ADVERTORİAL
okuma süresi: 5 dak.

Western Filmler ile Eski Amerika'yı Keşfedin

Western Filmler ile Eski Amerika’yı Keşfedin

<strong><em>Western filmler </em></strong><em>bizlere 19. Yüzyılın son yarısında Eski Batı Amerika'da geçen çeşitli hikayeleri anlatan filmlerdir.</em>

Yayın Tarihi: 20/09/18 00:00
okuma süresi: 5 dak.
Western Filmler ile Eski Amerika’yı Keşfedin
A- A A+

Western Filmler ile Eski Amerika'yı Keşfedin

Western filmler bizlere 19. Yüzyılın son yarısında Eski Batı Amerika'da geçen çeşitli hikayeleri anlatan filmlerdir. Bu filmlerde sahneler genellikle kovboyun ya da silahlı savaşçının tüfek ya da revolver ile birlilikte ata binerken ya da silah veya tüfekle savaşırken çekilen anlarına odaklıdır. Filmlerin konusu bu yasal ya da yasa dışı savaşçıların hayatı etrafında döner ve filmi izleyenlere inanılmaz anlar yaşatır. Silahşör ya da kovboylar genellikle Stetson şapkası, bandana, mahmuz, kovboy çizmeleri ve güderi pantolonlar ile kendilerini belli ederler. Western filminin karakter içeriğinde olmazsa olmazları arasında kovboy ya da silahşör dışında ödül avcıları, Amerikan Yerlileri, kanunsuzlar, kaçaklar, kanun adamları, askerler, çiftçiler, rençperler ve kasaba halkı gibi o bölgeye sonradan yerleşmiş olan Amerikan halkı bulunur. Filmin ambiansını ise Batı müziği, Amerikan ve Meksika halk müziği oluşturur.

Western fimlerde genelde kişiler Batının kurak ve elverişsiz topraklarından kaçıp dağların serin ve verimli topraklarına sığınmış haldedirler. Filmlerde kamera geniş manzaraya odaklıdır. Çünkü bu sayede istenen ilgi Batı Amerika topraklarındaki geniş ve efsanevi çöllere çekilebilir. Bu filmlerde sürekli kullanılan ve asla değişmeyen mekanlar arasında saloon adı verilen ve kasabanın güzel kızlarının dans ettiği barlar, hayvan çiftlikleri, küçük köyler, trenler ve Vahşi Batının ıssız konumdaki ordusu bulunur.

Ancak western film izle özellikle 1894 ve 1927 arasındaki sessiz film döneminde ünlü olan film türleri arasında yer almaktadır. Bu dönemden sonra yani 1927 – 28 yıllarında sinemada şu anda kullanılan seslendirmenin bulunması ile birlikte bilhassa Hollywood büyük ölçüde western filmlerden vazgeçmeye başlamıştır. Sonrasında bu tür filmler sadece küçük film stüdyolarında çekilmiştir. Tabi bu durum beraberinde kısa bir süre içinde 1930'larda sayısız düşük bütçeli seri filmlerin çekilmesine meydan vermiştir. Fakat western film türü 1939 yılında Errol Flynn, Tyrone Power ve Jesse James'in başrollerini paylaştıkları Dodge City filmi ile birlikte yeniden parlamıştır. Bu sırada bu parlayışın sönmemesi için hemen arka arkaya Union Pacific, Destry Rides Again ve Stagecoach filmleri ardı ardına film severlerin beğenisine sunulmuştur.

Western film severlerin özellikle Stagecoach filmini duyduklarında yerlerinden zıplamaları boşuna değildir. Çünkü şu anda elimizin altında olan ve full hd film izleme fırsatı ile ekranlardan rahat rahat izlediğimiz bu western filmi sayesinde sinema severler John Wayne ile tanışma fırsatı bulmuşlardır. Stagecoach filmi yayınlandığı tarihte çok büyük yankı uyandırmış ve John Wayne gibi önemli bir aktörüde sinema dünyasına kazandırmıştır. Bu dönemden sonra western filmleri1950'li yıllara kadar yeniden altın çağını yaşamıştır. Bunun nedeni ise bu yıla kadar çekilen western filmlerin diğer tüm film kategorilerinin toplamından bile daha fazla olmasıdır.

Günümüze gelindiğinde ise western filmler eskisi kadar olmasa da bir çok farklı tarzda kendini belli etmeye devam etmektedir. Gelişen sinema çeşitliliği ile birlikte film severlerin beklentileri artmış ve yeniden western filmler çağımızda aranır olmuştur. Ancak eski zamanlardaki gibi western filmleri bir kaç istisna dışında bu zamanda bulmak neredeyse imkansızdır. Ama buna rağmen bir çok filmin içeriğinde artık western öğeside bulunmaktadır. İşin güzel yanı ise filmi izlerken zamanımızın teknolojisinin bizlere sunduğu nimetlerden de faydalanabilmemizdir. Çünkü fullhdfilmizlesene.net gibi her film tarzına yer veren film sitelerinde bu efsenevi öğeleri taşıyan filmleri ya da daha öncede bahsettiğimiz gibi bir kaç istisna arasında olan çağımız western filmlerini eskiden olduğu gibi siyah-beyaz ekrandan değil full hd film tadında izleyebiliriz.

+++

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.