İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Memleket Maraş'la meşgul... "Kapalı haldeki Maraş'ın açılmasıyla bölge canlanacak"

Memleket Maraş'la meşgul... "Kapalı haldeki Maraş'ın açılmasıyla bölge canlanacak"

Hükümetin kapalı Maraş bölgesiyle ilgili kararına ilişkin Kıbrıs Postası'na konuşan Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter ve Mağusa İnisiyatifi'nden Okan Dağlı, kapalı Maraş'ın açılmasıyla, bölgenin canlanacağı konusunda hem fikir.

Yayın Tarihi: 20/06/19 07:54
okuma süresi: 6 dak.
Memleket Maraş'la meşgul... "Kapalı haldeki Maraş'ın açılmasıyla bölge canlanacak"
A- A A+
Kıbrıs Postası – Ertuğrul Senova

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Benter, Vakıfların elinden gelen her türlü katkıyı ortaya koyacaklarını belirterek, Kapalı Maraş'ın bir Vakıf malı olduğu yineledi.

Benter ayrıca, şuan Vakıflar İdaresi'nin elinde, kapalı Maraş'a ilişkin dijital ortamda 424 bin belge ve fotoğraf içeren 744 GB bilgi bulunduğunu da ifade etti.

Öte yandan Kapalı Maraş'a ilişkin birçok araştırma ve söylem geliştiren Mağusa İnisiyatifi'nden Okan Dağlı ise Kapalı Maraş'a ilişkin Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, şuan Kapalı Maraş olarak adlandırılan bölgede ölü bir kentin olduğunu belirterek, yapılacak envanter çalışmalarınıniki toplumlu olması gerektiğine dikkat çekti.

Özersay'ın konuyla ilgili açıklamasının ardından bu işi değerlendirmeye aldıklarını belirten Dağlı, "Başbakan ile Dışişleri Bakanı'nın Kapalı Maraş'a ilişkin açıklamalarında çelişki var" yorumunda bulundu.

Dağlı, "Barışa katkı yapacaksa, biz bu kararı destekliyoruz" ifadelerinde bulundu.

BENTER: "HÜKÜMETİ TEBRİK EDİYORUM"

Hükümetin kapalı Maraş kararını Kıbrıs Postası'na değerlendiren Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter, "Vakıflar İdaresi olarak bu haberi çok sevinerek karşıladık. Hükümeti tebrik ediyorum" dedi.

"VAKIFLAR, ELİNDEN GELEN KATKIYI ORTAYA KOYACAK"

Vakıflar İdaresi'nin elinde, Kapalı Maraş'a ilişkin; kütük, koçan gibi yüzlerce veri olduğunu belirten Benter, "Kapalı Maraş'ın vakıf malı olduğunu gösteren bilgiler elimizde mevcut. Dolayısıyla yapılan çalışmalarla, en sağlıklı kararın alınabilmesi için Vakıflar İdaresi olarak biz de elimizden gelen katkıyı ortaya koyacağız" şeklinde konuştu.

"BÖLGENİN KURTARILMASINA YARDIMCI OLACAK"

Hükümeti bir kez daha tebrik eden Benter, "İnanıyorum ki Kapalı Maraş'ın açılması bölgedeki insanlara, bölgenin gelişmesine ve Maraş'ın kurtarılmasına yardımcı olacak" ifadelerinde bulundu.

MAHKEME KARARLARI…

Vakıflar İdaresi'nin, Kapalı Maraş'a ilişkin yıllardır belli başlı süreçler yaşadığını belirten Benter, 2005 yılında Mağusa Kaza Mahkemesi'nin, "Kapalı Maraş Vakıf malıdır" şeklinde tespiti olduğunu ve 2016 yılında da Yüksek İdare Mahkemesi'nin bu kararı onayladığını hatırlattı.

"ELİMİZDE, KAPALI MARAŞ'LA İLGİLİ 744 GB BİLGİ VAR"

Süreç içerisinde Vakıfların da Maraş'a ilişkin belli başlı çalışmalar yaptığını belirten Benter, bu çalışmaları şöyle aktardı:

"Biliyorsunuz ki Kapalı Maraş 3 vakfa aittir. Bizim elimizde bunu gösteren koçanlar var. Daha önce Vakıfların yaptığı çalışmalarla birçok bilgiler incelenmiş ve bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Bizim yapılan çalışmada 2 bin 500 kütük defteri, 13 bin dosya ve 8 milyon belge incelendi. 20 milyon veri çıkartıldı ve bu incelemelerin hepsi bilgisayar ortamında aktarıldı. Şuan bizim elimizde dijital ortamda 424 bin belge ve fotoğraf içeren 744 GB bilgi var. Dolasıyla biz bu konuya bakarken elimizdeki bilgiler ve delillere göre konuşuyoruz. Kapalı Maraş Vakfındır. Biz bu bilgileri devlette paylaşmaya devam edeceğiz ki sağlıklı bir karar çıksın."

DAĞLI: "KAPALI MARAŞ, BÖLGEDEKİ YAŞAMI BİLE TEHDİT EDİYOR"

Öte yandan Kapalı Maraş'a ilişkin birçok araştırma ve söylem geliştiren Mağusa İnisiyatifi'nden Okan Dağlı ise Kapalı Maraş'a ilişkin Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, 2014'te bir fizibilite çalışması yapılması gerektiğine ilişkin hazırladıkları bir raporu, Kıbrıslı Türk ve Rum liderlere sunduklarını fakat bu raporun o dönem reddedildiğini ifade etti.

Şuan Kapalı Maraş olarak adlandırılan bölgede ölü bir kentin olduğunu belirten Dağlı, "45 yıldır kullanılmayan yapılar var. Bölgedeki yaşamı bile tehdit ediliyor" dedi.

Dağlı, hükümetin şuana dek kendilerinden herhangi bir görüş talep etmediğini kaydetti.

"ENVANTER ÇALIŞMALARINDA HER İKİ TOPLUMDAN DA ÇALIŞANLAR OLMALI"

2015 yılında, liderlere gönderdikleri raporlarda, her iki toplumu da temsil eden uzmanların bölgeyi incelemesi gerektiğinin altını çizdiklerini belirten Dağlı, yapılacak envanter çalışmalarının da iki toplumlu olması gerektiğine dikkat çekti.

"BAŞBAKAN VE DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN AÇIKLAMALARI ÇELİŞKİLİ"

Özersay'ın konuyla ilgili açıklamasının ardından bu işi değerlendirmeye aldıklarını belirten Dağlı, "Başbakan ile Dışişleri Bakanı'nın Kapalı Maraş'a ilişkin açıklamalarında çelişki var. Dışişleri Bakanı bir envanter çalışması yapılacak dedi, bölgenin KKTC'nin idaresinde açılacağı söylemini reddetti. Fakat akabinde Başbakan'ın açıklaması, KKTC'nin yönetiminde açmak için çalışma başlattıklarını söyledi. Hükümetin çelişkili açıklamaları var" dedi.

"BARIŞA KATKI YAPACAKSA, BİZ BU KARARI DESTEKLİYORUZ"

Mağusa İnisiyatifi olarak Kapalı Maraş'a ilişkin, uluslararası hukuka aykırı adımlar atılmasını istemediklerini, Kıbrıs'ta barışa katkı yapacak bir süreç istediklerini belirten Dağlı, "Barışa katkı yapacaksa, biz bu kararı destekliyoruz" ifadelerinde bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.