İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Önemli bir dönemeçteyiz

Önemli bir dönemeçteyiz

<P>Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, önemli bir dönemeçte bulunulduğuna işaret ederek, müzakerelerin olumlu sonuçlanması ve Kıbrıs sorununun çözümlenmesi halinde, bugün yürütülecek öğretim politikasının Kıbrıs Türkü'nün belki de geleceğini belirleyecek kadar önemli olacağını söyledi.</P>

Yayın Tarihi: 28/03/08 19:44
okuma süresi: 4 dak.
Önemli bir dönemeçteyiz
A- A A+

Talat, "Çünkü o zaman rekabette yer alacak bir halk olacağız... O gün yarış ve serbest rekabet olacak. O ortamda yarışabilmeliyiz. Bu iyi bir eğitim ve alanında uzman olmayı da gerektirir. Siyasi bilinç de gerektirir tabi" dedi.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Yüksek Öğrenimde Vizyon Yenileme" konulu çalıştayın açılışına katılıp bir konuşma yaptı.

Talat, uzun zamandır yapılması gereken, ancak yapılmayan önemli bir çalıştayda yüksek öğrenimi bütün yönleriyle değerlendirmek gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Talat, "Eğitimi planlamak, vizyonumuzu belirlemek bu çalıştayın en önemli işlevi olacak" dedi.

Yüksek öğrenimin, en yaygın anlayışıyla beyin göçü ya da ülkenin ihtiyaçlarına göre eleman yetiştirme olarak algılanmadan öte olduğunu kaydeden Talat, konunun çok daha geniş perspektifle ele alınması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Talat, ihtiyaçlara göre yüksek öğrenimi planlayıp yönlendirmeyi başarmanın, hele kamu yönetimindeki tecrübesi sınırlı bir devlette bunu yapmanın zor olduğunu, ancak bunun göz ardı edilmesi mümkün olmayan bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Talat, teknik okul mezunlarının istihdamının yasalarla da düzenlenmesi, bu okullara olan rağbeti artıracağı gibi, hem beyin göçünü durduracağını, hem de başka sosyal sorunları ortadan kaldıracağını belirtti.

Gençlerin bugün liseden sonra hayata atılmayı tercih etmemesi nedenleri arasında askerliğin de bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Üniversite mezunu olup, askerliği erteleyerek yedek subaylık yapmak ya da master ve doktora süresini de ekleyip, yurt dışında 4 yıl çalışarak bedelli askerlik yapmak varken niye lise sonrası askerlik yapsınlar ki?" dedi.

Talat, beyin göçünü de teşvik eden bu uygulamanın ülkedeki ara eleman yokluğunu da teşvik ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Talat, önemli bir dönemeçte bulunulduğuna işaret ederek, müzakerelerin olumlu sonuçlanması ve Kıbrıs sorununun çözümlenmesi halinde bugün yürütülecek öğretim politikasının Kıbrıs Türkü'nün belki de geleceğini belirleyecek kadar önemli olacağını söyledi.

Talat, şöyle devam etti:
"Çünkü o zaman rekabette yer alacak bir halk olacağız. Çözüm olduğu zaman rekabet olmayacak diye düşünmesin herkes. Tam tersine asıl rekabet o zaman olacak. Kapılarını bugün birbirine kapayan her iki taraf da, o gün kapayamayacak. O gün yarış ve serbest rekabet olacak. O ortamda yarışabilmeliyiz. Bu iyi bir eğitim ve alanında uzman olmayı da gerektirir. Siyasi bilinç de gerektirir tabi."

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı döneminde gerçekleştirilen eğitim şurası deneyimlerinden de bahsettiği konuşmasında, örgün eğitimi planlamak amaçlı şuranın sonuçlarını uygulamanın hem zaman aldığını, hem de büyük zorluklarla karşılaştığına dikkat çekti.

Talat, geç kalmış olmasına rağmen yüksek öğrenimle ilgili çalıştayın sonuçlarının süratle uygulanması gerektiğini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.