Kolay konularla başlayacaklar
<P>Rum basını; Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında bugün yapılacak görüşmede doğrudan müzakerelerin başlayacağının ilan edilmesinin beklendiğini belirttiler ve Hristofyas'ın Rum siyasi parti başkanları ile gerçekleştirdiği destek alma amaçlı görüşmelere ilişkin haberlere yer verdiler.</P>
POLİTİS; "Kolaylarla Başlayacaklar" başlığı altında verdiği haberinde; Cumhurbaşkanı Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas'ın bugün gerçekleştirecekleri görüşmede; doğrudan müzakerelerin "sıklığını" belirlemelerinin beklendiğini yazdı.
Gazete; görüşmede Talat ve Hristofyas'ın doğrudan müzakerelerin yıl sonuna kadarki süreçte ne kadar sıklıkla gerçekleştirileceğine ve hangi konularla görüşmelerin başlayacağına karar vermelerinin beklendiğini iddia etti.
Mülkiyet, toprak paylaşımı, garantiler ve güvenlik gibi "dikenli" konuların doğrudan müzakerelerin ileriki zamanlarına bırakılması ve yönetim, ekonomi ve AB gibi konularla müzakerelerin başlaması kararının alınmasının muhtemel olduğunu belirten gazete; "Limnidi" (Yeşilırmak) barikatının açılacağının da bugünkü görüşme sonrasında ilan edilmesinin beklendiğini savundu.
ALİTHİA; "Doğrudan Müzakerelerden Başka Seçenekleri Yok Karoyan DİKO'da Tek Hâkim" başlıkları altında verdiği haberinde; Talat-Hristofyas görüşmesinde doğrudan müzakerelerin başlamasının yanı sıra, daha önceden çalışma gruplarında uzlaşıya varılan bazı "güven yaratıcı önlemlerin" de açıklanmasının beklendiğini yazdı.
Gazete; Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas'ın dün Rum siyasi parti başkanları ile görüşerek doğrudan müzakerelerin başlaması konusunda destek aradığını belirtirken, DİKO'da dün gerçekleştirilen ve beş saat süren Yürütme Kurulu toplantısı sonucunda, parti içerisindeki eski Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos yanlılarının kaybettiklerini yazdı.
DİKO Yürütme Kurulu toplantısında parti başkanı Marios Karoyan'ın hâkimiyet sağladığını belirten gazete, toplantı sonrasında 20'ye karşı 7 oyla "doğrudan müzakerelerin başlaması için uygun koşulların oluşmadığı, ancak Hristofyas'ın tam olarak destekleneceği" kararının çıktığını vurguladı.
Gazete; KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru'nun ise dün, Hristofyas ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, doğrudan müzakerelerin başlamasına karşı olduğunu söylediğini yazdı.
Habere göre Omiru; KS EDEK'in doğrudan müzakerelerin başlaması için gerekli koşulların oluştuğunu düşünmediğini belirtti, ancak bunun hükümetten ayrılmak için bir sebep olmadığını, Hristofyas'ın müzakerelerdeki çabalarını destekleyeceklerini ifade etti.
Gazeteler; Hristofyas'a net desteğin AKEL ve ana muhalefet DİSİ'den geldiğini, EURO.KO ve Çevreciler'in ise doğrudan müzakerelerin başlamasına kesinlikle karşı olduklarını vurguladılar.
Öte yandan Hristofyas; dün parti başkanları ile gerçekleştirdiği görüşmelerin sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada; partilerin kendisinin alacağı kararları destekleyeceklerini düşündüğünü söylediği.
Habere göre Hristofyas; parti başkanlarının görüşlerinden genel anlamda memnuniyet duyduğunu da belirtti.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttılar:
HARAVGİ: "Genel Destek Devlet Başkanı Destekten Emin DİKO Çözüm Çabasında Başkanı Destekliyor"
SİMERİNİ: "Kritik Görüşme Hristofyas-Talat Bugün Dördüncü Kez Görüşecekler - DİKO Hem Evet Hem Hayır Kararı Aldı"
MAHİ: "Doğrudan Müzakerelerin İlanı Kesin Bugünkü Hristofyas-Talat Görüşmesi Kritik Devlet Başkanı Partilerin Tutumundan Memnun".
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.