İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Erçakıca:"süreç yavaş ilerliyor...kötü gittiğine katılmıyorum"

Müzakereler kaldığı yerden

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Kıbrıs sorunuyla ilgili kapsamlı görüşmeler, yaklaşık 20 gün aradan sonra Cuma günü kaldığı yerden devam edecek.</FONT></P>

Yayın Tarihi: 07/10/08 18:42
okuma süresi: 6 dak.
Müzakereler kaldığı yerden
A- A A+

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, saat 09.30'da başlaması beklenen görüşmede "Yönetim ve Güç Paylaşımı" başlığı altında, federal yürütme organının nasıl şekilleneceğini tartışacak.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın da hazır bulunacağı görüşme, önceki görüşmeler gibi, ara bölgedeki Lefkoşa Uluslararası Havaalanı'nda kapsamlı müzakereler için tahsis edilen binada gerçekleşecek.

Görüşme yöntemini 3 Eylül'deki buluşmada belirleyen liderler, kapsamlı müzakerelere 11 Eylül'de "Yönetim ve Güç Paylaşımı" konusuyla başlamıştı.

"Yönetim ve Güç Paylaşımı" konusunu 18 Eylül'deki görüşmeyle devam eden liderlerin, bu konuyu tamamlamalarının ardından "mülkiyet" konusuna geçmesi bekleniyor.

Görüşmelerin içeriğine ilişkin bilgi vermeme kararı devam ederken, Türk tarafı, basının görüşmeleri bina dışından izleyebilmesi için BM düzeyinde girişimlerde bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca bugün düzenlediği haftalık basın brifinginde 10 Ekim'de devam edecek müzakerelere de değindi.
Sürecin yavaş ve kötü gittiği yönündeki haberlere değinen Erçakıca, "Görüşme sürecinin oldukça yavaş ilerlediğine ilişkin eleştirilere katılıyoruz. Kıbrıs sorununa çözüm bulmak, Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi liderlerin başlıca sorumluluğu ve en acil görevidir. Bu nedenle sürecin daha dinamik ve hızlı bir şekilde sürdürülmesi bir gerekliliktir" dedi.

Erçakıca, görüşme sürecinin "kötü" gittiğine ilişkin yaklaşımlara ise katılmalarının söz konusu olmadığına işaret ederek, bugüne kadar sadece federal organların yetkileri konusunun ele alındığını ve bu başlık altında gündeme gelen konuların üzerinden geçildiğini belirtti. Erçakıca, "Ele alınacak çok konu vardır. Henüz daha görüşme sürecinin kötü mü ya da iyi mi gittiğine dair bir hüküm vermek için erkendir" şeklinde konuştu.

Hasan Erçakıca şöyle devam etti:
"Görüşme sürecini hızlandırarak, yılsonuna kadar hızlı bir ilerleme sağlamak ve bütün konuların üzerinden geçmek mümkündür. Cumhurbaşkanımız, 2008 yılı sona ermeden bir çözüm bulunmasının mümkün olabileceği düşüncesinde idi. Şimdiki durumda, yitirilen zamanı da dikkate aldığımızda, 2008 yılı sonuna kadar bütün konuların ele alınmış olmasını ve ortaya daha net bir tablonun çıkarılmasını, 2009 yılının ilk aylarında ise bir sonuca ulaşmayı gerçekçi olduğu kadar, mutlaka ulaşılması gereken bir hedef olarak görmektedir"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, gazetecilerin sorusu üzerine, iki liderin görüşmesine ilişkin hazırlıkların günlük olarak devam ettiğini, özellikle uzun bayram tatilinin ardından dün yoğunlaştığını söyledi.
Yakın geçmişte gerekli tüm bilgilerin verildiği siyasi partilerle şu aşamada bir görüşme planlamadıklarını kaydeden Erçakıca, meclise bilgi verilmesi konusunda da planlanmış bir takvim bulunmadığını belirtti.

Hasan Erçakıca, liderlerin çok konuştuğuna ilişkin eleştirilerle ilgili soruyu yanıtında, "Liderlerin, Kıbrıs sorununun esasıyla ilgili görüş belirtmekten alıkonulması mümkün değil. Esas olan; görüşmelerin içeriğiyle ilgili bilgi verilmemesidir. Ki biz buna oldukça sadığız" dedi.
Görüşmelerin sürat kazanması halinde basının bilgi edinip, yayınlama olanağının kısıtlanmış olacağına işaret eden Erçakıca, görüşmelerin hızlanmasının hem sürecin sağlığı, hem de spekülasyonların önlenmesi açısından faydalı sonuçlar doğuracağını belirtti.

Erçakıca, Rum Lider Dimitris Hristofyas'ın bilinçli olarak uluslararası alanda yürüttüğü faaliyetlere de dikkat çekerek, "Açıklamalardan rahatsız olanlar, öncelikle Hristofyas'ın 'dış gezi' adı altındaki faaliyetlerine dikkat etmek zorunda" dedi.

Hasan Erçakıca, bir soru üzerine, Rum basınında yer alan "Çevreyle ilgili Güven Yaratıcı Önlemler Türk tarafının tutumundan dolayı hayata geçmiyor" iddialarının gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

Erçakıca, "Ancak teknik komite çalışmalarında elde edilen sonuçların hayata geçmesinde bazı gecikmeler olduğu bir gerçektir. Bu bizim tarafımızdan da saptandı ve Cumhurbaşkanı Talat, dün ilgili arkadaşlara teknik komitelerde elde edilen sonuçların uygulanmasının hızlandırılması talimatını verdi" dedi.

Hasan Erçakıca, şöyle devam etti:
"Teknik komitelerin sonuçlarının, güven artırıcı etkileri mutlaka olacaktır, ama ele alındıkları kategori Güven Artırıcı Önlemler kategorisi değildir. Bu bir yerde üçüncü çalışma alanıdır."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas'ın uluslararası temasları sırasında bulunduğu "tatbikatların yapılmaması" önerisini değerlendirdiklerini, ancak henüz kendilerine resmi olarak böyle bir önerinin iletilmediğini söyledi.

Erçakıca, Türk tarafının 2006'da BM'ye sunduğu Güven Yaratıcı Önlemler paketinde tatbikatların en azından sınır boylarından uzaklaştırılması yönünde öneride bulunduğuna, ancak bu önerinin tartışılmadığına işaret etti.

Hasan Erçakıca, bir başka soruya karşılık da, iki liderin temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu'nun yakın zamanda planlanmış herhangi bir görüşmesi bulunmadığını söyledi.

Erçakıca, sürekli temas halinde olan iki temsilcinin teknik komitelerin çalışmalarının hızlandırılması için önümüzdeki günlerde biraraya gelebileceğini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.