İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Kadınların işgücüne katılımı konusunda atılan adımlar meyve vermeye başladı

Ekonomiye kadın gücü

Ülkemizde son olarak yüzde 9.6 oranında olduğu ifade edilen işsizlik konusunda dezavantajlı durumda olan kadınların işgücüne katılımının artırılması amacıyla atılan adımlarla, somut ilerleme sağlanmaya başlandı.

Yayın Tarihi: 01/02/15 10:33
okuma süresi: 5 dak.
Ekonomiye kadın gücü
A- A A+

Meryem Ekinci - Kıbrıs Postası

İstihdam açısından dezavantajlı bir konumda olan kadınların işgücüne katılımı konusunda son yıllarda atılan adımlar meyve vermeye başladı…

Ülkemizde son olarak yüzde 9,6 oranında olduğu ifade edilen işsizlik konusunda dezavantajlı durumda olan kadınlar işgücüne katılımının artırılması amacıyla atılan adımlarla, somut ilerleme sağlıyor…

Buna göre Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi'yle, yaklaşık 2 yıllık sürede 78 kadın kendi işini kurarak projeden yararlanmak için başvurdu. Proje kapsamında İstihdam edilen kadın çalışan sayısı ise 2 bin 91…

Ülkemizde son olarak yüzde 9.6 oranında olduğu ifade edilen işsizlik konusunda dezavantajlı durumda olan kadınların işgücüne katılımının artırılması amacıyla atılan adımlarla, somut ilerleme sağlanmaya başlandı.

Devlet Planlama Örgütü'nün (DPÖ) Ekim 2011 Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre Ekim 2011'de istihdam edilenlerin sadeceyüzde 32.3'ünü (31 bin 354 kişi) kadınlar oluşturdu. Çalışma hayatında aktif olan kadınların sadece yüzde 3'ünün işveren konumunda olduğu da kayda geçen unsurlardan.

Kadınların istihdam oranları açısından dezavantajlı durumda oluşu, çalışma hayatının analiz edildiği KKTC İşgücü Piyasasının Etkinliğinin Tespiti Çalışması'nda da kayda geçirildi. 2004-2010 yıllarını kapsayan çalışmada, işgücü piyasasının cinsiyetler açısından özellikle kadınlar aleyhine çalıştığı vurgulanarak, işgücüne katılım oranları daha düşük olan kadınların, genel işsizlerin yarısını oluşturdukları kayda geçirilmişti.

5 Şubat 2013'te yürürlüğe giren Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü'yle birlikte yaşama geçirilen Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi'nin önceliklerinden biri de kadın girişimcileri ve kadının işgücüne katılımını desteklemek oldu.

Bu bağlamda, ilk kez işveren sıfatıyla ekonomiye katılan gişimcilere 4 yıl boyunca devlet tarafından sağlanacak sosyal güvenlik desteği için yaklaşık 2 yıl içerisinde 78 kadın İhtiyat Sandığı Dairesi'ne başvurdu.

İhtiyat Sandığı Dairesi İstihdam Destek Merkezi'nden (İDM) alınan bilgiye göre, Ağustos 2014'te 18 kadın, Ekim 2014'te 34 kadın ve Ocak 2015 itibariyle de toplamda 78 kadın girişimci kendi işini kurduktan sonra sosyal güvenlik primlerinin 4 yıl boyunca ödenmesi için başvuru yaptı.

31 Aralık 2014 itibariyle ödeme tarihi gelen ve sosyal güvenlik yatırımlarını eksiksiz sürdüren 31 kadın girişimciye ise sosyal güvenlik yatırımları geri ödendi.

İlk kez işveren olan 78 kadının yanı sıra toplamda 2 bin 91 kadın da Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi kapsamında istihdam edildi.

Verilere göre projeden yararlanmak için başvuran erkek girişimci sayısı 45, proje kapsamında istihdam edilen erkek çalışan sayısı ise bin 812 oldu.

Kadınlar 39 Alanda Yeni İş Kurdular

İDM'den alınan Yerel İstihdamı Destekleme Başvuruları Genel Dağılım Tablosu'ndaki verilere göre 78 kadın girişimci toplamda 39 sektörde girişim yaptı.

İlk kez iş kuran kadın girişimciler en çok konfeksiyon sektöründe girişimde bulundu. 78 kadın girişimcinin 10'u konfeksiyon sektöründe, 8'i avukatlık mesleğinde, 5'i süpermarket sektöründe, 4'ü sigorta acenteliğinde, 3'er kadın girişimci kuaförlük, iç mimarlık ve diyetisyenlik mesleklerinde ilk kez kendi işini kurdu.

Kadınların kendi işini kurduğu diğer alanlar ise alüminyumcu, bahçecilik, bal satışı, bijuteri, bilgisayar programcılığı ve iletişim teknolojileri hizmetleri bilişim ve satışı, butik, büfe işletmeciliği, cafe, çamaşırhane, çiftçilik-hayvancılık, danışmanlık, dekorasyon-kontrollük, dershane, eczane, el sanatları, emlak komisyoncusu, gelişim psikoloğu, halı yıkama, kafeterya, klinik, muhasip-murakıp-muhasebe, okul öncesi ve anaokul, pilates, restoran kitap satışı, sağlık (laboratuvar), seracılık, sigara bırakma merkezi, taksi, tırnak uzmanı, ticaret, unlu mamüller, 2. el eşya satışı olarak kayıtlara geçti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.