İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Ambulansta doğum olayı

Ambulansta doğum olayı

<P>Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Asaf Şenol, yılbaşında bir hastanın sevki sırasında ambulansta doğum yapmasıyla ilgili soruşturmada, o gece on-call olarak görevli olan uzman hekimin hastayı kontrol etmeden telefoniyen sevk kararı vermesi nedeniyle ihmal tespit edildiğini açıkladı.<BR> </P>

Yayın Tarihi: 31/01/08 18:09
okuma süresi: 6 dak.
Ambulansta doğum olayı
A- A A+
Gazimağusa Devlet Hastanesi'nde hastanın ebe hemşire tarafından kontrol edildiğini, ebenin hekimi arayarak bebeğin geliş pozisyonuyla ilgili tereddüt bildirdiğini, bunun üzerine hekimin Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'ne sevk talimatı verdiğini söyleyen Şenol, "Uzman hekim telefoniyen sevk kararı vermek yerine hastaneye gelip hastayı kontrol ettikten sonra karar vermeliydi. Doktorun görevini doğru yapmadığını tespit ettik" dedi.

Şenol, tespit edilen ihmalin Kamu Görevlileri Yasası'nda uyarı veya kınama cezası gerektirdiğini belirterek, takdirin Sağlık Bakanı'nda olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Asaf Şenol, olayla ilgili olarak bugün Gazimağusa Devlet Hastanesi'nde basın toplantısı düzenleyerek olaya açıklık getirdi.

Basın toplantısında Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Nuri Gökşin, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Doğum Klinik Şefi Fahri Karagözlü de hazır bulundular.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Asaf Şenol, konunun uzun bir süredir basında yer aldığını belirterek, doğum olayının ambulansta gerçekleşmesinin amacı dışında kullanılmaya çalışıldığını kaydetti.

Şenol, komplikasyon ihtimali olan vakalarda tüm hastanelerden ve sağlık merkezlerinden Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'ne sevklerin gerçekleştiğine dikkat çekerek, söz konusu sevklerin 2005 yılında yeni olarak alınan gerekli her türlü acil müdahaleyi karşılayabilecek 13 adet tam teşekküllü ambulanslarla ve uzman acil sağlık personeliyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Doğumun ambulansta olmasının doğal bir süreç olduğunu kaydeden Şenol, soruşturmanın doğumun ambulansta gerçekleşmesi nedeniyle değil, ihmal bulunup bulunmadığını tespit amacıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.

"Doktor 'gönderin' demek yerine, gelip bakıp, sevk etmesi gerekirdi, ihmal görüldü" diyen Müsteşar Şenol, konunun basında abartıldığını, doğumun ambulansta gerçekleşmesine odaklanıldığını söyledi.

Şenol, "hastanın, hastanede anestezi uzmanı olmaması nedeniyle sevk edildiğine" ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, "Hiçbir özel klinikte dahi anestezi uzmanı doğum öncesi kapıda hazır beklemez. İhtiyaç duyulduğunda çağrılır. Uygulama her yerde böyledir" dedi.

Gazimağusa Devlet Hastanesi'nde iki anestezi uzmanının görev yaptığını, hem devlette hem özel sağlık sektöründe anestezi uzmanı eksiği bulunduğunu vurgulayan Asaf Şenol, ihtiyacı gidermek için bu alanlara yönlendirme yaptıklarını ifade etti.

Şenol, uygulamada anestezi gerektiren durumlarda diğer hastane ve sağlık merkezlerinden Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'ne sevklerin yapıldığına da dikkat çekti.

Asaf Şenol, bir ülkede her hastanedeki teknik donanımın ayni nitelikte olması gibi bir durumun olamayacağını, en donanımlı hastane olan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'ne gerekli koşullarda hasta sevkinin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Doğum olayıyla ilgili teknik bilgi veren Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Doğum Klinik Şefi Fahri Karagözlü de, basının en çok doğumun ambulansta gerçekleşmesi üzerinde durduğunu belirterek, "Ambulans, doğumun en sağlıklı gerçekleşebileceği mekânlardan biri" dedi.

Karagözlü, olayın gelişmiş her ülkede gerçekleşebilecek normal vakalardan biri olduğunu belirterek, "Ambulans içinde olması teknik açıdan gayet sağlıklıdır. Doğum ebe nezaretinde tam teşekküllü bir ambulansta gerçekleşmiştir. Ambulansta doğumda mahsur görmüyorum. Ayrıca bütün acil vakalar Lefkoşa'ya sevk edilir" ifadelerini kullandı.

Olayda sevkin nedeni üzerinde tartışmak gerektiğini belirten Fahri Karagözlü, "Görevli uzman arkadaş, ebenin yaptığı muayeneye güvenerek, sevke karar verdi. Teşekküllü bir ambulans nezaretinde sevk edilerek Lefkoşa'da olmasına kanaat getirdi. Doğumun zamanını ve mekânını ayarlamak mümkün değil. Büyütülmemesi gereken bir olaydı" dedi.

Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Nuri Gökşin de, yeni hastanede teknik donanımın güçlendirilmesi nedeniyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'ne sevklerde azalma olduğuna dikkat çekti.

Gökşin, Gazimağusa'da yeni hastaneye yeni taşınılması nedeniyle henüz ameliyat yapılmaması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, hafta başından bu güne yaklaşık 20 ameliyat gerçekleştirildiğini kaydetti.

Dr. Nuri Gökşin, genellikle kalp damar ve beyin cerrahisi gibi branşlarda ve MR gerektiren durumlarda Lefkoşa'ya sevk yapıldığını belirterek, buna karşın safra ve pankreas taşı kırmada ameliyatsız tedavi yönteminin, kazandırılan cihazla sadece Gazimağusa Devlet Hastanesi'nde yapıldığını söyledi.

Gökşin 15–20 dakikada gerçekleştirilen müdahale sonrasında hastanın 1–2 saat içerisinde yürüyerek hastaneden ayrılabildiğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.