İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Talat bizi zayıf duruma düşürdü

Talat bizi zayıf duruma düşürdü

<P>Halk Partisi Genel Başkanı Raşit Pertev mevcut iktidarın, 21 Mart mutabakatına evet diyerek Kıbrıs Türklerini siyasi yönden zayıf bir durumda müzakere masasına oturtmuş olduğunu iddia etti.</P>

Yayın Tarihi: 24/03/08 18:33
okuma süresi: 3 dak.
Talat bizi zayıf duruma düşürdü
A- A A+

Pertev sınır kapılarının açılmasından sonra hükümetin gerekli tedbirleri almayarak KKTC ekonomisini zayıflattığını ve gerek ekonomik gerekse yapısal olarak masaya zayıf şekilde oturulduğunu savundu.

Raşit Pertev bu sabah düzenlediği basın toplantısında kapıların açıldığı tarihten itibaren, imalat sanayi, tarım ve hayvancılık gibi sektörlerde entegrasyonun orta ve uzun vadeli olumsuz etkilerinin de görülmeye başladığını ve bu ana sektörlerin uzun soluklu bir düşüşe geçtiğini kaydetti

Pertev, tarım ve hayvancılık sektörlerinin fiilen küçüldüğünü, imalat sanayinde de endişe verici benzer bir düşüş yaşandığını ifade etti.

CTP-ÖRP hükümetinin güneyle kısmi entegrasyondan olumsuz etkileneceği belli olan sektörlerin güçlendirilip yenilenmelerine önem vermediğini söyleyen Pertev, iktidarın bu sektörleri "kendi kaderlerine terk ederek inişlerini engellediğini, hatta göz yumduğunu" iddia etti.

2006 yılında yüzde 68'lik bir büyüme hızı gösteren inşaat sektörünün, 2007'de eksi 12'lik bir düşüşe geçtiğini söyleyen Pertev, "Bu dengesiz dalgalanma ekonomiyi de beraberinde götürmüş, çıkartmış ve indirmiş, diğer sektörlerde de benzer düşüşleri beraberinde getirmiştir. İmalat, tarım ve hayvancılık gibi köklü sektörlerin, kapıların açılışından itibaren orta ve uzun vadeli bir düşüşe geçişi, dengeli gitmeyen güçlü bir inşaat sektörüne aşırı bağımlılık, Kuzey Kıbrıs için sürdürülemez bir ekonomik model oluşturmuştur." dedi.

Pertev partizanca yönetim ve müsrifliğin, ekonomiye olumsuz yansıdığını, Ocak 2004'te "aşırı istihdam" diye işten çıkarılan 1600 kişi yerine yeni iktidarın yaptığı 5 bin civarında istihdamın, adil olmaması, devlet bütçesine yük olmasının yanı sıra yatırım kalemlerinden kesintilere sebep olduğunu, bunun da ekonomiye olumsuz yansıdığını kaydetti.

"Rastgele yönetimin" faturasının ekonomik kriz ve yüksek vergilerle halka çıkarıldığını da savunan Pertev, kapıların açıldığı günden bu yana, iktidarın Kıbrıs Türklerini entegrasyon süreci içinde Güney'e yenik düşürdüğünü iddia etti.

Pertev "Kapıların açılmasıyla meydana gelen kısmi entegrasyon sürecini yüzlerine gözlerine bulaştıranlar, günü gele, esas entegrasyonu nasıl becereceklerdir? Olası bir çözüm halinde, Kuzeydeki maaşların ödenebilmesi için yoksa Rum tarafına mı el açılacak, her Rum ailesinden Kuzey için yılda kişi başına bin dolar ya da aile başına beş milyar ek vergi ödemeleri mi istenecektir?" şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türk tarafının elinin, hem siyasi müzakere masasında hem de ekonomik müzakere masasında her zaman güçlü olması gerektiğini söyleyen Pertev, bu konuda alternatifin olmadığını da sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.