yazacağı raporun bir başka felaket olacağı değerlendiriliyor.

Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay'ın yaz boyunca komitelerin çalıştığını ifade eden açıklamalarına karşın 4 gencin ölümü ile ilgili kurulan özel komite yaz tatilinde tek bir kez bile toplanmadı.

Komite Başkanı Özdemir Berova ilk toplantının yapıldığı 21 Ekim'deki ilk toplantı öncesinde bir gazeteye verdiği demeçte komite çalışmalarının Ekim ayının sonunda tamamlamayı hedeflediklerini söylemiş ve böylece komite çalışmalarının 10 günde tamamlamasının hedeflendiğini ifade etmişti.

Komite Başkan Vekili Fikri Toros ise, raporun yazılma aşamasına geldiğini ancak özel komitenin bu sefer bütçe çalışmaları nedeniyle çalışmalarının sekteye uğrayacağını ifade etti.

Öte yandan Kıbrıs Postası'na konuşan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı DoğuçVeysioğlu, komitenin geç kaldığına işaret ederek, delillerin yok olup gittiğini söylüyor…

ÇMO Başkanı Veysioğlu, polisin, araştırmasına devam ettiği bir dosyayla ilgili fazla yorum yapmak istemediğini söyleyerek "Söylenecek her şey söylenmiş, yazılacak her şey o süreçte yazılmıştı. Araştırma komitesi bu kadar beklememeliydi…" ifadelerini kullandı ve raporun sağlıklı bir sonuç içereceği ile ilgili ümitsizliğini dile getirdi.

Komite'nin, son toplantıdan bu yana ne kadar yol kat ettiğine ilişkin Kıbrıs Postası'na konuşan Araştırma Komitesi Başkan Vekili Fikri Toros ise, "Rapor şuan yazılmakta. Bütçe görüşmelerinden sonra, 3-4 haftaya kadar Meclis Genel Kurulu gündemine alınacak ve detaylar kamuoyuna açıklanacak" derken, 4 genci kaybettiğimiz olayla ilgili "ihmal olup olmadığını" araştırması beklenen komitenin tatmin edici bir sonuç alması halinde bile rapor, gençleri defnettikten bir yılı aşkın bir süre ardından 3-4 toplantı sonrasında ortaya çıkacak.

Komite önceki hükümet döneminde 25 Aralık 2018'te ilk toplantısı ile çalışmalarına başlamış, ardından 3-30 Ocak, 15 ve 20 Şubat 2019'da yeniden toplanmış ve neticede çalışmalarını sonuçlandıramadığını açıklamıştı.

KTMMOB 2 AYRI RAPOR SUNMUŞTU…

Felaketin ardından, dörtlü koalisyon hükümeti döneminde, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) tarafından hazırlanan 2 ayrı raporda, 4 gencin sel sularına kapılarak hayatını kaybettiği Ciklos'ta, tıkanan menfez nedeniyle, suyun dere yatağından geçemeyerek yola çıktığı tespit edilmişti.

11 aylık süre zarfında 4 gencin ölümüne dair 'yol ve trafik güvenliği konusunda' ihmalin olup olmadığı netleşmedi fakat bahsi geçen yolda çeşitli 'onarım ve bakım' çalışmaları yapıldı.

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI: "DELİLLER YOK OLUP GİTTİ"

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı DoğuçVeysioğlu, konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, raporda bahsedilen 'tıkanmış haldeki' menfezin genişletildiğini, -varsa- ihmali ortaya çıkaracak 'delillerin' yok olup gittiğini söyledi.

OLAY 5 ARALIK 2018'DE YAŞANDI, ARAŞTIRMA KOMİTESİ 10 AY SONRA TOPLANDI

5 Aralık 2018'de meydana gelen olayı araştıracak olan Meclis Araştırma Komitesi; hükümet değişimi, yaz tatili derken; ilk toplantısını 21 Ekim 2019'da yaptı. Komite'nin son toplantısı ise 30 Ekim'de gerçekleşti. Gerçekleşen son toplantıda, "rapor aşamasına gelindiği" açıklandı.

"KOMİTE, ARAŞTIRMA İÇİN BU KADAR BEKLEMEMELİYDİ"

ÇMO Başkanı Veysioğlu, polisin, araştırmasına devam ettiği bir dosyayla ilgili fazla yorum yapmak istemediğini söyledi ve ekledi:"Oda olarak, olaydan 1-2 hafta sonra polisle görüşmüştük. Yolun yapımı sırasında dere yataklarının göz ardı edildiğini ifade etmiştik. Kısacası söylenecek her şey söylenmiş, yazılacak her şey o süreçte yazılmıştı. Araştırma komitesi bu kadar beklememeliydi…"

KOMİTE'NİN BAŞKAN VEKİLİ TOROS: "RAPOR YAZIM AŞAMASINDA, 3-4 HAFTAYA GÜNDEME ALINACAK"

Öte yandan Komite'nin, 30 Ekim'den bu yana ne kadar yol kat ettiğine ilişkin Kıbrıs Postası'na konuşan Komite Başkan Vekili Fikri Toros, "Rapor şuan yazılmakta. Bütçe görüşmelerinden sonra, 3-4 haftaya kadar Meclis Genel Kurulu gündemine alınacak ve detaylar kamuoyuna açıklanacak" dedi.

"DETAY VERMEM SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Raporla ilgili detay vermesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Toros, "Bu konuda yetkili isim Komite Başkanıdır. Ayrıca raporun yazımı henüz bitmiş değil" şeklinde konuştu.

KOMİTE BAŞKANI BEROVA, "RAPORU GECİKTİRMEK İSTEMEDİKLERİNİ" SÖYLEMİŞTİ

Öte yandan Komite Başkanı Özdemir Berova, Meclis tatilinin ardından Komite'nin gerçekleştireceği 21 Ekim'deki ilk toplantı öncesi bir gazeteye verdiği demeçte, "üç – dört toplantı sonrası raporu hazırlamayı hedeflediklerini" ifade etmişti.

Berova aynı demeçte, ekim ayında bütçe görüşmelerinin de başlayacak olması nedeniyle raporu geciktirmek istemediklerini söylemişti.

Komite, Meclis tatili sonrası ilk toplantısını 21 Ekim'de gerçekleştirmişti. İkinci toplantı 24 Ekimde, son toplantı ise 30 Ekim'de yapılmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.