KİŞİSEL BAKIM
okuma süresi: 6 dak.

Cilt için evde bakım tüyoları

Cilt için evde bakım tüyoları

Daha güzel ve ışıl ışıl bir cilde sahip olmak için çeşitli yöntemler deneniyor ve bunun için de ciddi maddi kaynaklar ayrılıyor.

Yayın Tarihi: 27/06/18 10:26
okuma süresi: 6 dak.
Cilt için evde bakım tüyoları
A- A A+
"Günlük yaşamınızda uygulayacağınız alışkanlıklarla cildinizin daha genç ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz" diyen Dermatolog Dr. Zahide Eriş Eken ise cilt bakımının evde yapılacak uygulamalarla da mümkün olduğunu söylüyor.

Cilt sağlığında en önemli kuralın, cildin güneşin zararlı etkilerinden korunması olduğunu belirten Dermatoloji Doktoru ve Araştırma Görevlisi Zahide Eriş Eken, "Devamlı güneş maruziyeti güneş lekelerini arttırır, cildin çabuk yaşlanmasına yol açar ve cilt kanserleri oluşumunu tetikler. Bundan dolayı güneşten korunmak cilt açısından çok önemlidir. Güneşin direkt etkisinin en yoğun olduğu 10:00 ile 16:00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça güneşte kalmamak, koruyucu giysiler giyinmek gerekir" diyor.

Günlük temizliğin bile cildi rahatlatacağını belirten Dermatolog Eken, cilt için banyoda sıcak değil, ılık suyun tercih edilmesini öneriyor ve cilt bakımı için yapılabilecekleri şöyle anlatıyor:

"Banyo yaparken sert sabunlardan uzak durmak gerekir. Cilde hasar vermeyecek ürünlerle ve yumuşak hareketlerle tıraş olunmalıdır. Banyodan sonra kuruyan cilde, cilt tipine uygun nemlendirici uygulamak ve ayrıca günlük güneş koruyucu içerikli nemlendiriciler uygulamak gereklidir.

Sigara cilde de zararlı: Sigara cildinizin çabuk yaşlanmasına yol açar. Sigara içmek küçük kılcal damarları daraltarak cildin ihtiyacı olan maddelerin ve oksijenin daha az oranda cilt hücrelerine ulaşmasına yol açar. Cildin yapısını ve esnekliğini sağlayan kollajen ve elastine zarar verir.

Stresi kontrol altına alın: Stres cildi daha hassas ve akne gibi cilt hastalıklarına yatkın hale getirir. Sağlıklı bir cilt için stresten uzak durmak gerekir.

Bol miktarda su tüketin: Vücudumuzun büyük bir kısmı sudan oluşmaktadır. Cildin esnekliği, parlaklığı için nem çok önemlidir. Nem ihtiyacımızı kahve, çay gibi içecekler çok az oranda karşılar. Bol su tüketilmelidir ki cildin nem ihtiyacı karşılanabilsin.

Her şeyin başı sağlıklı beslenmek: Sağlıklı beslenmek hem cildimizin hem bizim iyi hissetmemize yol açar. Meyve, sebze ve proteinden zengin beslenmek gerekir. Özellikle C vitamininden zengin, sağlıksız yağlar ve karbonhidrattan fakir beslenmek cildin daha genç görünmesini sağlar. Yediklerimiz cildin genç görünmesini sağlarken aynı zamanda hastalıklarla savaşmamızda bize yardımcı olacak vitamin ve mineralleri sağlar. Uygun ve sağlıklı besinleri tüketmek özellikle C vitamini içerikli besinler genç ve canlı bir cilde sahip olmamız için düşündüğünüzden daha önemlidir. Cilt sağlığı için beslenmede şu gıdalara ağırlık vermekte fayda var: Balık: Balıkta bulunan DHA ve EPA yağları cilt hücreleri için çok önemlidir.

Zeytinyağı: Yemekte zeytinyağı kullananların daha az kırışıklıklara sahip olduğuna dair bazı çalışmalar vardır.

Sebzeler: Antioksidan, C vitamini, E vitamini, beta karoten ve daha birçok ihtiyacımız olan madde sebzelerde mevcuttur. Ispanak, lahana gibi sebzeleri tüketmek cilde faydalıdır.

Baklagiller: Baklagiller zengin lif, magnezyum ve protein içerirler. Cilt yaralarını onarmak için bunlara ihtiyacımız vardır.

Meyveler: Yaban mersini, böğürtlen, karpuz C vitamininden zengin meyvelerdir. Meyveler antioksidanı bol besinlerdir. Elma, kiraz, hurma, üzüm, bal kabağı, kavun, mango, nar gibi zengin içerikli meyveler cildimizin beslenmesine ve nemlenmesine yardımcı olur. Kollajenin yapılanmasını engelleyen şekerden uzak durmak, şeker ihtiyacımızı meyve şekerlerinden karşılamak gereklidir.

Bal: Bal yara iyileşmesinde etkin rol oynar. Yara, yanık, bası ve diyabete bağlı oluşan yaraların iyileşmesinde etkili olabileceği çalışmalarda gösterilmiştir. Diyette kullanımının yanı sıra cilt yüzeyine uygulanan bal da faydalıdır. Balın antioksidan nemlendirici özelliği vardır."

EVDE CİLT BAKIMI İÇİN ÖNERİLER

Dr. Eken, evde yapılacak cilt bakımı için önerilerini ise şöyle aktarıyor:

Cildi sıkılaştırmak için: 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı limon suyu karışımını yüzünüze sürün. 30 dakika sonra soğuk suyla yıkayın. Haftada 1-2 kez uygulayabilirsiniz. Kuru ciltler karışıma 1 çay kaşığı bal ilave edebilir.

Nemlendirmek ve cildi canlandırmak için: 1 salatalığı mikserden geçirip suyunu alın buna 2 kaşık bal karıştırıp her gün akşam yüz ve boyuna sürebilirsiniz.

Salatalık yerine 1 adet kabuğu soyulmuş elma rendelenip suyu da kullanılabilir, bu da ayrı bir maskedir. Bu karışımları 20 dakika bekletip ılık suyla durulayın ve yumuşak bir havluyla silin.

Ayrıca haftada bir ballı süt karışımını yüzünüzde bekletip yıkayabilirsiniz.

CİLT LEKELERİ İÇİN EVDE DENENEBİLECEK 2 MASKE

Karpuz maskesi: 2 yemek kaşığı karpuzu ezin ve suyunu çıkarın.
Buna 1 yemek kaşığı pirinç ekleyin,
1 gün bekletin.
Ezip karıştırın.
Mikserden de geçirebilirsiniz.
Maske haline getirin.
Yüzünüze sürün,
15 dakika bekletin,
Bol su ile durulayın.

Karpuz c vitamini barındır. Yaralara karşı etkilidir. Güneşe karşı koruma özelliği vardır. Pirinç aynı zamanda güneşe karşı koruyucudur.

Limonlu ballı aydınlatıcı maske: 2 çay kaşığı bal, 1 çay kaşığı limonu karıştırın veya elma sirkesini tercih edebilirsiniz. Lekelerin olduğu bölümlere sürün.
Masaj ardından durulama ile güzel bir cilde sahip olabilirsiniz.
Bal anti bakteriyel etki ile akneyi azaltacaktır.
Limon meyve asidi ile leke üzerinde oldukça etkilidir.
Ancak aşırı kullanımı, tahrişlere neden olacağı için fazla kullanımdan kaçınılmalıdır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.