SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Sabıkalı göz damlasına yetkililer kör kaldı

Sabıkalı göz damlasına yetkililer kör kaldı

Türkiye'de alınan yasaklanma kararının ardından doktorlar yıllardır reçeteye yazmıyor. Eczanelerde de bulunmuyor. KKTC'de hem yazılıyor hem reçetesiz satılıyor...

Yayın Tarihi: 31/08/19 13:00
okuma süresi: 3 dak.
Sabıkalı göz damlasına yetkililer kör kaldı
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Türkiye'de yasaklanan Alcaine adlı göz damlası bizde ise hemen hemen tüm eczanelerde bulunuyor ve rahatlıkla satın alınabiliyor. Türkiye Sağlık Bakanlığı 2012 yılında 'Alcaine Çözelti' adlı göz damlasını gözde geri dönüşü olmayan önemli hasarlara hatta kornea nakli gerektirecek hasarlara neden olduğu gerekçesi ile eczanelerde yasaklandı. Türkiye'de sadece hastanelerde doktor kontrolünde kullanılan Alcaine KKTC'de ise 'reçetesiz' dahi satılabiliyor.

"TÜRKİYE GERİ TOPLADI"

Hatta Türkiye'de 2012 yılında Alcaine isimli ilacın bazı ecza depoları tarafından serbest eczanelere verildiği ve eczanelerin de hastalara satış yaptığının tespit edildiği gerekçesiyle, satış yapmaya devam eden eczane ve ecza depoları hakkında ilgili Kanun ve Türk Ceza Kanununa göre işlem yapılacağının altı çizildi. Eczanelerde kalan ilaçlar hakkında ise geri toplama kararı çıkarıldı.

BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİ KAPIDAN İÇERİYE SOKMUYOR…

Bazı Avrupa ülkelerinde, özellikle İngiltere'de satışı yasak olan, birçok Avrupa ülkesinin kapıdan içeriye dahi sokmadığı Alcaine, adeta dünyanın birçok ülkesinde 'sabıkalı ürün' diye hükümetlerin katı kurallarına tabi durumda. İrlanda'da üretilen Alcaine, ülkemizde, en basit göz sorunlarına dahi yazılabiliyor, isteyenler eczanelerden satın alabiliyor.

İSTANBUL ECZACI ODASI: "TÜRKİYE'DE HERHANGİ BİR ECZANE SATAMAZ. SİZDE SATILMASI İLGİNÇ"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan İstanbul Eczacı Odası'ndan yetkililer, Alcain isimli göz damlasının, eğer göz ile ilgili ameliyat geçirilecekse, öncesinde göze uygulanabildiğini ve sadece göz doktorları kontrolünde kullanılabildiğini ifade ederek, "Türkiye'de herhangi bir eczane satamaz, sadece hastanelerde, ameliyat öncesinde kullanılabilir. Doğrusu sizde satılması ilginç" ifadelerini kullandı.

UZMAN DR. ÖZYILKAN: "ECZANELERDE VE HATTA REÇETESİZ SATIŞI KESİNLİKLE DOĞRU DEĞİL"

Konu hakkında gazetemize konuşan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Adil Özyılkan'ın açıklamaları da İstanbul Eczacı Odası'nın verdiği bilgileri doğruladı. Dr. Özyılkan, eczanelerde ve hatta reçetesiz olarak Alcaine göz damlasının satışının kesinlikle doğru olmadığını vurguladı.

"ALCAİNE İLE İLGİLİ SORUNLAR YAŞANIYOR, HATTA BİZ DE KARŞILAŞTIK"

Alcaine göz damlasının, 'sadece uzmanlarca' gözü uyuşturmak için kullanıldığını söyleyen Özyılkan, söz konusu ilacın ameliyat öncesinde de kullanıldığını kaydetti. İlaç ile ilgili sorunlar yaşandığını işaret eden Dr. Adil Özyılkan, "Hatta birçok sorunla biz de karşılaştık" diyerek, Alcaine'in sorunlara sebep olabilen bir göz damlası olduğunu doğruladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.