YENİERENKÖY
okuma süresi: 6 dak.

Yeni Erenköy bölgesi sakinleri: "Turizm yatırımlarıyla yeni iş imkânları sağlanabilir"

"Yatırımlar olursa, gençler göç etmez"

İş imkânlarının kısıtlı olduğu yerlerden biri olan Yeni Erenköy bölgesi sakinleri, köylerinin yavaş yavaş boşaldığını, iş bulamayan gençlerin göç ettiğini belirterek, turizm yatırımlarıyla yeni iş imkânları sağlanabileceğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 22/11/15 08:01
okuma süresi: 6 dak.
"Yatırımlar olursa, gençler göç etmez"
A- A A+

Şehirlerde yaşayanlar, iş alanlarının daha geniş olmasından dolayı, restoranlar, şirketler, marketler, beş yıldızlı oteller ve diğer iş alanlarında iş bulup, yaşamını idame ettirebiliyor. Kırsal kesimlerde yaşayanlar ise genellikle ya çiftçilik ya da balıkçılık yapıyor. İşte bu bölgelerden biri olan Yeni Erenköy bölgesinde yaşayanlar, memur olanlar hariç ya balıkçılık yapıyor ya da çiftçilikle uğraşıyor. Bu mesleklerle uğraşmayanlar ise başka iş bulamadığı için şehir merkezlerine göç ediyor.

Bölge halkı ise turizm yatırımları, çiftçiliğin geliştirilmesi ve bölgenin imara açılması ile yeni iş imkânlarının doğacağını, yeni nesillerin iş sıkıntısının aza indireceğini söyledi. Vatandaşlar, turizm yapılacağı vaadiyle yıllardır el konulan yerlerin devlet tarafından geri alınıp, yatırım yapacak kişilere verilmesini talep etti. Bölge sakinleri, oteller ve turistlik tesisler yapılması halinde birçok gencin iş imkânı bulacağını ifade etti.

ÖZAY ÖYKÜN, "İŞ PASTASI DARALDI"

Yeni Erenköy Belediye eski Başkanı Özay Öykün, bölgelerinde çiftçilik, balıkçılık yapıldığını ifade ederek şunları söyledi: "Köyümüz yavaş yavaş boşalıyor. Çünkü her yeni gelen nesil balıkçılık veya çiftçilik yaparsa kimse kazanmaz. Bu nedenle gençler şehir merkezlerine doğru akıyor. Geçmişte tütün ekimi yapılıyordu. İnşaat sektörü canlıydı. Harnup üretimi iyi durumdaydı. Günümüzde ise önlem alınmadığı için harnup üretimi dibe vurdu. Tütün ekimi bitti. Karpaz emirnamesi yüzünden inşaat sektörü de son buldu. Hali hazırda balıkçılık yapanlarda devletin yanlış politikalarından dolayı işlerini yürütmekte zorlanır hale geldi.

Bu yıl balıkçılara hibe vermek için 6 bin TL değerinde ağ almasını şart koştular. Zaten zor geçinen balıkçı bu parayı nereden bulup ağ alacaktı. Dolayısı ile hibe programlarından da yararlanamadılar. Öte yandan çiftçi arkadaşlarımız da daha paralarını alamadılar. Bölgede yaşam savaşı veren kişiler bu durumdayken gençler ne durumda olacak. Bölgeye turizm yatırımı yapılmıyor.

Yeni iş imkânları sağlanmıyor. Devlet tatil köyü yapacakları gerekçesi ile bazı şahıslara izin verdi ancak 10 yıldır yapılacağı söylenen tatil köyü ortada yok. Öte yandan çıplaklar kampı olarak bilinen turistlik yerin durumu da meçhul. Orası 5 yıldır mahkemelik ancak daha sonuca varılamadı. Devletin turizm izni verdiği insanlardan hesap sorması gerekiyor. Eğer yapmayacaklarsa izinleri iptal edilmeli ve yapacak olanlara verilmeli. En azından yeni yatırımlar olursa iş imkânı da doğar. Gençler de bölge halkı da iş imkanı bulur."

MUHTAR, "İŞ İMKÂNLARI YARATILMALI"

Yeni Erenköy Muhtarı Vahibe Özkasırga ise gençlere iş imkânı sağlanması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: "Siyasilerimiz seçim zamanları oy istemek için bölgemize geliyor, seçimden sonra ise unutuyor. Oysaki kırsal kesimlerde gençlerin en fazla yaşadığı sorun işsizlik sorunu. Memur olanlar için sorun yok ancak geri kalan kısım işsizlikten dolayı göç ediyor. Çünkü burada yapacak bir iş bulamıyor. Çıplaklar kampı açılabilir. Yeni oteller yapılacağı söylendi ancak yapılmadı.

Karpaz Gate Marina'daki sorunlar halen çözülemedi. Eğer turizm yatırımları yapılırsa gençlere iş imkânı çıkar. Fakat bölgemizde yeni hiçbir yatırım yok. Tüm köy balıkçılık ve çiftçilik yapacak değil. Zaten herkes balıkçılık yaparsa nasıl kazanacak. Bu nedenle devlet turizm yatırımlarına teşvik etmeli ve bölgemizdeki sorunlu tesisler ele alıp faaliyete açmalıdır."

ALPER LÜFTÜOĞLU; "BİLEREK YATIRIM YAPILMIYOR"

Alper Lüftüoğlu da Karpaz Emirnamesi yüzünden bölgenin gelişmediğini, yeni iş alanlarının oluşturulmadığını savundu. Yeşil alan korunarak yatırımların yapılabileceğini kaydeden Lüftüoğlu, Karpaz emirnamesinin kasıtlı çıkarıldığını, Yeni Erenköy bölgesinin Rumlara vermeyi planladıklarını, bu nedenle yeni yatırımlara ve bina yapımlarına izin verilmediğini öne sürdü.

Yeni Erenköy bölgesinin en güzel turizm bölgelerinden biri olabilecekken geri bırakıldığını kaydeden Lüftüoğlu, bölge sakinlerinin genellikle balıkçılık ve çiftçilik yaptığını, iş bulamayanların da göç ettiğini dile getirdi.

ÇEKER; "NE OLACAK BİLMİYORUM"

Sezgin Çeker ise bölge sakinlerinin memur olanlar haricinde genellikle balıkçılık yaptığını ifade ederek, "Ya balıkçılık ya çiftçilik yapıyoruz. Çünkü ne turizm ne inşaat alanında yapacak iş yok. Biz bir şekilde hayatımızı iyi veya kötü kurduk. Yeni nesil ne yapacak bilemiyorum. Ne yeni yatırımlar, ne iş imkânı sağlayacak turistlik tesisler ne de çiftçiyi kalkındıracak adımlar atılmıyor" dedi.

Suna Erden -Star Kıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.