İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Tokel: "İstifalar, zamlar, grevler ve yerel seçimlerin gölgesinde kalan kurultay"

Tokel: "İstifalar, zamlar, grevler ve yerel seçimlerin gölgesinde kalan kurultay"

İletişimci Özdemir Tokel, UBP Kurultayları tarihi isimli yazı dizisi ile Kıbrıs Postası okuyucuları ile buluşuyor. Tokel bugünkü yazısında "İstifalar, zamlar, grevler ve yerel seçimlerin gölgesinde kalan kurultay"ı yazdı.

Yayın Tarihi: 08/10/15 07:51
okuma süresi: 6 dak.
Tokel: "İstifalar, zamlar, grevler ve yerel seçimlerin gölgesinde kalan kurultay"
A- A A+

1980 yılı hem ülke hem de UBP açısından oldukça zorlu bir yıl olmuştu. Ülkede ardı ardına açıklanmak zorunda kalan ekonomik paketler, alınan ekonomik önlemler, zamlar ve bu gelişmelerin üzerin ardı ardına gelen grevler siyasileri zor durumda bırakıyordu. Tüm bunlar yetmezmiş gibi UBP'nin iç meselelerinden kaynaklanan istifalar da UBP'nin her geçen gün meclisteki sayısal gücünü kaybetmesine neden oluyordu. Diğer taraftan ülke 1980 yerel seçimlerine kilitlenmişti... Ulusal Birlik Partisi 3. Olağan Kurultayı işte bu siyasal ve ekonomik ortamın gölgesinde sessiz sedasız gerçekleştirildi...

Üstü üste iki kurultay yaşamayı başaran ilk genel başkan Çağatay...

23 Mart 1980 tarihinde Mısırlızade sinemasında toplanan UBP 3. Olağan Kurultay'ında Çağatay'a karşı herhangi bir rakip çıkmayınca, Çağatay birkez daha UBP Genel Başkanlığı'nı seçimsiz olarak kazandı... 3. Kurultayın en önemli yanlarından bir tanesi UBP tarihide ilk kez bir genel başkanın iki kez üst üste bir kurultaya katılmış olmasıdır.

Denktaş'tan sonra UBP'nin Genel Başkanı olarak seçime katılma şansı yakalayan ilk Genel Başkan Çağatay

UBP'nin kuruluşunun ardından ilk seçimlerine Kurucu Genel Başkan Denktaş başkanlığında giren UBP'nin, Denktaş sonrası seçilen genel başkanları Nejat Konuk ve Osman Örek partinin başında seçime girme şansını elde edemeden görevlerini bırakmışlardı. Böylelikle Mustafa Çağatay 1981 yılında yapılan seçimlere Ulusal Birlik Partisi Genel Başknı sıfatı ile giren Denktaş sonrası ilk isim olmuştur.

1981 Genel Seçimlerinde UBP tek başına iktidarını kaybediyor...

1976 seçimlerinde 40 vekilli KTFD Meclisinde 30 sandalye kazanan UBP, 1981 yılında yapılan seçimlerde 12 milletvekili kaybederek sadece 18 milletvekili çıkarabilmişti. TKP'nin 13, CTP'nin 6 ve UBP'den istifa eden 7'ler grubunun kurmuş olduğu DHP ise seçimlerde sadece 2 milletvekilliği kazanabildi.

Yine bu seçimlerde, Rauf Raif Denktaş UBP'nin adayı olarak girdiği Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Devlet Başkanlığına seçilirken, bir dönem önce milletvekili olan oğlu Raif Denktaş seçim öncesi partide yapılan ön seçimlerde listelere giremediği için UBP'den aday dahi olamamıştı.

UBP 4. Olağan Kurultayı

UBP tarihinin ilk seçimli kurultayı!

Ulusal Birlik Partisi'nin 4. Olağan Kurultayı'nın tartışmalara gebe olduğu ve herzamanki kurultaylar gibi rakipsiz ve sakin bir ortamda geçmeyeceğinin sinyalleri giderek artıyordu.

Seçimlerde alınan başarısız sonuçlar, partide gerçekleşen istifalar, partinin güç kaybetmesi, ülke ekonomisinde yaşanan sıkıntılar, kurulan azınlık hükümetinin düşürülmesi daha sonra kurulan 4 ortaklı (UBP 18 –DHP 1-TBP 1-BAĞ 1) koalisyon hükümetinin ise yarattığı sorunlar ve sıkıntıların kurultaya yansıyacağı gün gibi ortadaydı.

Nitekim beklendiği gibi de olur. UBP Genel Başkanlığı için adaylığı'nı açıklayan Başbakan Mustafa Çağatay'a karşı dönemin önemli isimlerinden işadamı Niyazi Manyera rakip olduğunu açıklar. Yapılan tüm telkinler ve girişimler Manyera'yı adaylıktan çektiremez ve kurultay seçimli yapılır.

Çağatay ezici bir çoğunlukla yeniden genel başkan...

31 Ekim 1982 günü, Mısırlızade Sineması'nda yapılan UBP'nin 4. Olağan Kurultayı'nda yaklaşık 300 delegenin katılımı ile gerçekleştirilir.

Sadece 2 adayın bulunduğu, Mustafa Çağatay ve Ramiz Manyera'nın yarıştıkları seçimin ardından, 296 geçerli oyun 222'sini alan Mustafa Çağatay 3. kez UBP Genel Başkanlığı'na getirilir. Çağatayın rakibi Niyazi Manyera ise bu seçimde sadece 76 oy alabilir.

Ulusal Birlik Partisi'nin 4. Olağan Kurultayı UBP tarihinde ilk kez genel başkanlık seçiminin çok adayla yapıldığı kurultay olması nedeni ile oldukça önemli bir kurultaydır.

UBP 4. Olağan Kurultayı sonrası, 8 Kasım 1982 tarihinde yapılan Parti meclisi toplantısında ise, UBP Genel Sekreterliğine uzun yıllar boyunca bu görevle özdeşleşecek Enver Emin seçilmiştir.

Yarın : UBP tarihinin en uzun süre genel başkanlığını yapacak olan Eroğlu dönemi başlıyor. Bir gelenek yıkılıyor. Eroğlu ilk kez başbakan olmadığı halde UBP genel başkanlığına seçilmeyi başarıyor. Bu gelişme ile UBP'de önce genel başkan sonra başbakan olma dönemi başlıyor...

Bilgi Notları

UBP Kurultayları hangi tarihlerde yapıldı?

UBP 1. Olağan Kurultayı (1 Ağustos 1976)

UBP 1. Olağanüstü Kurultayı (23 Nisan 1978)

UBP 2. Olağan Kurultayı ( 7 Ocak 1979)

UBP 3. Olağan Kurultayı (23 Mart 1980)

UBP 4. Olağan Kurultayı (31 Ekim 1982)

*****

Ne kadar genel başkanlık yaptılar?

Rauf Raif Denktaş 8 ay 26 gün (266 gün)

Osman Nejat Konuk 1 yıl, 8 ay, 19 gün (619 gün)

Osman Nuri Örek 7 ay 16 gün (226 gün)

Mustafa Çağatay 5 yıl, 5 gün (1805 gün)

*****

Hangi Tarihler arası genel başkanlık yaptılar?

Rauf Raif Denktaş 11.10.75 – 3.7.76

Osman Nejat Konuk 1.8.76 – 12.4.78

Osman Nuri Örek 23.4.78 – 4.12.78

Mustafa Çağatay 7.1.79 – 17.12.83

***

Genel Sekreterler

Nejat Konuk 1975 / 1976

Orhan Zihni Bilgehan 1976 / 1978

İrsen Küçük 1978 / 1982

Hakkı Atun 1982 / 1982

Evner Emin 1982 / 1990

Kaynaklar; UBP Genel Merkezi Arşiv Kurultay Dosyaları, Birlik Gazetesi Arşivleri, Halkın Sesi Gazetesi Arşivleri, Bozkurt Gazetesi Arşivleri (YDÜ Büyük Kütüphane), KKTC YSK Web Arşivi, KKTC Cumhuriyet Meclisi Web ve Gazeteler Arşivi, KKTC Cumhuriyet Meclisi Kütüphanesi, Bülent Fevzioğlu "Kıraaathane-i Osmani'den Cumhuriyet Meclisi'ne" (1886-1996, Özdemir Tokel, Kıbrıs Türk Siyasi Tarihi Tez Çalışması (1878-2015)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.