EĞİTİM
okuma süresi: 9 dak.

Kadınlar üretiyor, ürettikçe çoğalıyor

Kadınlar üretiyor, ürettikçe çoğalıyor

Ülkemizin doğal güzellikleriyle büyüleyen bölgesi Karpaz'da kadınlar üretiyor, ürettikçe çoğalıyor. İş sahası yok denecek kadar az olan bölgede kadınlar el emeğini, dostluğu, paylaşımı harmanlıyor.

Yayın Tarihi: 26/10/15 07:56
okuma süresi: 9 dak.
Kadınlar üretiyor, ürettikçe çoğalıyor
A- A A+

Sonrasında ne mi oluyor? Kadınlar evlerinden çıkarak para kazanmanın, dayanışmanın sonsuz hazzını yaşıyor. ÇATOM( Çok Amaçlı Toplum Merkezi) 2010 yılında Arzu Pürtül'ün ülkemize taşıdığı bir proje... Karpazlı kadınlarla el ele veren Pürtül, kadın dayanışmasının en güzel örneğinin mimarı olmuş...

Kıbrıs Postası - Elif ŞEN

Ülkemizin doğal güzellikleriyle büyüleyen bölgesi Karpaz'da kadınlar üretiyor, ürettikçe çoğalıyor. İş sahası yok denecek kadar az olan bölgede kadınlar el emeğini, dostluğu, paylaşımı harmanlıyor. Sonrasında ne mi oluyor? Kadınlar evlerinden çıkarak para kazanmanın, dayanışmanın sonsuz hazzını yaşıyor. ÇATOM( Çok Amaçlı Toplum Merkezi) 2010 yılında Arzu Pürtül'ün ülkemize taşıdığı bir proje. Karpazlı kadınlarla el ele veren Pürtül, kadın dayanışmasının en güzel örneğinin mimarı olmuş. Hiç başarı kolay kazanılmıyor elbet. Zaman zaman basında da yer alan olumsuzluklar, ne Arzu Pürtül'ü ne de Karpazlı kadınları yıldırmamış. Öyle ki her şeyi sıfırdan yeniden, yılmadan üreterek bir kooperatif çatısı altında toplanıp devam etmişler yollarına. İnanmak, sabretmek ve tükenmeden üretmenin yoktan var etmenin hikayesi ÇATOM.

Tüm bunlara bir de Arzu Hanım'ın sıcacık sesi ve pozitif enerjisi eklenince her konuda destek lazım diye geçiriyor insan içinden.Sadece bir proje değil ÇATOM, bir kadın dayanışması. Yaşama tutunmanın en güzel örneği. Kadınların ele ele verince yapamayacağı hiçbir şey olmadığının kanıtı… 2010 yılında başlayan hikayenin sonlanacağını düşünenler olsa da, onlar arkaya dönmeden yola devam ediyor. Kadınlar üretiyor, hayatın içine karışıyor. Kocaman işler üreten kadınların hepsi bir kahraman. Hepsiyle tek tek konuşup bir röportaja sığdıramasak da işin mimarına ulaştık…

Sorduk, nasıl başladı ÇATOM, neler yaşadı, neler yaptı diye…

Tüm nezaketi, sıcaklığıyla kapılarını bize de aralayan Arzu Pürtül, bir projeden çok öteleye taşınan bu kahramanlık öyküsünü Kıbrıs Postası okuyucularıyla paylaştı."Dipkarpaz, merkezlere ve iş alanlarına en uzak olması sebebiyle adanın gelir düzeyi en düşük beldesi. Çalışan, geleceğini kazanan bir kadın olarak beldemizde kadınların ihtiyaçlarını görüyor ve bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyordum. 2010 yılı başlarında bu konuda neler yapılabileceğini internette araştırırken Gap İdare Bölge Başkanlığı'nın başarılı bir projesi olan ÇATOM (Çok Amaçlı Toplum Merkezi) projesi ile karşılaştım ve okuyup inceledikçe hayran kaldım. Projenin bir özetini hazırlayarak başkanıma arz ettim. Kendileri ilgilendiler ve Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nin finansmanı ile ÇATOM'un ilk atölye çalışması Ekim 2011 tarihinde ilkokulun hemen yanında ,eski Köy Kadın

Kursu binasında başladı. Tam 1 yıl sonra bu defa belediyemize bağlı tek köy olan Kaleburnu şubesi açıldı. Dipkarpaz Belediyesi Mali İşler memuru iken, ÇATOM Sorumlusu olarak görevlendirildim ve haftada 2 gün sabahtan öğleye Dipkarpaz'da,2 gün de Kaleburnu'nda atölye çalışmaları yapıyor, bazı hafta sonları ada genelindeki etkinlik ve festivallare katılıyor, bazen belde hanımlarını başka beldelerin hanımlarıyla buluşturarak kültürel kaynaşma yaratıyor, çeşitli konularda el becerileri geliştirme ve eğitim seminerleri düzenliyorduk. Belediyemiz bu proje kapsamında belde hanımlarına üretim için gerekli olan her türlü materyali ( kumaş,ip,pul,boncuk vs.) ücretsiz tahsis ediyor, her ürünün üzerine üretici adı bulunan bir etiket takılıyor ve satış sonrası gelirin %60'ı üreticisine ödenirken %40'ı projenin sürekliliğinin sağlanabilmesi için belediyemizde kalıyordu.3 yıl içerisinde 60'dan fazla etkinlik düzenledik,y üzlerce kadına ulaştık ve ÇATOM projesi kapsamında kadınlarımıza el emeği olarak yaklaşık 20 bin lira kazandırdık.

2014 yılı Haziran ayı başında Dipkarpaz'ın ilk kültürel etkinliğini Zeytinyağı Müzesi yanında bulunan ve her biri 9 m2'lik toplam 24 kalifrten oluşan Festival alanında yaptık, ÇATOM kadınları olarak köy ekmeğinden mantıya, pilavunadan sarmaya, sigara böreğinden dolmaya kadar bir çok çeşit yiyecekle birlikte lefkara ,koza, lapta işi ve çeşitli keçe ve örgü çalışmaları İle tüm stantları donattık. Hedefimiz her 15 günde bir bu etkinliği gerçekleştirmek ve Eko Turizm bölgesi ilan edilen beldemize gelen turistlere hafta sonu akşamlarında vakit geçirebilecekleri ve aynı zamanda Kıbrıs kültürünü her yönüyle tanıyabilecekleri bir ortam yaratmaktı fakat bazı sebeplerden devam etmemiz mümkün olmadı. Daha sonra yeni başkanımız ÇATOM'da bir toplantı gerçekleştirerek kadınlara belediye bünyesinden ayrılmalarını, kendi yönetimlerini kurmalarını ve siyasilerin iki dudağı arasından kurtulmalarını önerdi ve kuracakları sivil oluşuma belediye olarak destek vereceklerini bildirdi. Yapılan istişare ve araştırmalarda bu güne kadar belediye bünyesinde ÇATOM çalışma ve etkinliklerine GÖNÜLLÜ katılan kadınlarımız için en uygun sivilleşme şeklinin Kooperatif olduğuna kanaat getirildi ve o güne dek ÇATOM çalışmalarına eksiksiz katılım gösteren kadınlar bir araya gelerek güç birlikten doğar felsefesi ile Dipkarpaz ÇATOM Yardımlaşma ve Kalkınma Kooperatifini kurdular. Aynı zamanda da bir ilke imza atarak, KKTC'nin ilk kadın kooperatifi oldular. Yapılan Genel Kurulda şahsımı başkan olarak takdir ettiler .Bu yeni durum da fikir ayrılıklarına sebep oldu ve akabinde bir sürü sorun doğdu. Aylardır aşılamayan sorunları olduğu yerde bırakan ÇATOM kadınları atölye ve etkinlik düzenleyebilecekleri yeni bir yer bulmak suretiyle bir kez daha baştan başlama kararı aldı. Şimdi kadınlar bir kez daha sıfırdan başlıyor ve Sayın Başkanın da dediği gibi siyasilerin iki dudağı arasında kalmadan kendi kararlarını kendileri alıyor. ÇATOM'un kendine özgü bir büyüsü var, ondan kopulmuyor.

Çünki ÇATOM'da birlik, beraberlik, dayanışma, hoşgörü gibi insanı insan yapan hasletler samimiyetle yoğruluyor. Tam anlamıyla gerçek bir imece olan ÇATOM, bağrında taşıdığı ve ona çok yakışan bu güzel yönleriyle gelecekte kırsal kesim insanlarının hayatlarını değiştirebilecek muazzam bir güç olabilmek üzere Kooperatif çatısı altında bu günden yola çıkıyor. Merkezlere ve iş sahalarına uzak kalan beldelerde yaşayan insanların kendi topraklarında ürettiklerini işleyip pazarlama dışında ekonomik bir çözüm yollarının olabileceği pek mümkün görünmüyor. Bu güne dek hiç bir yerden maddi destek almayan kooperatifimiz, başlattığı tüm etkinlik ve organizasyonları tam bir imece ile gerçekleştiriyor. Dipkarpaz köyü Zafer Burnu yolu çıkışında solda bulunan Damla Restaurant'ta çalışmalarına başlama kararı alan hanımlar, gözleme, ev yapımı tereyağı, yufka ve el sanatı ürünlerle en kısa zamanda satış yapmaya ve diğer yandan da toplumsal bilincin arttırılmasına katkı koyacak çeşitli seminerleri organize etmeye hazırlanıyor.. Hiç bir geliri ve sosyal güvencesi olmayan köy kadınlarının büyük bir cesaretle çıktıkları bu yolda birlik, beraberlik, dayanışma, hoşgörü gibi neredeyse unutulmaya yüz tutmuş güzellikleri yaşatmaya önem veren kişi, kurum ve kuruluşları başta üretim malzemeleri ve dikiş makineleri olmak üzere gerekli malzemeleri temin edebilmek üzere ÇATOM KOOP'a destek olmaya ve toplumsal bilincin arttırılmasına gönüllü katkı koymak isteyen konusunda uzman kişileri ÇATOM Koop'a misafir olarak bilgilerini halkla paylaşmaya davet ediyor, uzun soluklu yolculuğumuzda yanımızda olan, eşlik eden ,destek veren herkese şimdiden teşekkür ediyoruz.."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.