TÜRKİYE
okuma süresi: 4 dak.

Karaoğlan'ın Kıbrıs için önemi

Karaoğlan'ın Kıbrıs için önemi

13. yıldönümünde gerek KKTC, gerekse Türkiye'nin birçok yerinde anılan Türkiye'nin eski başbakanı Bülent Ecevit'in Kıbrıs için önemini sizler için derledik...

Yayın Tarihi: 05/11/19 16:09
okuma süresi: 4 dak.
Karaoğlan'ın Kıbrıs için önemi
A- A A+
5 Kasım 2006 yılında Ankara'da hayata gözlerini kapatan Türkiye siyasetinde ve KKTC'de önemli yere sahip olan Bülent Ecevit, vefatının 13. Yıldönümünde yurtta ve Türkiye'de anıldı.

Türkiye'de 1974–2002 yılları arasında beş kez Türkiye başbakanlığı görevini üstlenen Ecevit, aynı zamanda Kıbrıs Barış Harekatı'nın mimarlarındandır.

Temmuz 1974'te, Yunanistan'daki askeri cuntanın desteklediği EOKA yanlısı bazı Kıbrıslı Rumların Makarios'a karşı yaptığı darbe nedeniyle Ada'da yaşayan Türkler'in tehlikeye girmesi sonucu Londra'ya giden Ecevit, Türkiye gibi Kıbrıs anlaşmalarına garantör devlet olarak imza koymuştur. Bülent Ecevit, Britanya hükumetinin yetkilileriyle görüştüyse de Kıbrıs'taki duruma bir ortak çözüm bulamayarak, hükümet ile askeri müdahale kararı almış ve Kıbrıs Barış Harekatı'nın gerçekleştirilmesi emrini vermiştir.

BÜLENT ECEVİT'İN HAYATI…

Siyasi kariyerine CHP'de başlayan Mustafa Bülent Ecevit, ilk defa 1961 genel seçimlerinde CHP Ankara milletvekili olarak meclise girmiştir.

1972 yılında istifa eden İsmet İnönü'nün yerine genel başkanlığa seçilmiştir. Genel başkanlığı sırasında partisi 1973 Türkiye genel seçimlerinde %33,3 oy almıştır.

1974 yılında genel başkanlığını Necmettin Erbakan'ın yaptığı Millî Selamet Partisi ile kurduğu koalisyon hükümetinde ilk defa başbakanlık görevini almıştır. Başbakanlık dönemine 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı yapılmıştır.

10 ay süren bu koalisyon hükümeti Ecevit'in istifasıyla dağılmıştır. 1977 Türkiye yerel seçimlerinde parti oy oranını %41.4'e çıkarmıştır.

Bu oy oranı sol görüşlü bir partinin çok partili siyasal yaşamda kazandığı en yüksek oy oranı olarak tarihe geçmiştir. 1978 yılında yeni bir hükûmet kurarak tekrar başbakan olmuştur. 1979 yılında ara seçimlerde başarısızlığa uğrayınca görevden çekilmiştir.

Ecevit 12 Eylül Darbesi sonrası diğer bütün partilerin ileri gelenleriyle birlikte 10 yıl siyaset yasaklıları kapsamına alınmıştır. Siyasal yasağı devam ederken eşi Rahşan Ecevit'in başkanlığında Demokratik Sol Parti kurulmuştur.

1987 yılında yapılan referandumla siyasal yasağı kaldırılınca DSP'nin başına geçmiştir. 1987 Türkiye genel seçimlerinde partisinin milletvekili çıkaramaması üzerine aktif siyasetten ve genel başkanlıktan ayrılacağını açıklamıştır. Ancak 1989'da aktif siyasete dönmüştür.

1999'da kurulan DSP-MHP-ANAP koalisyonunda yeniden başbakanlık koltuğuna oturmuştur.

2000 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üniversite mezunu olmaması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı'na aday olamamış, koalisyon partilerinin bu hükmü değiştirme teklifini ve kendisine cumhurbaşkanlığı teklifi getirmesini ise teşekkür ederek reddetmiştir.

2004 yılında yapılan 6. Olağan Kurultay ile aktif siyaseti bırakmıştır. 5 Kasım 2006 pazar günü dolaşım ve Solunum yetmezliği sonucu vefat etmiştir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.