EĞİTİM
okuma süresi: 6 dak.

Kıbrıslı gençler barış için konuşuyor

Kıbrıslı gençler barış için konuşuyor

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Mayıs 2015'te yeniden başlayan Kıbrıs müzakereleri 10'uncu ayını geride bırakırken, Kıbrıs'ın her iki tarafından gençler de barış için seslerini yükseltiyor. Kıbrıslı Liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis görüşme masasında müzakere ederken, Barış Çağrısı hareketini (CyprusPeaceChallenge) başlatan TDP'li gençler ve çağrıya ses veren DİSİ'li gençler barışı dillendirdikleri videolarıyla çabayı destekliyor.

Yayın Tarihi: 03/02/16 08:06
okuma süresi: 6 dak.
Kıbrıslı gençler barış için konuşuyor
A- A A+

42 yıldır süregelen barış çağrısını sosyal medyadan paylaşan gençler, Kıbrıs'a barış getirmek için birbirlerine çağrı yapıyor. Çektikleri kısa videolarda adada barış mesajı veren gençler, bu mesajlarını bir başka kişiye devrediyor ve böylelikle sosyal medyada yayınlanan videolarda Kıbrıs'ta barış istencini dillendiren gençler, bir zincir gibi çoğalıyor.

TDP Gençlik Örgütü Genel Sekreteri Armağan Aktan, 24 Ocak'ta kendisinin çektiği video ile başlayan hareketin, Kıbrıs'ta çözüme olan ihtiyaçtan ve istençten ötürü ortaya çıktığın ifade ederek, adada giderek yayılmaya başlayan barış çağrısının ada dışında da etki yarattığını kaydetti.

Kıbrıs Postası - Meryem EKİNCİ

TDP Gençlik Örgütü tarafından başlatılan ve NEDİSİ'li (DİSİ Gençlik Örgütü) gençlerin katılımıyla sosyal medya üzerinden sürdürülen barış çağrısı atağı sürüyor. İlk olarak 24 Ocak'ta TDP Gençlik Örgütü Genel Sekreteri Armağan Aktan'ın sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yayınladığı barış çağrısıyla başlayan Cyprus Peace Challenge, bugün adanın her iki tarafından 20'den fazla gencin katılımıyla çoğlarak, sınırları aşıyor.

"Barış Çağrısı" olarak adlandırdığı süreci Kıbrıs Postası'na değerlendiren Armağan Aktan, barış için Facebook üzerinden video paylaşımında bulunulması ve barış mesajının ardından çağrının bir başka kişiye devredilmesi atağının, iki toplumdan gençlerin başlattığı bir ortaklık olduğunu vurguladı.

Cyprus Peace Challenge'in, ALS hastaliği için yapılan İce Bucket Challenge'dan esinlenerek yapılmış bir proje olduğunun altını çizen Aktan, şöyle konuştu:

"Kıbrıs'ta bir çözüme olan ihtiyaçtan ve istençten ötürü ortaya çıkmış bir fikirdir. Bizler, TDP Gençlik Örgütü olarak, Kıbrıs'ta ulaşılacak bir çözümün kalıcı olabilmesi için gerekli olan zeminin barıştan yani toplumlararası barışı sağlamaktan ve barış kültürünü egemen ve etkin kılmaktan geçtiğinin bilinci ile bu fikri öne sürdük. Bu temelde de iki toplumdan bireylerin barışı niye istediğini özgürce söylemelerini teşvik etmek için bireysel olarak herkesin bir video çekmesinin etkili bir fikir olacağını düşündük. Fikrin esas kaynagi TDP Gençlik Örgütüdür. Bu kampanya benim ilk yayınladığım videom ile 24 Ocak tarihinde başladı."

Aktan, herkesin bireysel olarak korkularından arınmış şekilde kendi fikrini söyleyebilmesini teşvik etmek ve arkadaşlarına meydan okumalarında rahatlıkla kullanabilecekleri etkin bir araç olması nedeniyle facebook üzerinden başlatılan barış atağında ana kontaklardan birinin NEDİSİ (DİSİ Gençlik Örgütü) olduğunu vurguladı.

Bu çağrı herkese

"Bu fikri geliştirdiğimizde NEDİSİ'den arkadaşlara bu konuyu anlattık ve onlar da bunun önemini ve gerekliliğini anladılar. Aramızda devam etmekte olan işbirliği çerçevesinde iki örgütten de bireyler birbirleriyle tanışma ve kaynaşma fırsatı buldukları için kampanya bireysel olarak ilerleme şansı da bulmuştur" diyen Aktan, temel hedeflerinin ve beklentilerinin toplumun tüm kesimlerinden insanların da kampanyaya katılması olduğunun altını çizdi.

"Herkes kendi mesajını iletmekte özgürdür"

Aktan, kampanyanın başlangıçta bir Kıbrıslı Türk ve bir Kıbrıslı Rum şeklinde bir döngüde ilerlediğini ancak kısa bir süre içerisinde kampanyanın genişleyebilmesi için her iki taraftan insanların bir kişi Kuzey'den bir kişi Güney'den olmasına bakılmaksızın istediği kişiye barış için meydan okuyarak süreci ilerletmesine olanak tanıyacak şekle dönüştürüleceğini de belirtti.

Aktan bu bağlamda, "Herkes kendi mesajını iletmekte özgürdür. Video, insanların barış istencini anlatmak için kullanacakları bir araçtır" şeklinde konuşarak, kampanyanın başlangıcından bu yana 20'yi aşkın kişinin karşılıklı meydan okumalarla barış çağrısını devam ettirdiğini kaydetti.

"Adada yaşayan tüm insanların katkısı mümkün oldu"

Cyprus Peace Challenge ile sadece Türk ve Rumların değil Maronitler, Ermeniler ve diğer kökenlerden insanların da katkı koymasının mümkün olduğunu belirten Aktan, "Yani herkes bu videoyu sahiplendi. Şu anda 50/50 kuzey/güney diye ilerliyoruz ama bu degişecektir. Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı arkadaşlarımızdan da destek ve ilgi görmekteyiz. Hatta kendi videosunu ve meydan okumasını yapanlar da oldu. Yurt dışından özellikle medyada bir ilgi mevcuttur. Bunun giderek artmasını temenni ediyoruz" dedi.

Aktan, kuzeydeki siyasetçilerin bu çağrıyla ilgili algısının ne olduğunun sorulması üzerine ise, "Siyasetçilerin farkında olduğunu biliyoruz. Özellikle sol siyasi çember içerisinde bu yönde olumlu mesajlar almaktayız" dedi.

"Liderlerden katkı görebileceğimize inanıyoruz"

Liderler ile kapmanya hakkında bir görüşme yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine ise, "Liderlerimiz ile henüz bir irtibat içerisinde geçmedik fakat onların da takdir edeceği bir konu olduğu için olumlu bir geri dönüş hatta katkı bile görebileceğimize inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Cyprus Peace Challenge'in işleyişi

Facebook üzerinden kendisine barış için kendi düşüncesini video ile aktarma çağrısı yapılan kişi, çağrısının ardından başka birinin adını lanse ederek onun da barışla ilgili görüşlerini video aracılığıyla ifade etmesini destekliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.