BEYARMUDU
okuma süresi: 6 dak.

Beyarmudu'nda 'tapu ölçümü' karmaşası

Beyarmudu'nda 'tapu ölçümü' karmaşası

Tapu ve Kadastro Dairesi tarafından köyün kuzey kısmındaki bazı arazilerde yapılan ölçümlerde, parsellerin 20 metre güneye doğru kaydırılması, köylülerin arazilerinin birbirine karışmasına neden oldu.

Yayın Tarihi: 25/09/16 10:47
okuma süresi: 6 dak.
Beyarmudu'nda 'tapu ölçümü' karmaşası
A- A A+

Beyarmudu'nda 'tapulu arazi' sorunu yaşanıyor. Tapu ve Kadastro Dairesi tarafından köyün kuzey kısmındaki bazı arazilerde yapılan ölçümlerde, parseller 20 metre güneye doğru kaydırıldı, köylülerin arazileri birbirine karıştı.

Birçok köy sakini, kendilerine ait olduğunu belirttikleri arazinin, komşularının arazisine geçtiği, komşularının arazisinin de köyün merkezine doğru başka arazilere kaydığını, bunun da köy genelinde çok ciddi sorunlara neden olacağını dile getirdi.
Yıllardır sınırları belirlenmiş ve yatırım yaptıkları arazilerinde yeni ölçüm yapıldığı ve demirle işaret konulduğunu söyleyen köy sakinleri, bu ölçümlerin kabul edilemez olduğunu ve yasal yollara başvuracaklarını vurguladı.

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip'in konuyu Tapu Dairesi yetkilileriyle görüştüğünü ve ciddi bir sorunla karşı karşıya kalındığını aktardığı belirtildi.

Bu arada konuyla ilgili Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Tapu Dairesi yetkilileri ve İçişleri Bakanı Kutlu Evren ve bakanlık yetkililerine ulaşılamadı.

"Sınırlar 20 metre kaydırıldı"

YENİDÜZEN'e konuşan Mehmet Altınay ve Ersen Akbaşak, Tapu Dairesi'nin 7 dönümlük bir özel araziyi, yıllar önce hali arazi olarak başka bir şahıslara verildiğini ve koçana işlendiğini savunarak, şimdi bu araziyi bulmak için yeniden ölçüm yapıldığını söyledi. Ölçüm işlemlerinin 20 metrelik sınır mesafesiyle güney istikametine doğru yapıldığını aktaran Altınay ve Akbaşak, bunun köyün merkezine doğru kayacağını ve evlerin arazilerinin birbirine gireceğini ileri sürdü.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tapu haritasına göre esas sınırların belli olduğunu haritada gösteren Altınay ile Akbaşak, yeniden değerlendirme yapılarak bütünsel bir yaklaşım istediklerini ifade etti.

"Yeniden genel ölçüm yapılmalı"

"Uydu ve zincir uygulamasıyla arazilerde ölçüm yapıldı. Bu ölçümlere göre sınır kaymalarının 60 ila 90 cm arasında olması gerektiğini söylediler ama böyle bir şey yok" diyen Altınay ve Akbaşak, 20 metrelik bir mesafe ile sınırların kaydırıldığını aktardı. Bölgedeki eski su kuyusunun bulunduğu yerden ölçüm yapılmadığını, yeni su kuyusuna göre yapıldığını düşünen bölgeli, Tapu Dairesi'nden yeniden genel bir ölçüm yapılmasını talep etti.

20 yıl önce hali arazi üzerinde yapılan bir hatanın bedelini şimdi köylüye ödetmek istediklerini savunan Akbaşak ve Altınay, bu işin çok ciddi olduğunu, İçişleri Bakanlığı'nın bu konuda farklı çözüm üretmesi gerektiğini vurguladı.

Yurttaş ne dedi? Yurttaş ne dedi?

Ersen Akbaşak:

"Ben çobanlık yaptım buraları çok iyi biliyorum. Benim bahçeme bir direk diktiler, kuyunun oradan buraya zincirle 90 ayak olmasına rağmen 40 ayak bıraktılar. Tapudan bir adam Kaymakamlıktan izin alıp ölçüm yaptı. Ölçüyü kuzeyden güneye doğru yaptılar ama bunu yaparken doğu ve batı kısımları da içine alarak yapıldı. Yıllardır burada bulunan taşlardan bile sınırlar bellidir. En son Tapu Dairesi'nden adam geldiği zaman benden Kıbrıs Cumhuriyeti'nin parsel haritasını istedi. Haritayı 3 gün inceledi ve bir problem olmadığını belirtti. Yıllar önce tapu bize işaret koymuştu, şimdi yine koydular. Daha önce koyduklarını söktüm attım. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmi haritasına göre ölçüm yapılmaya başlandığı arazide bir köşe var ama yapılan bu son ölçümde üç köşe oluşturuldu. Kuzeyden güneye ölçüm yapıldığında güneye, güneyden kuzeye yapıldığını kuzeye kayar. Bu ölçümde ise hem güneye hem doğuya hem de batıya doğru kaydı. Uydu ve zincir uygulamasıyla arazilerde ölçüm yapıldı. Bu ölçümlere göre sınır kaymalarının 60 ila 90 cm arasında olması gerektiğini söylediler ama böyle bir şey yok. Bunlar koçandaki yeri hali arazi gösterdiler, verdiler. Mal sahibi burada olmadığı için şikayette bulunmadı ve koçana işlediler. Şimdi o 7 dönümlük tarlayı bulamadıkları için komşuların sınırlarını kaydırarak bunu sağlamaya çalışıyorlar. Bu kaymayla bütün köyün yeri oynayacak"

Mehmet Altınay:

"Esas ölçüm noktası neresidir belli değil. İngiliz'in beyaz taşları (milleri) var esas sabit nokta onlardır. Kuzeyden güneye doğru ölçüm yaparlar, tam tersini yapsalar bulacaklar. Ben 2002 yılında ölçüm yaptırdım ve buna göre arazimi üçe böldürdüm. Su kuyumu da içine alarak haritaya ve koçana işlettim. Benim 200 tane zeytin ağacım var. 15- 16 yıl sonra bana Tapu Dairesi yanlış ölçüm yapıldığını, su kuyusunun da bulunduğu 20 metrelik alanın benim yerim olmadığını söyledi. Ağaçları ne yapacağımı sordum, bana kurutmamı ve başka su kuyusu kazmamı söylediler. Bu konuyu İçişleri Bakanlığı yetkililer ve Tapu Dairesi ile görüştük. Yeniden değerlendirmeye alacaklarını söylediler ama işlemler devam ediyor. Biz işlemleri durdurmalarını ve yeniden değerlendirmelerini istedik. Çünkü eski ölçümleri dikkate almadılar. Ben uzmanlarla görüştüm parsellerin tümünün gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Tapudaki adamlar ısrarla bu işi yapmaya çalışıyor. Eğer 15- 20 metre sınır kayması yapılırsa, evler birbirleriyle iç içe olacak.

Didem Menteş - Yeni Düzen

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.