ADLİ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Yakın Doğu Üniversitesi "Fatura tebliğ edilmedi" dedi, LTB imzalanıp kabul edilen fatura sundu...

Yakın Doğu Üniversitesi "Fatura tebliğ edilmedi" dedi, LTB imzalanıp kabul edilen fatura sundu...

Yakın Doğu Üniversitesi, "LTB faturaları tebliğ etmedi" iddiasında bulundu, LTB ise bu iddiayı, YDÜ görevlisinin imzasını taşıyan faturaları ortaya koyarak çürüttü...

Yayın Tarihi: 08/11/19 19:26
okuma süresi: 7 dak.
Yakın Doğu Üniversitesi "Fatura tebliğ edilmedi" dedi, LTB imzalanıp kabul edilen fatura sundu...
A- A A+
Kıbrıs Postası

Lefkoşa Türk Belediyesi'nin (LTB), 2006 – 2019 yılları arasında; su, kanalizasyon, çöp toplama ve aydınlatma gibi beledi hizmetleri karşılığında Yakın Doğu Üniversitesi'ne (YDÜ) kestiği 5 milyon TL'yi aşan fatura, YDÜ tarafından kabul edilmemiş, bunun üzerine LTB mahkeme yoluna gitmiş ve yargı 'haciz yoluna' gidilmesini emretmişti.

Haciz kararı üzerine YDÜ yargı yoluna gitmiş ve kararın durdurulması için LTB'ye dava açmıştı.

YDÜ, LTB'den herhangi bir beledi hizmet almadığını iddia ediyor ve bu borcu kabul etmiyor, LTB ise bunun tam tersini savunuyor.

Konuyla ilgili dava süreci devam ediyor.

Kıdemli Yargıç Banu Soyer'in huzurunda gerçekleşen dünkü davada, YDÜ Avukatı Hasan Esendağlı, üniversitenin mali işler sorumlusu Ahmet Güvensoy'un yeminli şahadetini mahkemeye dinletti.

30 yıl kadar Sayıştay'da görev yapan Güvensoy, 2015 yılında bu görevinden ayrılıp YDÜ'de işe başladı.

Mali işler sorumlusu Güvensoy, muhasebe konularından ziyade, üniversitenin devletle olan ilişkilerinde rol oynuyor.

LTB tarafından tebliğ edilen ödeme emrinde, en büyük kalemi su ve bağlantılı olarak kanalizasyonun oluşturduğunu aktaran Güvensoy, faturanın 2006 ile 2019 yıllarını kapsadığını anımsattı.

YDÜ'ye, 2006 yılında Su İşleri Dairesi tarafından bir kuyu tahsisi yapıldığını aktaran Güvensoy, bu kuyudaki suyun, Güzelyurt hattı üzerinden, Su İşleri Dairesi'ne ait olan 7 bin 500 tonluk depoya gittiğini, oradan da üniversiteye ulaştığını kaydetti.

Üniversiteye ulaşan suyun, Lefkoşa hattı ile bir ilgisi olmadığını aktaran Güvensoy, 2012 yılına kadar bu suyu sayan Su İşleri Dairesi'ne ait bir sayacın olduğunu fakat bu sayacın 2012 itibariyle sayacın devre dışı kaldığını söyledi.

2012 yılından 2016'ya kadar YDÜ'nün sayaçsız bir şekilde su temin ettiğini aktaran Güvensoy, 2016 yılına gelindiğinde su borularında patlak oluştuğunu, YDÜ'ye ait yapımına devam edilen camiinin altından üniversiteye ayrı bir çıkış verildiğini ifade etti.

YDÜ'nün mali işler sorumlusu, üniversitenin 2016 yılından sonra bahsi geçen depodan su almadığını aktardı.

2016 yılında Jeoloji Dairesi'nin, Su İşleri Dairesi'ne bir yazı yazdığını, bu yazıda, kuyudaki suyun artık yetersiz olduğunun ifade edildiğini ve takviye kuyu olmadığının söylendiğini belirten Güvensoy, bu durumun Aralık 2016'da YDÜ'ye Su İşleri Dairesi tarafından bildirildiğini kaydetti.

Su akışını sağlayan pompanın durdurulacağı bilgisi üzerine YDÜ'nün itiraz ettiğini ve Su İşleri Dairesi'nin YDÜ'ye yazılı bir dönüş yaptığını aktaran Güvensoy, bu geri dönüşte, YDÜ'nün yeni kuyu izninin uygun görülmediğini ve bağlı oldukları belediyeden su hizmeti almalarının gerekliliğinin vurgulandığını kaydetti.

Yazıda, YDÜ'nün 31 Aralık 2017'ye kadar su sorununu çözmesinin istendiğini aktaran Güvensoy, YDÜ'nün bu konudaki ısrarının devam ettiğini, bunun üzerine Su İşleri Dairesi'nin bir yazı daha göndererek, cami altından geçen 'patlak' boru üzerinden su vermeye devam edileceğinin fakat dairenin bu konuda sorumluluk almayacağının ifade edildiğini kaydetti.

Güvensoy, Su İşleri Dairesi üzerinden su temininin Haziran 2018'e kadar devam ettiğini, ardından da su alımının durduğunu aktardı.

"YDÜ'nün, LTB'ye borcu olduğunu kabul etmiyorum" diyen Güvensoy, LTB'nin, bahsi geçen faturaları tebliğ etmediğini iddia etti ve "belki de bir yerlere bıraktılar" ifadesinde bulundu.

Su konusunun ardından diğer beledi hizmetlerle ilgili iddialarını aktaran Güvensoy, YDÜ kampüsünün LTB'den beledi hizmetler almadığını, kanalizasyon altyapısının da YDÜ tarafından yapıldığını ifade etti.

Daha sonra haciz kararını nasıl duyduklarından bahseden Güvensoy, Near East Bank'ın, diğer bankalardaki hesaplarla ilgili sorun yaşandığına dair kendilerini uyardığını, bunun üzerine de dava açtıklarını kaydetti.

Vadeli hesaplarındaki parayı çekmediklerini, cari hesaplardaki paranınsa rutin bir şekilde hareket halinde olduğunu savunan Güvensoy, bu hesaplarda haciz işlemlerinin gerçekleşmesi halinde, YDÜ'nün telafisi imkansız zararlara uğrayacağından söz etti.

LTB'nin, bahsi geçen hesaplardan, fatura bedelini haciz etmesi ve davayı LTB'nin kaybetmesi halinde, üniversitenin haczedilen parayı geri alamayacağını iddia eden Güvensoy, YDÜ'nün 'davayı kaybetmesi halinde' kesilen faturayı ödemek için mali güce sahip olduğunu söyledi.

Öte yandan devletin YDÜ'ye 50 milyon TL kadar borcu olduğunu söyleyen Güvensoy, bu paranın sağlık hizmetlerinden kaynaklandığını, YDÜ Hastanesi'nin kurulduğu 2010 yılından bu yana hemen her ay devletin 3 milyon TL kadar YDÜ'ye borçlandığını söyledi.

Güvensoy son olarak haciz kararına ilişkin ara emir verilmesini talep etti.

Ardından LTB avukatları Hüseyin Malyalı ve Tülin Sabri, YDÜ Mali Sorumlusu Güvensoy'u sorguya çekti. İlk olarak Güvensoy'un, haciz kararını nereden duyduğunu sorgulayan Malyalı, "avukatımızdan. Suat Bey bu işlerle pek ilgilenmiyor" yanıtını aldı.

Haciz kararının ardından, YDÜ'nün diğer bankalardaki vadeli hesaplarından para çekip çekmediğini soran Malyalı, "bir hareket olmamıştır diye biliyorum. Çekildiyse bilemem ama çekilmesi de çok doğal" yanıtını aldı.

Malyalı, haciz kararının kaldırılmasının mahkeme emrine aykırı olduğunu söyledi.

Avukat Malyalı, Güvensoy'un "LTB faturaları tebliğ etmedi" iddiasını çürüterek, YDÜ Güvenlik Sorumlusu Akman Gürler'in imzasını taşıyan faturaları mahkemeye sundu, Güvensoy, "bu konuda bilgim yok" dedi.

Davayla ilgili kısıtlı süre kaldığından ötürü, su temini konusunu bir sonraki celseye bırakma talebinde bulunan Malyalı, kanalizasyon altyapısı konusunda iddialarda bulundu.

Güvensoy'un "kanalizasyon altyapısını YDÜ yaptı" ifadeleri üzerine konuşan Malyalı, kanalizasyon hattının LTB altyapısına bağlı olduğuna dikkat çekti. Malyalı, bu nedenle YDÜ kanalizasyonundan akan suyun, LTB'ye ait şebekeyle arıtmaya taşındığını, ardından da arıtıldığını ifade etti.

Sürenin dolmasının ardından Kıdemli Yargıç Banu Soyer, davayı 11 Kasım Pazartesi'ne erteledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.